Kütüphanesi sürekli olarak yeni yazarlarla zenginleştirilen Storytel, ardımızda bıraktığımız yılda da eşsiz eserler ve seslendirme sanatçılarıyla evine konuk oldu. 2021 yılının en çok dinlenen kitapları listemizde, Ben Kirke, Camdaki Kız ve Sapiens: Hayvanlardan İnsanlara başta olmak üzere yılın en çok ilgi çeken eserleri bulunuyor. 2021’de en çok dinlenen kitaplar arasında henüz dinlemediklerin varsa yazımızı okuduktan sonra hemen başla.
Ben, Kirke – Madeline Miller
Yüreklerimizde gerçekte ne olduğu bilinseydi kaçımız affedilirdi?
Damla Sönmez’in seslendirmesiyle.

Amerikalı roman yazarı Madeline Miller, Ben, Kirke’de mitolojik karakterlerin hikayelerini farklı bir yorumla sunuyor. Oldukça akıcı bir dille yazılan eserde hikaye kurgusu, Yunan mitolojisindeki büyücü tanrıça Kirke üzerinden oluşturulmuş. Fantastik romanlara meraklı mitoloji severler macera dolu ve bir o kadar da düşündürücü bu hikaye ile edebiyata doyacaklar.
Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu
Zeyno Burcu Temel’in seslendirmesiyle.

Kitaplarını televizyon dizisi olarak görmeye alıştığımız psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun Camdaki Kız eseri 2021’de en çok dinlenen kitaplar arasında. Kitaplarında gerçek hasta hikayelerinden esinlenen Budayıcıoğlu Camdaki Kız’da bize Halan ve Hayri’nin hikayesini bir psikiyatristin gözünden anlatıyor. Özellikle kader motifi ve bilinçdışı kavramları üzerinden çözümlemeler yapan Budayıcıoğlu, bu eserinde de çocukluk travmalarının kaderimiz üzerindeki kaçınılmaz etkisine işaret ediyor.
Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara – Yuval Noah Harari
Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle.

Yuval Noah Harari bu eserinde, tarihsel veya biyolojik bir yaklaşım yerine insanlığın izini sürmek üzere Bilişsel Devrim’i baz alarak yola başlıyor. Harari, Bilişsel Devrim’den sonra Tarım devrimi, İnsanlığın Birleşmesi ve Bilim devrimi olarak insanlık tarihini dört aşamada ele alıyor. Yuval Noah Harar’nini tüm dünyada ses getiren kitabı Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara ile evrim, din, bilim, kültür ve insanın anlam arayışına, insanın durumuna dair temel sorulara anlaşılır ve akıcı bir dille cevaplar vermeye çalışıyor.
1984 – George Orwell
Yetkin Dikinciler’in seslendirmesiyle.

George Orwell’ın en başarılı distopyalar arasına girmeyi başaran eseri 1984, günümüzde hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Sovyet Rusya’nın totaliter sosyalist rejimine karşı esaslı bir eleştiri niteliğindeki eser, eleştirmenlerce günümüz dünyasına dair çarpıcı öngörüler de içermektedir. Big Brother’ın yönetiminde, yasak ve korku dolu bir ortamda duyarsızlaşan insanların tek tipleşmeye mahkum olduğu ve insanı gerçekten insan yapan niteliklere yabancılaştığı bir dünyadır 1984’ün Okyanusyası.
Denemeler – Montaigne
Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder. Çünkü her yerde olmak hiçbir yerde olmamaktır.
Barış Özcan’ın seslendirmesiyle

Deneme türünün öncülerinden düşünür Montaigne’in Denemeler eseri 107 makaleden oluşuyor. Montaigne, hayatının en zorlu zamanlarında yazmaya başladığı eserini ölene kadar yazmaya devam etti. Hayatını ‘kendini tanı’ düsturu üzerine kuran bir yazar olarak insana ve yaşama dair sorgulamalarını oldukça yalın bir dille aktarmış.
Akhilleus’un Şarkısı – Madeline Miller
Oysa her zaman yürekten gelen şeyleri söylemek de bir tür deha değil midir?
Kubilay QB Tunçer’in seslendirmesiyle.

2012 Orange En İyi Roman Ödüllü Akhilleus’un Şarkısı, Homeros’un İlyada’sının yazarın gözünden bambaşka ancak oldukça sürükleyici bir yorumu. Fakat bu sefer hikaye Akhilleus’un yakın arkadaşı Patroklos’un gözünden anlatılıyor. Oldukça akıcı ve şairane bir dille kaleme alınan eseri tamamlamak yazarın tam on yılını almış.
Şeker Portakalı – José Mauro De Vasconcelos
Masalın nerede bittiğini, hayatın nerede başladığını fark edemiyorum. Bazen suratıma garip bakıyorlar, o zaman uyanır gibi oluyorum.
Mert Fırat’ın seslendirmesiyle.

Zezé’nin hüzünlü ve bir o kadar da düşündürücü hikayesi bir çocuk kitabı olmanın çok daha ötesinde. Brezilya edebiyatının klasiklerinden Şeker Portakalı’nda Zezé’nin yoksulluğa ve acı dolu yaşantısına rağmen umut ve sevgi dolu kalbi ile tanışıyoruz.
Ayna Merdiven – Ferhan Şensoy
Okan Bayülgen’in seslendirmesiyle.

Oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy’un kısa hikayelerinden oluşan 2021’de en çok dinlenen kitaplar arasında olan eseri Ayna Merdiven, yazarın şahsına münhasır üslubunu yansıttığı kitaplarından. Ferhan Şensoy’un sevenlerinin çok iyi bildiği esprileriyle eğlenceli bir anlatıma sahip olan kitap aslında Şensoy’un daha önce dergilerde yayınlanan hikayelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş.
Outliers (Çizginin Dışındakiler) Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur – Malcolm Gladwell
Barış Özcan’ın seslendirmesiyle.

Birçoğumuzun merak ettiği bir soru: Bazı insanlar neden daha başarılıdır? Başarının bir sırrı var mıdır? Zeka veya hırs? Malcolm Gladwell, başarının belirli faktörlere bağlı olduğunu ve başarılı olanların esasen en parlak zekaya sahip olmadıklarını söylüyor. Gladwell, kitap boyunca birçok örnekle, başarılı olacak fırsatı edinen ve bu fırsatı değerlendirilebilecek cesarete sahip insanların başarılı olabildiğinin altını çiziyor.
Bir Dinozorun Anıları – Mina Urgan
Işıl Yücesoy’un seslendirmesiyle.

İngiliz edebiyatı profesörü, çevirmen ve yazar Mina Urgan’ın anılarını topladığı eseri Bir Dinozorun Anıları. Halide Edip ve Necip Fazıl gibi Türk Edebiyatı’nın tanınmış birçok ismini, hatta Mustafa Kemal Atatürk’ü bile sığdırdığı anıları oldukça merak uyandırıcı bir anlatım ve yalın bir dille kaleme alınmış. Anılarını anlatırken hayat görüşünü ve siyasi duruşunu çekinmeden dile getiren Urgan’ın samimi otobiyografisi size anlattığı dönemleri gerçekten yaşıyormuşsunuz gibi hissettiriyor.
Gitmeli miyim Kalmalı mıyım – Hakan Mengüç
Gökhan Erciş’in seslendirmesiyle.

Gitmeli miyim Kalmalı mıyım, narsizmin hüküm sürdüğü ilişkilerin analizini yapmaya çalışan hem roman hem de bir nevi eleştiri kitabı. 2021’de en çok dinlenen kitaplar arasında olan kitabın konusu ana karakterleri Aleyna ve Ertan üzerinden, hırsları uğruna kendilerine bir yaşam seçen insanların çevrelerinde bulunanlar üzerindeki etkileri akıcı bir dille anlatılmış.
Kayıp Tanrılar Ülkesi – Ahmet Ümit
Tutkusunun esiri olmuş insanların, karşısındakine zarar vermek için yapmayacağı kötülük yoktur.
Gürsu Gür’ün seslendirmesiyle.

Polisiye türünde kitaplarıyla ünlü Ahmet Ümit’in polisiyeyi, arkeoloji ve mitoloji ile buluşturun eseri Kayıp Tanrılar Ülkesi sizi Almanya’dan Ege’ye uzanan bir maceraya çağırıyor. Yunan mitolojisi, Neo Naziler, göçmenlik ve cinayet gibi öğeleri bir arada bulunduran kitap en ince detaylarına kadar ustaca kurgulanmış.
Balıkçı ve Oğlu, Zülfü Livaneli
Çetin Tekindor’un seslendirmesiyle.

Zülfü Livaneli’nin yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, Hemingway tutkunu olan yazarın hep yazmak istediği denizle ilgili romanı. Kitabın hikayesi ise balıkçılık yapan Mustafa isimli bir gencin, denizden Afgan bir bebeği kurtarması ekseninde ilerliyor. Eser boyunca bu hikaye üzerinden göçmenlik, çevre sorunları ve siyasi yozlaşma gibi konulara değiniliyor.
Tehlikeli Oyunlar – Oğuz Atay
Erdem Akakçe’nin seslendirmesiyle.

Tehlikeli Oyunlar, modern dünyada bireyin yalnızlığı ve toplumsal yabancılaşma gibi temalar etrafında şekillenen eserler kaleme alınan Oğuz Atay’ın ikinci romanı. Eserleri postmodern edebiyat kapsamında değerlendirilen Atay, bu romanın kahramanı Hikmet’i de tıpkı Tutunamayanlar’ın kahramanı Selim gibi, uyum sorunları yaşayan aykırı bir kişilik olarak çizer. Hayalle gerçeğin birbirine karıştığı kurguda, hayatla baş etmek için oyun kozunu kullanan Hikmet’in hikayesini dinliyoruz.
İnsan Olmak – Engin Geçtan
Çünkü bir insana değer vermek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmak ve onu olduğu gibi benimseyebilmektir.
Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle.

Psikiyatrist ve yazar Engin Geçtan, isminden de anlaşılacağı üzere, kitap boyunca insan olmanın ne olduğunu sorguluyor. Bu sorunun tek bir cevabı olmadığını bilen yazar, konuyu o kadar etraflıca ele alıyor ki bizi içsel bir yolculuğa çıkartıyor.
Var mısın – Doğan Cüceloğlu
Çektiğim hiçbir acı nedensiz değil. Ben onlar sayesinde ‘ben’ oldum.
Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu, Aziz Acar ve Murat Aydın’ın seslendirmeleriyle.

Var mısın, Türkiye’nin en etkili figürlerinden psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun Deniz Bayramoğlu ile söyleşisinden oluşuyor. İnsanın anlam arayışı üzerinde duran ve bu eksen doğrultusunda izlekleri işaret eden Cüceloğlu, kendini keşfetmenin ve insanın özüne inmenin önemini vurguluyor.
Kitap TavsiyeleriOkunması Gereken KitaplarSesli Kitap