Kitap okuma hedefi koymak kadar kitap okuma listesi oluşturmak da epey zahmetli ve zaman alan bir iş. Sadece ön ve arka kapaklara bakarak hangi kitaplarda kendini bulabileceğin konusunda belirsizlik yaşayabilirsin. Bu yazımızda sana yardımcı olabilmek için 2022’de dinlemen gereken kitaplarla ilgili tavsiyelerimizi sıraladık.
Storytel 2022’de dinlemen gereken kitaplarla genişlemeye devam ediyor. Dünya ve Türk edebiyatında iz bırakmış olan birbirinden sürükleyici, bilgilendirici, eğlendirici kitapları kitapseverlerle buluşturuyoruz. Her renkten ve türden kitapları yakından tanımak için sabırsızlandığını biliyoruz. O zaman hemen okumaya başla.
Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
Okan Bayülgen’in seslendirmesiyle.

Sosyoloji’de kol gücüne dayalı işler yapan ve en başat özelliği toplumsal hiyerarşide yükseleceği yanılgısını taşıyan emekçi kesimleri ifade eden de manus kavramı, Fareler ve İnsanlar kitabının ana temasını oluşturur aslında. İyi niyetinin ve gönül zenginliğinin aynısını zekası için söylemenin mümkün olmadığı, fiziksel olarak güçlü olan Lennie ve zeki arkadaşı George’un bir çiftlikte geçen günlerini konu edinen romanda, bu iki emekçinin kesişen yollarının bir süre sonra trajik bir çıkmaza girmesi konu ediniliyor. Kitabı tuhaf ve güzel kılan birçok faktör var. Bir dönem mevsimlik işçi olarak çiftlikte çalışan John Steinbeck’in bazı karakter ve temaları gerçek hayattan ödünç alması kitabın birçok ülke tarafından eğitim müfredatlarında önerilmesinin yanında; çarpıcı ve erotik imgelere yer vermesi de bazı ülkelerde yasaklanan eserler arasına girmesine neden olmuştur. Günümüzde hala en çok okunan kitaplar arasında yer alan Fareler ve İnsanlar, iyi bilinen ancak dillendirilmekten çekinilen bir insan trajedisi. 2022’de dinlemen gereken kitaplar listesine eklemelisin.
Şimdi Sevişme Vakti – Sait Faik Abasıyanık
Kubilay Tunçer’in seslendirmesiyle.

“Bu şehirde ikimiz birden nefes alıyoruz
Yoksa neye yarardı bu garip şehir?”
Türk edebiyatının öncü isimlerinden Sait Faik‘i birçok okur toplumcu gerçekçi öyküleriyle tanır. Peki aslında yazarın yazarlık serüvenine şiir türünü de dahil ettiğini biliyor muydun? Sait Faik’in kaleme aldığı şiirlerden oluşan ve tek şiir kitabı olması özelliği taşıyan Şimdi Sevişme Vakti yazarın öykülerdeki berrak ve akıcı dilinin şiir sanatına uyarlanmış halini içeriyor.
İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali
Beyti Engin’in seslendirmesiyle.

Modern Türk edebiyatının en çok okunan romancılarından biri olan Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan eserinde baş kahraman Ömer’in psikolojik durumunu temele alıp çeşitli karakterlerin yaşamlarını ve ruh hallerini işliyor. Bununla sınırlı kalmayan yazar, Ömer’in üzerinden aslında içten içe 30’lu ve 40’lı yıllardaki sözde entelektüel ortamın eskizini çiziyor. Görünürde bir aşk, duygu ve ilk gençlik romanı olan kitabın alt metninde, tıpkı maddenin derin katmanlarına inildikçe bulunan cevherler gibi, politik göndermeler ve dolaylı eleştirilere rastlayabilirsin.
1984 – George Orwell
Yetkin Dikinciler’in seslendirmesiyle.

1984, Büyük Birader’in her şeyi gözetleyip kontrol ettiği, insanların bilgilerinin kolayca silinebildiği ve kullanıldığı, canlıların fütursuzca gözden çıkarıldığı, insanların dillerine ve lügatlarına bile maksimum müdahalede bulunulan ütopik bir evrende geçiyor. Burada dostluklar, aile, özgürlük yok. Tamamen Büyük Birader’in yönetiminde, sınır tanımaz, sarsılmaz despot bir düzen var. 1984 romanının güncelliğini korumasının sebebi, karakterlerin ve yerlerin tamamen kurgu olsa da olguların ve kavramların okuyanlara pek de yabancı gelmemesidir. George Orwell’in tüm sistemlere şüpheyle yaklaşması ve muhalif tarzıyla yazdığı bu eser güncelliğini asırlar boyunca koruyabilir.
İnsan Neyle Yaşar – Lev Tolstoy
Kerem Fırtına’nın seslendirmesiyle.

Bu kısa ancak dolu dolu eserde Tolstoy, dinin özünün sevgi olduğunu gösteriyor. İnsan Neyle Yaşar eserinde, kendisi açısından söz konusu edilmeye değer olguları din ve siyaset konularından destek alarak edebi üslupla kurgu haline getiriyor. Bu nedenle kötülüğe karşı iyilikle yanıt vermek, mal mülk hırsına kapılmamak, aileye önem vermek gibi erdemler masaya yatırılıyor. Çeşitli kurgular Tolstoy’un didaktik kalemiyle sunuluyor.
Aylak Adam – Yusuf Atılgan
Kerim Altınbaşak’ın seslendirmesiyle.

“Birden kaldırımlardan taşan kalabalıkta onun da olabileceği aklıma geldi. İçimdeki sıkıntı eridi.”
Yazarın ilk romanı olan Aylak Adam ismi C. olan, hazır yiyici, aylak, hali vakti yerinde bir gencin anlam arayışını, hususi bunalımlarını, yaşadığı topluma, yerküreye yabancılaşmasını konu ediniyor. Kahramanımız C. ismindeki bohem ve kuralsız birey, gerçek sevgiye önem verdiğinden kendisinin tanımıyla otomobiller ve hızlı yürüyen insanlar sürüsüne karşı bir uzaklaşma içindedir. Kent yaşantısı, sanat toplulukları ve yakın arkadaş çevresiyle kurduğu ilişkiler kendisine yetersiz gelmektedir. Böylesi bir durumda C. kendisini sürekli toplumsal normlara karşı pasifist isyanın ve özgür bir gerçek sevgi arayışının ortasında bulacaktır.
Dune – Frank Herbert
Frank Herbert’in kendi seslendirmesiyle.

Dune, uzak bir gelecekte, insanoğlunun gezegenleri kolonileştirebildiği ve teknolojinin çok ileri olduğu bir evrende geçiyor. Eser, Arrakis çölünde bulunan ve insanların bilişsel kapasitelerini arttıran paha biçilmez Melanj maddesi uğruna döndürülen entrikalar ve politik oyunlar etrafında şekillenen çok boyutlu maceraları, öğretileri, figürleri içeriyor.
Dune oldu bittiye getirilmiş tipik bir bilim kurgu değil, Zen Budizmi’nden ekoloji bilimine, politikadan İslamiyet’e birçok konuda atıflar ve bilgiler içeren adeta edebi bir şölen.
Bu eseri Storytel’de Frank Herbert’in kendi seslendirmesiyle İngilizce olarak dinleyebilirsin.
Var mısın? – Doğan Cüceloğlu
Deniz Bayramoğlu, Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu, Aziz Acar ve Murat Aydın’ın seslendirmesiyle.

“…insan kendi özünü ne kadar erken fark ederse, kendisi ile ne kadar erken ilişki kurarsa o kadar yaşıyor demektir.”
Var mısın?, kişilik, empati, ebeveynlik, aile gibi psikolojinin temel konularını irdeleyen Doğan Cüceloğlu’nun Deniz Bayramoğlu ile yaptığı söyleşiden oluşuyor. Doğan Cüceloğlu, yaşamda önümüze çıkan engellerin aşılmasına dair hem bir psikolog hem de bir insan olarak nasihatler veriyor.
Denemeler – Montaigne
Barış Özcan’ın seslendirmesiyle.

“Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder; çünkü, her yerde olmak hiçbir yerde olmamaktır.”
Rönesans’ın önde gelen düşünürlerinden Montaigne’in okura kendisini çabucak onaylatan, güncel ve akıcı denemeleri, onlarca farklı konuda algı genişletmeyi sürdürüyor. Latince biliyor olmasından dolayı, Latin dünyasından aldığı özdeyişlerin verdiği esinle söylemlerini güçlendiren yazar, kâh Afrika’daki bir kabile üzerinden cinsel algıyı açımlıyor kâh dostluk hakkında tespitlerde bulunuyor. İlgi çekici birçok konuda kısa ve öz 107 adet denemeyi içeren Denemeler, yediden yetmişe herkese hitap eden bir sese sahip. 2022’de dinlemen gereken kitaplar listesine mutlaka eklemelisin.
80 Günde Devri Alem – Jules Verne
Erdem Akakçe’nin seslendirmesiyle.

“Ertesi gece Mongolia, Babülmendeb Boğazı’nı geçti. Bu Arapça sözün anlamı Gözyaşları Kapısı idi.”
Yazarın en meşhur kitapları arasında bulunan 80 Günde Devri Alem, Phileas Fogg isimli karakterin kulüp arkadaşlarıyla girdiği bir iddia üzerine, 80 gün sürecek ve balonla icra edilecek bir dünya turuna çıkmasını konu ediniyor. Bu dünya turunda türlü deneyimler, farklı olaylarla karşılaşacak ve neşeli anlar yaşayacaktır. Bir yandan gördükleri olayları aktaracak, bir yandan turu 80 gün içinde bitirebilmek uğruna, kendisi için hummalı, okur içinse sürükleyici bir mücadeleye girişecektir.
Kızıl Veba – Jack London
Göker Ersivri’nin seslendirmesiyle.

Kızıl Veba, 2013 yılının yaz mevsiminde başlayan ve insanı çok kısa sürede öldüren bir salgından sağ kurtulan son insanlardan biri olan Profesör Granser’in torunlarına anlattıklarından oluşuyor. Bulaştığı insanların cilt dokusunda kırmızıya doğru renk değişimlerine yol açtığı için kızıl veba adıyla anılan hastalık, tüm insanlığı tekrar tarım toplumu haline geri döndürmüştür. Kızıl Veba, korkunç bir salgın üzerine beyin fırtınası yapmak için son derece uygun ve okurda merak uyandıran bir eser.
Balıkçı ve Oğlu – Zülfü Livaneli
Çetin Tekindor’un seslendirmesiyle.

2022’de dinlemen gereken kitaplar listesine eklemen gereken güzel bir Zülfü Livaneli romanı. Kendi halinde yaşayan bir aile olan balıkçı Mustafa ve Mesude’nin oğlu, av esnasında denize düşerek kaybolur ve cesedi hiçbir zaman bulunamaz. Seneler sonra balıkçı Mustafa yine denizdeyken iki göçmen cesedinin yanında hayatta kalmış bir bebek bulur. Samir bebek ikilinin hayatlarını değiştirecektir. Balıkçı ve Oğlu, göçmenlik ve insanlık üzerine yazılan anlamlı bir roman.
Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig
Sezin Akbaşoğulları’nın seslendirmesiyle.

“Hiçbirimiz dünkü insan değiliz.”
Kitabın başkahramanı Nora, uzun süredir çalıştığı işinden kovulduğu ve kedisi öldüğü için bunalıma girmiş, sonunda intihar etmiştir. İntihardan sonra kendisini Gece Yarısı Kütüphanesi denen gizemli bir yerde bulmuştur. Bu kütüphanede fizik, sanat ve entropi konuşulacaktır. Nora bu kütüphande intihardan önceki hayatında yaptıkları ve yapamadıklarıyla yüzleşecektir. Oldukça sıra dışı bir konusu olan Gece Yarısı Kütüphanesi, farklı ve ders verici nitelikte bir roman okumak isteyenlerin uğraması gereken bir durak.
Küçük Kara Balık – Samed Behrengi
Yiğit Özşener’in seslendirmesiyle.

Küçük Kara Balık, özgürce dolaşmak, o deniz senin bu deniz benim gezmek isteyen bir balığın hikayesi. Küçük Kara Balık özgürlük için birçok engelle karşılaşacak, ailesini karşısına alacak ve badireler atlatacaktır. Bu kitabın yazarının sembollerden yararlanarak, dönemin Şah yönetimini örtülü bir dille eleştirdiği düşünülür. Yasaklanan bir çocuk kitabı olması Küçük Kara Balık’ın popülerliğini besleyen önemli bir etken. 2022’de dinlemen gereken kitaplar listesine eklemelisin.
Bir Gün Tek Başına – Vedat Türkali
Murat Özgen’in seslendirmesiyle.

“Bir şeyler okursun. Dalar gidersin. Her şeyi unutursun çoğu kez. “Sadece okumaya yarıyorsa kitaptan iyi afyon yok.”
Türk toplumunun komünizme yönelik olumlu olumsuz tavırları, yakın dönem Türk siyasi tarihi ve yazarın kişisel psikolojisini içtenlikle anlatması bakımından değerli bir eser olan Bir Gün Tek Başına, Kenan gibi eskiden komünist olup sonradan burjuva sınıfına dahil olan karakterleri anlatıyor. Bir Gün Tek Başına özellikle 70 ve 80’li yılların atmosferini deneyimleyen okurlara hiç yabancı gelmeyecek.
Hacı Komünist – Ferhan Şensoy
Murat Eken’in seslendirmesiyle.

Hem politik hem güldürü niteliği taşıyan günlük tarzındaki Hacı Komunist, Ferhan Şensoy ve ekibinin Şans Kapıyı Kırınca filminin çekimleri için gittikleri Küba’da yaşadıklarından oluşuyor. Küba’nın gelenekleri, insanların yaşantısı ve devlet hakkındaki fikirlerini yansıtan kitap, güldürürken düşündüren bir eser. 2022’de dinlemen gereken kitaplar listesine eklemeni tavsiye ederiz.
Kitap TavsiyeleriOkunması Gereken KitaplarSesli Kitap