Yazdığı romanlar, öyküler ve tiyatro oyunları ile Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden biri. Evet, en önemli yazar ve aydınlarımızdan biri olan Aziz Nesin’den bahsediyoruz. Kara mizah ile harmanladığı unutulmaz eserleriyle binlerce okuru etkilemeyi başaran Aziz Nesin , kişiliği ve topluma örnek olacak davranışlarıyla da hafızalarımıza kazındı.
Kendini ve hayatı sorgulamakla geçen bir hayat
Hangimiz Nesin’in öykü ve romanlarını okurken kahkahalara boğulmadık ki! Ancak Aziz Nesin’i herhangi bir mizah yazarından ayıran en önemli özelliği, esas amacının güldürmek değil düşündürmek, sorgulatmak olmasıydı kuşkusuz. Yalnızca okuruyla değil, hayatla kurduğu ilişkisi de sorgulamak üzerineydi. Öyle ki, soyadı dahi bitmeyen bir hayat sorgulamasının nişanı gibidir.
1934 yılında soyadı kanunun çıkması ile kendisine “Nesin” soyadını seçmesini şu şekilde anlatır:
“Her türlü yağmada hep sona kaldığım için, güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime ‘Nesin’ soyadını aldım. Herkes ‘Nesin’ diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”

20 Aralık 1915’te İstanbul Heybeliada’da dünyaya gelen Aziz Nesin, 1935’de Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdikten sonra Harp Okulu’na geçti ve 1937’de Ankara’da Harp Okulunu da bitirip asteğmen oldu. Bu dönemde bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü’ne devam etti.
Nesin, 1945’de askerlikten ayrıldıktan sonra Karagöz gazetesinde ve Yedigün dergisinde redaktörlük ve yazarlık yaparak, profesyonel olarak yazarlığa başladı. Ayı yıl Tan gazetesinde köşe yazarlığına başladı ve ilk bağımsız yapıtı olan “Parti Kurmak Parti Vurmak” adlı 16 sayfalık broşürü yayımlandı.
1955’de Yeni Gazetesi’nde köşe yazarlığına başlayan Nesin, 1956’da İtalya’da (Bordighera’da) yapılan uluslararası gülmece yarışmasında Kazan Töreni adlı öyküsüyle Altın Palmiye’yi kazandı. 1957 yılında da aynı yarışmada, Fil Hamdi ile ikinci kez aynı ödülü kazandı. Kazandığı ilk Altın Palmiye’yi, devlet hazinesine bağışladı.
Nesin Vakfı’nı, kimsesiz çocukları yetiştirmek için 1972’de kurdu. 1990 yılında 75. yaşını Ankara Sanat Kurumu’nda kutlayan Nesin, 1993’de Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere Sivas’a gitti. 37 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli katliamından kurtuldu. 5 Temmuz 1995’de Çeşme’deki bir imza günü sonrasında aramızdan ayrıldı.
Aziz Nesin’in pek çok kitabına hem sesli kitap olarak hem de e-kitap olarak ulaşmak artık mümkün. Türk edebiyatının eşsiz isimlerinden Aziz Nesin şimdi tüm eserleriyle Storytel’de. İşte Aziz Nesin’in Storytel farkıyla dinleyebileceğin eserlerinden bazıları:
E-kitapSesli KitapTürk Klasikleri