Cumhuriyet Bayramı’na Özel Atatürk’ü Anlatan Kitaplar Seçkisi

20. yüzyıl hiç kuşkusuz Türk toplumunun görüp geçirmiş olduğu en zorlu asırlardan biri olmuştur. Birinci Dünya Savaşı akabinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının “küllerinden bir ülke yaratmak” adına verdikleri direniş ve sonrasında uyguladıkları reformlar; mevzubahis dönemi Türk tarihinin en canlı dönemlerinden birisi kılar.

Bu önemli ve çok olaylı dönemle ilintili roman, araştırma, söyleşi kitaplarına Storytel üzerinden erişebilir ve dilediğin zaman dinleyebilirsin.

Nutuk (Emre Kongar Seçkisiyle) – Mustafa Kemal Atatürk

“Temel ilke, Türk ulusunun saygın ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır.”

Nutuk, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne kadar eğitim müfredatlarında okutulan değerli bir eser. Mustafa Kemal Atatürk bu kitabında, milli mücadeleyi başlatmasından Cumhuriyet’in kurucu reformlarını yapmasına kadarki başından geçen olayları, tecrübeleri, anıları aktarıyor. Üstelik bunu hem politikacı hem asker olarak, ülkenin imparatorluk sonrasında deneyimlediği buhranı ve vaziyeti derinlemesine analiz ederek yapıyor. İlk defa 1927 senesinin 15-20 Ekim tarihleri arasında bizzat Atatürk tarafından toplamda 36 saat 31 dakika boyunca okunan, daha sonra kitaplaştırılan uzun ve siyasal bir söylevdir Nutuk.

Nutuk, Atatürk’ün Samsun’a çıkışından başlar ve gençliğe hitabe ile son bulur. Bu ikisi arasında bir komutanın savaş anıları, siyasal savunması ve ne yapmak istediğine dair ilk elden bilgiler mevcuttur. Nutuk, tıpkı Jül Sezar’ın, Galya Savaşları Üzerine Notlar (Commentarii de Bello Gallico) ve İç Savaş Üzerine Yorumlar (Commentarii de Bello Civili) kitaplarında olduğu gibi, bir anı, savaş ve vaziyet analizi kitabıdır. Prof. Emre Kongar‘ın hazırladığı seçkiyi Storytel için yine kendisi seslendirdi.

Elbette Nutuk’ta sadece savaş süreci değil, ulusal mücadelelerin sonucunda kurulan Cumhuriyet’i kapsayan süreçte yaşananlar da -örneğin 3 Mart 1924 kararları- bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından işlenip masaya yatırılıyor. Nutuk’u okuyarak bir milletin mücadele ruhunu ve cumhuriyet devrimlerini, bizzat bunların kıvılcımını yakan, dolayısıyla sürecin en yakından tanığı olan kişinin yorumlarıyla anlamış olacaksın. Nutuk; karanlıkla yorgunluğun siyasal eleştirisi ve aydınlıkla yeniliğin güçlü bir savunucusu.

Cumhuriyetin İlk Yüzyılı – İlber Ortaylı & İsmail Küçükkaya

“Biz Gelibolu’muzla, Sarıkamış’ımızla, Haleb’imizle vatan savunmasını bilen nadir milletlerden olduğumuzu göstermişizdir. Bu, tarihin getirdiği bir seciyedir ama aynı zamanda da bir eğitim ve teşkilatlanma meselesidir.”

Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın, Türkiye’nin yaşayan tarihi İlber Ortaylı ile yaptığı söyleşiden oluşan kitapta genç Cumhuriyet’in durumunun etrafında merak konusu olan tarihsel sorular aydınlığa kavuşturuluyor. Özellikle Türk milletinin bilinen kaynaklara göre tarih sahnesine ilk çıktığı bölge olan Orta Asya coğrafyasından, Osmanlı İmparatorluğu’nun henüz bir beylik olarak yeni yeni serpildiği döneme odaklanan kitap, bu tarih aralığının dışında kalan birtakım olguları da zaman zaman inceliyor. Önsözde belirtildiği gibi bir akademik çalışma olmayan kitap, özellikle tarih konusunda sohbet havasında geçen röportajlardan ya da söyleşilerden haz duyan kişiler için epey kayda değer bir yazın.

Cumhuriyet Dönemi Siyasi Tarihi – Nereden Başlasam, Mirgün Cabas & Can Kozanoğlu

Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu tarafından hazırlanan programın bu bölümünde Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz konuk koltuğunda oturuyor. Siyasal geçmiş, kültür, uygarlık ve toplumsal yaşantıya dair henüz aydınlığa kavuşamamış sorular masaya yatırılıyor. Toplam 42 dakika süren bu kısa fakat son derece aydınlatıcı programda Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın tarihine doğru dolu dolu bir gezintiye çıkacaksın.

Türklerin Tarihi – İlber Ortaylı

“Kimliğin oturmadığı, iyi tarif edilmediği, benimsenmediği yerde; ulus ve vatan coğrafyası da benimsenemez. Tarihi benimsemezse coğrafyayı da benimsemez, dolayısıyla kimlik eksik teşekkül eder ve ortada sadece karnını doyurmaya kalkan ve mütemadiyen bunu tekrarlayan garip bir toplum oluşur.”

İlber Ortaylı bu kitabında insanlık tarihinin en fazla göç edip yer değiştirmiş uluslarından biri olan Türk toplumunun dünden bugüne etkileyici tarihini irdeleyen bir sohbet yürütüyor. İlber Ortaylı’nın konferanslarında kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlardan derlenmiş olan kitapta, özellikle Türklerin, şairin dediği şekilde “bir kısrak başı gibi” Anadolu’ya gelişleri, Anadolu’nun Türkleşmesi, beylikler, Türklerin çevre ülkelerle buradaki etkileşimi ve tüm bunların sonuçlarına değiniliyor. Anadolu coğrafyasından Hint coğrafyasına kadar çok geniş bir etki ve hakimiyet alanında faaliyet gösteren Türk milletinin özellikle Orta Doğu’daki izleri, mazisi, başka milletler tarafından algılanışı ve çok daha fazlası bu kitapta.

Şu Çılgın Türkler – Turgut Özakman

“Elde avuçta hiçbir şey yokken, emperyalizme, galip devletlere, Yunan ordusuna, Ermeniler’e, Pontus çetelerine karşı silahlı mücadeleye girişmeyi çılgınlık sayanlar çoktur. Silahsızlandırılmış Türk ordusunun bu tarihteki gücü -o da kağıt üzerinde- 35-40 bin kişidir. Oysa Türkiye’deki silahlı işgalcilerin sayısı giderek 400.000 kişiyi bulacaktır. Yoksul, bitik Anadolu, 400.000 işgalciyi ve on binlerce silahlı- silahsız haini yenmeyi başaracaktır. Milli Mücadele işte bu mucizenin, bu onurlu, güzel çılgınlığın adıdır.”

Turgut Özakman’ın kaleme aldığı eser yakın Türk tarihini anlatan bir üçleme. Çeşitli bilgiler, dokunaklı anekdotlar ve araştırılmış gerçeklerle dolu olan kitap, milli mücadele yıllarını son derece etkili biçimde hissettiriyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan esareti ve sonrasındaki kurtuluşu, bir milletin bağımsızlığını kazanma yolundaki unutulmaz direnişinin ruhunu bu romanı okurken iliklerine kadar hissedeceksin.

Türk Siyasi Tarihi – Fahir Armaoğlu

“1919-1920 yıllarında manzara şudur: Bir sürü leş kargası, bir cesedin üzerine üşüşmüşler, her biri kendisi için mümkün olduğu kadar büyük bir parça koparmaya çalışıyor. Atatürk, bu cesedi leş kargalarının elinden kurtaracak ve ondan yepyeni bir devlet yaratacaktır.”

Akademik çalışmalarıyla bilinen siyaset tarihçisi Prof. Dr. Fahir Armaoğlu’nun bu çalışmasında Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri, milli mücadele, İstanbul’un işgal yılları, Cumhuriyet devrimleri / reformları, Kıbrıs meselesi ve on iki ada sorunu gibi tarihsel olaylar mütalaa ediliyor. Özellikle Kıbrıs meselesi konusunda ayrıntılı bilgiler veren eserde, yakın tarihe ışık tutan olayların irdelenmesinin yanı sıra laiklik gibi terimler de açıklığa kavuşturulmaya çalışılıyor. Alanındaki ender ve kaynak çalışmalardan biri olmasının yanı sıra son derece akıcı dili ve sonunda Rauf Denktaş ile bizzat yaptığı röportajı içermesi sayesinde Türk Siyasi Tarihi, konunun meraklıları için başucu kitabı olarak sayılmayı sonuna kadar hak eden bir metin.

Başarıda Gururu Felakette Ümitsizliği Yenmeliyiz – Mustafa Kemal Atatürk, Ferhat Atik

“Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım.”

Destek Yayınları’nın Felsefe Serisi’nden bir kitap olarak yayımlanan bu derlemede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’e ait altı çizilmeye değer aforizma, ülkeye ve geleceğe ışık tutan önemli sözler yer alıyor. Adı Nutuk’tan alınmış bir söz olan kitap, Atatürk’ün dile getirdiği özdeyişleri sevenleri oldukça memnun edecek.

Cumhuriyeti ve Kurucusunu Yakından Tanıtan Kitaplar Storytel’de!

Yakın tarihe ışık tutan, Cumhuriyet döneminin siyasal atmosferini, milli mücadeleyi ve Mustafa Kemal’in önderliğinde başlatılan Türk devrimini çeşitli formatlarda anlatan kitaplar Storytel’de. Sen de tarihe, özellikle yakın Türk tarihine ilgili biriysen, aradığın kitaplar tam da burada.

Kitap TavsiyeleriOkunması Gereken Kitaplar

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın