Tarih, kimileri için sıkıcı bir okul dersi, kimileri içinse bir tutku. Okuldaki ezberci derslerden sıkılıp tarihe küsenleri anlamak mümkün. Ama farkında olsak da olmasak da yaşadığımız dünya, tarih tarafından şekillendirildi ve tarih akmaya devam ediyor. Tarih, insanlığın uzun yürüyüşünün bir kaydı olduğu kadar, insan uygarlığının bütünlüğünü sağlayan bir bağ aynı zamanda. Neyse ki, tarihi hak ettiği gibi canlı ve ilgi çekici biçimde ele alan pek çok çalışma var. Storytel’de dinleyebileceğin, birbirinden ilginç tarih kitaplarını senin için derledik:
Antik Çağdan Geleceğe PARA: Paranın Yazılmamış Tarihi – Dursun Ali Yaz

Araştırmacı yazar Dursun Ali Yaz, 352 sayfalık bu detaylı ve özenli çalışmasında, insanlık tarihini “para” olgusunu merkeze koyarak yeniden yazıyor. Yazar, paranın yalnızca tarihini değil iktidar ilişkilerine, mitlere, toplumsal hayatın örgütlenme biçimlerine etkisini de inceliyor. İlk Çağlardan modern zamanlara, bugünden yarına paranın yolculuğunu anlatan kitap, içerdiği küçük anekdotlarla ilgi çekici ve zevk veren bir dile sahip.
Bir Nefeste Cinsellik Tarihi – Karen Dolby

İnsanlık tarihinin savaşlardan, fetihlerden, devrimlerden, kahramanlık ya da ihanet öykülerinden mi ibaret olduğunu düşünüyorsun? Öyleyse fena halde yanılıyorsun. Karen Dolby bu renkli kitabında tarihin karanlıkta kalmış “edepsiz” köşelerine ışık tutuyor. Felsefecilerin, papaların, kral ve kraliçelerin yanında sıradan insanların cinsel maceralarını da bulacağın bu kitap, öğretici olduğu kadar eğlenceli de.
Bir Nefeste 20. Yüzyıl – Nicola Chalton, Meredith Macarde

Geride bıraktığımız 20. Yüzyıl, insanlık tarihinin en yoğun ve olaylı yüzyılı oldu. Bu kitap, insanlık tarihini ve gündelik hayatlarımızı sonsuza kadar değiştiren 20. Yüzyılın kapsamlı bir özetini sunuyor. Kronolojik sırayla hazırlanmış olan kitap dünya savaşlarından devrimlere, bilimsel keşif ve buluşlardan iklim değişikliklerine kadar pek çok tarihsel gelişmeyi içeren temel bir başvuru kaynağı.
Bir Nefeste Dünya Tarihi – Emma Marriot

İnsanlık tarihini ana hatlarıyla ve en temel çizgileriyle, derli toplu bir arada görmek isteyenler için yazılmış bir başlangıç kitabı. Milattan önce 3500’lü yıllardan 1945’e kadar kronolojik olarak düzenlenmiş, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Okyanusya, Ortadoğu ve Orta Asya olarak bölgelere ayrılmış, bir solukta okunacak bir kitap. Antik medeniyetlerden II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar yaşanmış bütün büyük olayları açıklayan, bilgilendirici bir temel eser.
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler – Halil İnalcık

Tarihimiz hakkında bilinenlerin çoğu bir efsaneden ibaret olabilir mi? Osmanlı tarihçiliği konusunda dünyada belki de birinci isim olan Halil İnalcık, bu kitabında Osmanlı tarihinde efsanelerle gerçeklerin birbirine karıştığı 18 konuyu özel olarak inceliyor ve tarihin üzerindeki esrar perdesini aralıyor. Ertuğrul Gazi’nin gerçek hikayesi, İstanbul’un fethi, Genç Osman’ın katli, Kösem Sultan konulardan yalnızca birkaç tanesi.
Bunu Herkes Bilir – Emrah Safa Gürkan

Tarihteki Yanlış Sorulara Doğru Cevaplar, son yılların en popüler tarihçilerinden biri olan Emrah Safa Gürkan’ın kitabının alt başlığı. Gürkan, okuyucuya beklenmedik bir tarih kitabı vadediyor. Büyük olayları, kopuşları ya da kahramanlıkları değil, tarihi var eden uzun soluklu süreçleri anlatıyor, elbette alışık olduğumuz mizahi ve eğlenceli üslubuyla.
Sultanın Casusları – Emrah Safa Gürkan

Renkli üslubuyla tanıdığımız tarihçi akademisyen Emrah Safa Gürkan’ın kitabının alt başlığı “16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları”. Gürkan, kitabını uzun yıllar süren titiz çalışmaları sonunda ortaya çıkarmış. Kitap Osmanlı’nın Avrupa ve Akdeniz’e yolladığı casusların sahadaki faaliyetlerinin yanı sıra Osmanlı istihbaratının kurumsal yapısını, karşı istihbarat faaliyetlerini, haber alma kaynaklarını da içeren zengin bir kaynağa dönüşüyor.
Sultanın Korsanları – Emrah Safa Gürkan

Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan bu çalışmasında 1500 ile 1700 yılları arasında Akdeniz’deki korsanlık faaliyetlerini inceliyor. Son derece titiz ve ayrıntılı bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan eserde, korsanlık hakkında “yok, yok” diyebiliriz. Korsanların gündelik hayatlarına, ne yiyip ne içtiklerine, gemilerine, bayraklarına, hukuklarına, ganimet paylaşımlarına kadar pek çok ilginç bilgi, sistemli bir biçimde karşımıza geliyor.
Tarihimizde Garip Vakalar – Reşad Ekrem Koçu

Reşad Ekrem Koçu, ülkemizin yetiştirdiği en renkli, en şahsına münhasır tarihçilerden biri. Cesaretle ele aldığı sıra dışı konuları son derece eğlenceli, canlı, hatta büyülü bir üslupla anlatmayı başaran Koçu, bu kitabında tarihimizdeki “garip” vakaların müthiş bir seçkisini sunuyor.
Türkiye’nin Yakın Tarihi – İlber Ortaylı

Ülkemizin yaşayan en önemli tarihçilerinden biri olan İlber Ortaylı, bu kitabında Türkiye’nin yakın tarihini sohbet havası içinde, akademik dil ve ayrıntılarla boğulmadan anlatıyor. Anayasal gelişmelerden seçimlere, çok partili hayatın rekabetlerinden askeri darbelere, dış politikadaki gelişmelere kadar geniş bir alanı derli toplu ve ilgi çekici bir biçimde öğrenmek isteyenler için iyi bir başlangıç kitabı.
İnönü Atatürk’ü Anlatıyor – Abdi İpekçi

İkinci adam, birinci adamı anlatıyor! Atatürk’le İsmet İnönü arasında yakınlık, yaşanan ayrılık ve soğukluk, ilk kez açıkça taraflardan birine soruluyor. Kitap, ülkemizin yetiştirdiği en önemli gazetecilerden biri olan Abdi İpekçi’nin İsmet İnönü’yle yaptığı bir röportajdan oluşuyor. Kitabın ekleri arasında İpekçi’nin Celal Bayar, Şevket Süreyya Aydemir, Sabahattin Selek gibi dönemin önemli isimleriyle Atatürk ve İnönü üzerine yaptığı söyleşiler, mektuplar ve bazı belgeler de yer alıyor.
İstanbul’un Gizli Tarihi – Pelin Çift, Erhan Altunay

İstanbul’un Gizli Tarihi, alışılmışın dışında bir tarih kitabı. Tapınak şövalyelerinden kutsal emanetlere, kehanetlerden gizli planlara, papalıktan mason localarına, İttihat ve Terakki’den işgal yıllarına kadar gizli kalan tarih açığa çıkıyor. Söyleşi formatında yazılmış, resim, anekdot ve alıntılarla zenginleştirilmiş bir eser. İstanbul’un gizli kalmış tarihini ezoterik bir açıdan okumak isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak.
Kahvehane Hikayeleri (İstanbul 1898) – Allan Ramsay, Cyrus Adler

Amerikalı dilbilimci ve teolog Cyrus Adler ve İstanbul’da uzun yıllar yaşamış yakın dostu Allan Ramsay, aylarca İstanbul kahvehanelerini dolaşıp dinledikleri hikayeleri derlerler ve İngilizce’ye çevirirler. Ortaya çıkan kitap 1898’de önce New York’ta sonra Londra’da yayımlanır, ardından da unutulup gider. Yeniden gün yüzüne çıkan bu kitap içerdiği birbirinden ilginç 28 hikayeyle benzersiz bir kaynak. Kitap, aktardığı hikayelerin yanı sıra meddahları, saz aşıkları, şairleri, kahveleri ve nargileleriyle dönemin kahvehane kültürünü de gözler önüne seriyor.
İstanbul’un Tarihi, Kültürü ve Yaşamı – Richard Tillinghast

Yazar, araştırmacı ve seyyah Richard Tillinghast, kapsamlı araştırmalarını ve 50 yıl boyunca yaptığı gözlemleri bu kitabında bir araya getiriyor ve İstanbul’un tarihi, kültürü ve yaşamı hakkında kapsamlı bir rehber ortaya koyuyor. İstanbul’un bir imparatorluklar şehrinden modern bir metropole dönüşümünü roman tadında bir dille aktarıyor. İstanbul’daki sanatın, mimarinin, kültürün, tarihin, edebiyatın hatta mutfağın derinliklerine iniyor, detaylar topluyor ve İstanbul’u yeniden keşfedeceğimiz bir rehber sunuyor bize.
Kitap TavsiyeleriSesli KitapTarih Kitapları