Duygu Asena Kitapları Storytel’de

Kökleri yüzyıllar öncesine dayanan Türk edebiyatı, dünya edebiyatıyla yarışacak bir zenginliğe sahip. Duygu Asena, bu zengin edebiyat tarihinde özellikle kadın meselelerine olan duyarlılığı ile öne çıkan yazarlarımızdan biri. Biz bu yazımızda akıcı bir dil ve yalın bir anlatımla kaleme aldığı kitapları ile büyük kitlelere ulaşan Duygu Asena kimdir ve kitapları konularına değindik.

Duygu Asena Kimdir?

duygu_asena

Gazeteci ve yazar Duygu Asena, 1946 yılında İstanbul’da doğmuştur. Pedagoji eğitimi gören ve kariyerine bir pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklarevi’nde görev aldı. Duygu Asena ilk olarak 1972 yılında Hürriyet Kelebek’te bir yazı yayınladı. Bu yazısından sonra birçok dergi ve gazetede hem gazetecilik hem de yöneticilik görevlerini üstlendi. Sıkı bir kadın hakları savunucusu olan Duygu Asena, 1978 – 1992 yılları arasında Türkiye’nin ilk kadın dergisi Kadınca’yı kurdu. Televizyona da adım atan Asena, TRT-2’de, 1992 – 1997 yılları arasında ‘Ondan Sonra’ isimli bir program hazırladı ve aynı zamanda programın sunuculuğunu üstlendi.

Duygu Asena daha ilk kitabı Kadının Adı Yok (1987) ile ismini duyurmayı başardı. En çok satanlar arasında giren kitabı bir yıl sonra da filme uyarlandı. Ancak kitap müstehcen olduğu gerekçesiyle bir süre yasaklı kitaplar listesinde kaldı. Kitaplarında değindiği temalar Asena’nın feminist bir yazar olarak ün kazanması için yeterliydi. Duygu Asena bir beyin tümörü türü olan glioblastoma nedeniyle 2006 yılında doğduğu şehir İstanbul’da yaşamını yitirdi. Duygu Asena’nın Kadının Adı Yok dışındaki kitapları şunlardır: Paramparça (2004), Aşk Gidiyorum Demez (2003), Aslında Özgürsün (2001), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir Şey Yok (1994), Kahramanlar Hep Erkek (1992), Aslında Aşk da Yok (1989).

Duygu Asena Kitapları

Sıklıkla kadının ataerkil toplumdaki yerine yönelik temaları işleyen yazıları ve kitapları ile tanınan Duygu Asena’nın yayımlanmış tüm kitaplarını senin için inceledik.

Paramparça

‘Ben neyim?’ sorusunu kendime defalarca sordum. İnsanın kendi kendine sorduğu bu soru bile aşağılanma, yok olma duygusu veriyor. Hep kendimizi sorgulamamız ve tanımlamamız mı gerekiyor.

Paramparça, Duygu Asena’nın toplumsal anlamda duyarlılığını ve cesaretini ortaya koyan bir eser. Zira yazar, kitabında dönemin tabusu sayılabilecek bir konuyu, eşcinselliği işliyor. Paramparça, toplumun cinselliğe dair yaklaşımı ve bir eşcinselin küçük bir kentte kendini, benliğini arayışının hikâyesi.

Aşk Gidiyorum Demez

Aslında kim kimi yeterince tanıyabilir ki? Aslında insanın kendini bile iyice tanıdığından kuşkuluyum. Örneğin ben…

Aşk Gidiyorum Demez, aynı kültürel köklere sahip insanların, bizim toplumumuzun insanlarının hayatlarını anlatıyor. Olayları kahramanların hepsinin bakış açısından bize dile getiren Asena, kadın – erkek ilişkilerini her iki tarafın duygu ve düşüncelerini yansıtacak şekilde aktarıyor.

Aslında Özgürsün

İnsan her an başka birisine aşık olabilir ve yapması gereken çekip gitmektir.

Duygu Asena kitapları, ataerkil toplum yapısına dair sert eleştirilerle dolu olmalarıyla öne çıkar. Yazarın iki yakın arkadaşın sohbetleri şeklinde kaleme aldığı bu kitabı da, Belgin ve Berna’nın böyle bir yapıda kadın olarak kimliklerini aramalarını, kendilerini keşfetme serüvenlerini anlatıyor. 

Aynada Aşk Vardı

Hiçbir an sürekli değildir, her an bir başka ana atlar ve o yeni anda ne olacağını hiç bilemezsin.

Duygu Asena, Aynada Aşk Vardı ile yine toplum dinamikleri ile şekillenen kadın-erkek ilişkileri ve aşk ekseninde bir kitap yazmış. Nilüfer, Nilgün ve Nil’in farklı zamanlarda yaşadığı benzer hayatlarda mutlaka gerçek hayattan izler bulacaksın.

Değişen Bir Şey Yok

Gurur, insanın içinde, kişiliğinde, prensiplerinde, kendine olan saygısında aranmalı. İnsanın kendine olan saygısı yitirilince gururu kırılmalı. Başkaları için değil, kendisi için gururunu saklamalı. 

Duygu Asena kitaplarının en sevilenleri arasında olan Değişen Bir Şey Yok’ta yazar, kadın erkek ilişkilerine ve kadının toplumdaki yerine dair tespitlerini, bundan neredeyse 30 yıl önce yazılmış olmasına rağmen, samimi bir şekilde aktarıyor. Duygu Asena’nın, gazete ve dergilerde yazdığı denemelerin derlendiği kitap, yazarın özelde erkek-kadın ilişkileri, genelde insan ilişkilerine dair fikirlerini içeriyor.

Kahramanlar Hep Erkek

Ne tür bir yaşam sürdüm ben? Başkalarının düşüncelerine uyarak, bir tutsak gibi mi? Yoo özgürce yaşadım.

Daha ziyade romanlarıyla tanınan Duygu Asena’nın öykü kitabı Kahramanlar Hep Erkek, 13 öyküden oluşuyor. Bir kez daha farklı insanların hayatını ziyaret ettiğimiz, kadın-erkek ilişkileri, cinsellik ve özgürleşme odaklı öyküler oldukça sade ve akıcı bir dille yazılmış.

Aslında Aşk Da Yok

Benim ar ve haya duygularım müstehcen resimlere bakınca değil,  erkeklerin kadınları dövdüklerini duydukça inciniyor.

Kadın haklarına ve kadının toplumdaki yerine duyarlılığıyla öne çıkan Duygu Asena, ikinci kitabı Aslında Aşk da Yok’da gene kadın özgürlüğüne dair unsurları işliyor. Kadınların ve erkeklerin beklentileri arasındaki çatışmaya değinen yazar, bu kitabıyla hor görülen kadınların sesi oluyor. 

Aslında Aşk da Yok eserini sesli kitap olarak Gülsüm Soydan‘ın sesinden dinleyebilirsin.

Kadının Adı Yok

Eğer siz ilk buyurmada, ilk kısıtlamada, ilk tokatta hayır diyemezseniz, bunlar sürer gider. Ama kararlı bir hayır pek çok şeyin çözümü olacaktır.

Yazarın feminist temayüllerinin açık bir şekilde görüldüğü eser, kadın meselesini toplumsal düzeyde ele alıyor. Yazıldığı dönem için oldukça iddialı bir eser olan Kadının Adı Yok, kadının yerleşik değerlere karşı benliğini koruması halinde toplum tarafından ötekileştirdiğini net bir şekilde dile getiriyor.

Kadının Adı Yok eserini sesli kitap olarak Sezgi Deniz‘in sesinden dinleyebilirsin.

Kadınların Sesi Duygu Asena Kitapları Storytel’de

Kadın sorunlarına ve ilişkilere yönelik yaklaşımı ve cesaretiyle feminist yazarlardan olan  Duygu Asena’nın en sevilen kitaplarını sesli kitap olarak Storytel kitaplığında bulabilirsin. Eğer Storytel abonesi değilsen abonelik seçeneklerini inceleyerek hemen Storytel’i kullanmaya başlayabilirsin.

Kitap TavsiyeleriOkunması Gereken KitaplarStorytel

İlgini Çekebilir

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Alıntıları

10/10/2023

İmparatorluktan cumhuriyete geçiş sırasında yaşanan toplumsal değişimi en güzel anlatan romanlardan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türk edebiyatına kazandırdığı en önemli eserlerden. Tüm romanlarını bir toplum bilimci gibi kaleme alan Tanpınar bu ölümsüz eserinde […]

Çantamdan Fil Çıktı Storytel’de

10/10/2023

Elbette Satürn ‘de bir hastanede tedavi olmayı tercih edebilirdi. Çantasından bir gezegen çıkabilirdi. O gezegene giderken çantasından uzay korsanları çıkabilirdi. Ya da okyanusun derinliklerinde tam teşekküllü bir Denizaltı Hastanesine gidebilirdi. Mert Arık’ın özgün bir üslupla […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın

Storytel'i Şimdi Dene