Mitoloji kelimesi Yunanca’da öykü, söz anlamına gelen mitos; akıl ve kavrama anlamına gelen logos kelimelerinin birleşimiyle oluşur. Sinemadan edebiyata kadar birçok alanı etkileyen mitler, toplumların ve uygarlıkların kültürel öğelerini, inançlarını ve geleneklerini içeren söylencelerdir.
Mitolojiye nereden başlayacağını henüz bilmiyorsan Storytel’de bulunan, bilimsel araştırmalarla bir araya getirilen, zengin içeriğe sahip mitoloji kitaplarıyla tanışmalısın.
Babil Mitolojisi: Mezopotamya Efsaneleri ve İnanışları – Leonard William King
Seslendiren: Arda Kavaklıoğlu
Marduk der ki: Dudaklarımdan dökülen kelimeler artık ne değiştirilecek ne de boşa gidecek.
Mezopotamya, başta Babil ve Sümer olmak üzere pek çok mitolojik anlatıya ev sahipliği yapan bir bölge. Babil Mitolojisi: Mezopotamya Efsaneleri ve İnanışlar; Sümer, Babil ve Asur uygarlıklarının sahip olduğu mitolojileri konu ediniyor. Arkeolojik ve tarihî kanıtlara dayanan bilgiler sunan Babil Mitolojisi: Mezopotamya Efsaneleri ve İnanışları, konuyla ilgilenen herkesin ilgisini çekecek bir eser.
Antik Yunan Hikâyeleri – George W. Cox
Seslendiren: Gürsu Gür
“Ey aşk, sızın çok acımasız. Afrodit’in tebessümüyle zehirlenen yaşamım ölüyor!” dedi. Kendini mavi derinliklere bıraktı ve sular Nisos’un kızının üzerine kapandı.
Kahramanlar, yiğit savaşçılar, ölümsüzler… Antik Yunan Hikâyeleri’nde aşklar ve savaşların yanı sıra kahramanca ve unutulmaz olaylar yaşanıyor. Toplamda kırk bir farklı hikâyeden oluşan bu incelemede, Antik Yunan’dan günümüze ulaşan mitler ve destanlar yer alıyor. Medusa’dan Poseidon’a, Apollon’dan Hermes’e, Pandora’dan Demeter’e birçok mitolojik anlatıyı satırlara taşıyan kitap, Yunan mitolojisinin tatmin edici bir özeti niteliğinde.
Dokuz Diyar – Mary E. Litchfield
Seslendiren: Anıl Kır
Frey’in kalbi, tuhaf bir şekilde ağırlaşmıştı. Elflerin neşeli efendisi, bu zamana dek keder yüzü görmemişti. Tüm yaşamı, uzun ve parlak bir yaz gününü andırıyordu ama o an adeta tuhaf, yeni bir duyguyla tanıştı.
İskandinav mitolojisi, daima merak ve hayret uyandırıcı olmuştur. Yiğit savaşçıların ve doğaya hükmeden ölümsüzlerin yer aldığı İskandinav mitolojisi, dokuz diyara ev sahipliği yapar. Bu diyarlar, fanilerin diyarı Midgard; Odin’in hüküm sürdüğü Asgard; devlerin ülkesi Jotunheim; Vanirlerin memleketi Vanaheim; elflerin diyarı Alfheim; buz diyarı Niflheim; ateş diyarı Muspelheim ve cücelerin diyarı Nidavellir bölgeleridir. Bu dokuz farklı bölgeyi dişbudak ağacı türü olan ve büyüklüğüyle huşu uyandıran Yggdrasil ağacı birbirine bağlamaktadır. Aynı zamanda bölgelerin kuzeyi ile güneyi arasında uzanan Bifröst Köprüsü bulunur. Muazzam büyüklükteki dişbudak ağacında ise Odin, Loki, Heimdall, Baldur ve Thor yaşamaktadır.
Dokuz Diyar; elfler, cüceler, devler, insanlar ve ölümsüz savaşçıların bir arada bulunduğu bir diyarın ortasına bırakıyor okuru. Dokuz Diyar’ı okuyarak, The Lord of the Rings gibi ünlü edebiyat ve sinema yapıtlarının etkilendiği kuzey mitolojisi hakkında geniş bilgiye sahip olacaksınız.
Bir Nefeste Dünya Mitolojisi – Mark Daniels
Seslendiren: Barış Özgenç
Rivayete göre, Japara’nın Parukopoli’yle olan dövüşünden kalma yara izleri hâlâ Ay’ın çizgilerinde durmaktadır. Ay da zaten onun ailesini ararken yaktığı ateşin yansımasıdır. Ay’ın yörüngesinin ve biçiminin değişmesi de zavallı Japara’nın sonsuz arayışının simgesidir.
Mitolojiler, kültürel varlıkların özüdür ve onlarla tanışmak hem geçmişe ışık tutar hem de geleceğe daha derinden bakmayı sağlar. Bir Nefeste Dünya Mitolojisi; Sümer, Amerika, Yunan, Avustralya, Yeni Zelanda, Mısır, Çin, Yunan ve Roma mitolojilerinden özet bilgiler derleyen eşsiz bir eser. Halkların mitik anlatılarını, kozmogonilerini, efsanelerini ve daha fazlasını bu kitapta en ‘hap bilgi’ hâliyle okumak mümkün. Yalnızca belirli toplumların mitolojik anlayışlarına odaklanmayan kitap, Mısır piramitleri ve Çin takvimi gibi tarihin önemli olgularından da bahsediyor.
Efsane Dolu Anadolu – Mehmet Güler
Seslendiren: Yüce Armağan Erkek
Antik çağlarda Akdeniz kıyılarında kurulan İonia medeniyetinin diğer adı Güneş Ülke’dir. İonia halkı, kendisini güneşin çocukları olarak görmüştür.
Anadolu, antik çağlardan beri onlarca büyük medeniyetin, yüzlerce küçük şehir devletinin beşiği olmuştur. Her kilometresinde kültürel bir zenginlik yatan bu coğrafya, Kibele kültünden Mitraizm öğretilerine kadar pek çok farklı mitoloji ve inanışa ev sahipliği yapmıştır. Mitolojilerin ve inanışların yanı sıra Anadolu’da sayısız destan ve efsane de hem kulaktan kulağa söylenmiş hem de yazıya dökülmüştür. Bugün bu efsanelerin ve destanların önemli bir kısmı şarkılarda, türkülerde, danslarda ve Anadolu’nun sözlü kültüründe yaşamayı sürdürmektedir.
Efsane Dolu Anadolu’da okur, yedi iklime ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasının yedi farklı yöresinden derlenen efsaneleri barındırıyor. Çocuk edebiyatının usta kalemlerinden Mehmet Güler’in bu çalışmasıyla tanışarak, manilerden halaylara kadar uzanan ve toplumsal belleğimizle dilimizi zenginleştiren detayları öğreneceksiniz.
Eskimo Masalları – Knud Rasmussen
Seslendiren: Barış Özgenç
Bir çocuğun ilk kıyafetinin, yetişkinliğinde bu kıyafeti giyebildiği takdirde yaralarını iyileştiren sihirli bir eşya görevi göreceğine inanılıyordu.
Çok uzun bir dönem avcı-toplayıcı bir yaşantı süren Eskimolar, kuzeyde, gecelerin altı ay sürdüğü bir coğrafyada yaşıyorlar. Bir yandan zorlu iklim şartlarıyla mücadele veriyor, öte yandan usta avcılık yetenekleriyle besin kaynağı buluyorlar. Aslında hiç de basit bir yaşam sürmeyen Eskimoların kendilerine özgü mitolojileri ve masalları var. Eskimo masallarında büyücüler, tupilak isimli canavarlar, yardımcı ruhlar ve gölde yaşayan devasa canavarlar önemli yer tutar. Esrarengiz ve ürpertici figürlerle dolup taşan Eskimo masalları çok detaylı ve zengin. Eskimo Masalları, bu az bilinen kuzeyli halkın toplumsal hafızalarını okurla buluşturuyor.
İlyada – Sonsuz Savaş – Robert Krugmann
Seslendiren: İbrahim Bildir
Yanına Diomedes’i alan Odysseus, Troyalılar ve onların müttefiklerine karşı savaşıyor. Karşı tarafta saf tutan Hektor, olanca gücüyle Diomedes’e saldırıyor ama savaş alanını terk eden yine kendisi oluyor.
Troya Savaşı’nı konu edinen İlyada destanı, Yunan dünyasının en eski destanlarından ve Batı edebiyatının ilk örneklerinden. İlyada – Sonsuz Savaş, İlyada destanından önemli kısımları akıcı olacak şekilde bir araya getiren sürükleyici bir derleme.
Hint Mitolojisi: Efsaneler ve İnançlar Diyarı – Arthur Berriedale Keith
Seslendiren: Efe Özgün
İnsan bir kaplumbağanın tüm kolları gibi bütün arzularını geri çektiğinde öz kendi içindeki özü görür. Kişi kimseden korkmadığında, kimse de ondan korkmadığında, hiçbir şeyi arzulamadığında ve hiç nefret duymadığında işte o zaman Mutlak olana erişir. Brahma ile kişileştirilen Mutlak, bir yaratıcı olarak görünmektedir. Pracapati ile özdeşleştirildiğinde dünyaları meydana getiren yani dünyaların dedesi olarak belirmektedir.
Bilindiği kadarıyla dünyanın en eski inanç sistemi olan Hinduizm, büyük bir coğrafyaya yayılmış binlerce farklı anlatıyı bünyesinde barındırır. Esrarengiz, şaşırtıcı ve farklı alt metinleri kapsayan mitik karakterleri ve olaylarıyla Hinduizm, en ilgi çekici mitolojilerden biridir.
Hint Mitolojisi: Efsaneler ve İnançlar Diyarı; Vişnu, Brahma, Şiva, Krishna gibi pek çok mitolojik figür hakkında bilgi veriyor. Aynı zamanda Hint coğrafyasında filizlenen destan, ritüel ve efsanelerden de çokça bahsediyor.
En İyi Mitoloji Kitapları Storytel’de
Hindistan’dan İskandinavya’ya, Yunanistan’dan Anadolu’ya, dünyanın farklı coğrafyalarından derlenmiş mitolojiler hakkında bilgi sahibi olmanın adresi Storytel. Birbirinden aydınlatıcı ve bilgilendirici mitoloji kitaplarını Storytel’de keşfedebilirsin.
Kitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriSesli Kitap