Belki günümüz dünyasının monotonluğundan sıkılıyoruz, belki insanın bitmek bilmeyen merak duygusu baskın geliyor, belki de yalnızca bizi şaşırtacak yeni fikirler arıyoruz; fakat sebebi ne olursa olsun her dönemde bilim kurgu kitapları hayal güçlerini zorlayan konularıyla okurların en çok tercih ettiği türlerden biri oluyor. Her sayfasında ayrı bir gizem saklayan bilim kurgu eserleri, okurların yalnızca hayalini kurabilecekleri diyarlara bir pencere görevi görmekle kalmıyor; okurlarını günlük hayatlarından uzaklaştırıp bazen farklı bir zaman dilimi, bazen farklı bir gezegen, bazen de farklı yaşam formlarıyla tanıştırıyor. Şimdi Storytel’in “Bilim Kurgu” kütüphanesi sayesinde bilim kurgu edebiyatının en iyi örneklerine ulaşmak ve istediğin kitabı istediğin yerde dinlemek çok kolay!
Nefes – Ted Chiang
Daha önce yazdığı Story of Your Life adlı uzun öyküsüyle ünlü yönetmen Denis Villeneuve’ün başarılı filmi Arrival’a konu olan ‘Geliş’ kitabının yazarı Ted Chiang’ın yeni eseri Nefes, şimdi Storytel’de! İnsanlığın bebekliğinde geçirdiği ve hatırlamadığı süreyi hatırlayabildikleri bir dünya hayal eden Ted Chiang, bu eserinde de ezber bozan fikirler ve hayal gücünü zorlayan olay akışıyla yine okurlarını etkileyip akılda kalıcı bir hikaye yaratmayı başarıyor.
Görünmez Adam – H.G. Wells
Zaman Makinesi ve Dünyaların Savaşı gibi bilim kurgu türünün unutulmaz örneklerine imza atan, bilim kurgu edebiyatının en önemli ve başarılı yazarlarından Herbert George Wells’in 1897 tarihli eseri Görünmez Adam yayımlandığı tarih itibariyle bilim kurgu edebiyatının mihenk taşlarından biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda oluşturduğu gizemli atmosfer ile dinleyicilerini soluksuz bırakacak bir macera sunuyor bilim kurgu severlere. Fırtınalı bir günde Iping Köyü’ne gelen tuhaf görünümlü, yüzü sargılı yabancının heyecanlı hikayesi sürükleyici bir eser arayan herkesin favorilerinden olacak.
Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
Bilim kurgu kitapları, konuları ve sundukları fikirler itibariyle diğer kitaplardan ayrılsalar da bazen edebi yönden klasikler kadar doyurucu olmayabiliyor. Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451’i ise bu önyargıyı tamamen yıkacak cinsten. Aynı zamanda distopya edebiyatı alanında yazılmış en başarılı eserlerden biri olan Fahrenheit 451, kitapların itfaiyeciler tarafından yakılıp evlerinde kitap bulunduran insanların yok edildiği bir gelecekte, kendini ve işini sorgulamaya başlayan bir itfaiyecinin hikayesini anlatıyor. Fahrenheit 451 yalnızca bilim kurgu severler için değil, tüm edebiyat severler için göz atılması gereken bir eser.
“İnsanların, uğruna canlarını feda etmeyi göze aldığı bu kitapların içinde ne var? Gerçeklerin farkına vardıktan sonra bu karanlık toplumda artık yaşanabilir mi?”
Kübra – Afşin Kum
Kalbinin sesini dinle. Gözlerini aç. Aklının mührünü çöz.
Daha önce Sıcak Kafa adlı eseriyle dikkat çeken yazar Afşin Kum’un yeni ve ikinci kitabı Kübra, bir imalat atölyesinde çalışan Gökhan’ın telefonuna gelen mesajlarla gitgide garipleşen hayatının hikayesi. Kübra, içinde bulunduğu bir sanal arkadaşlık grubunda Kübra adlı bir kullanıcıdan kendisine atılan mesajların sıklığı ve mesajların içerdiği kişisel bilgi miktarı artınca ne yapacağını bilemeyen Gökhan üzerinden insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi sorgulatacak, akıl ve iradeye dair unutulmaz bir eser.
Su Adamı – Aleksandr Belyaev
Profesör Dowell’ın Başı ve Ket Yıldızı gibi eserleriyle de tanınan Sovyet asıllı bilim kurgu yazarı Aleksandr Belyaev’in Türkçeye yeni çevrilen kitabı Su Adamı, üzerinde yapılan deneyler sonucunda balık solungaçlarına sahip olan bir adamın hayatını çok yönlü bir biçimde hem kara ve deniz hayatı arasında yaşadığı ikilemler hem de farklılıklarından dolayı insanlarla yaşadığı problemler ile birlikte anlatıyor. Geçimini bilim kurgu romanları yazarak sağlayan ilk yazar olma özelliğini taşıyan ve “Sovyetlerin Jules Verne’i” olarak da bilinen Aleksandr Belyaev’in eseri Su Adamı şimdi Barış Özcan’ın seslendirmesiyle Storytel’de!
Biz – Yevgeni Zamyatin
Yevgeni Zamyatin’in 1924 tarihli Biz eseri, bilim kurgu ve distopya edebiyatının en sıkı takipçilerinin bile her bölümünde şaşırmadan edemeyeceği, okuyan herkesin hayal gücünü zorlayacak türden bir eser. Yalnızca matematik ve mantığın sözünün geçtiği distopik bir gelecekte geçen Biz, insanların yalnızca birer numaradan ibaret olduğu bir dünyada içinde yaşadığı sistemi sorgulamaya başlayan D-503’ün hikayesi.
Zaman Makinesi – H. G. Wells
Değişimin ve değişime gereksinimin olmadığı yerde akıl da yoktur.
Herbert George Wells’in 1895’te yazdığı eseri Zaman Makinesi, hala insanlığın en büyük hayallerinden biri olan zaman yolculuğunu kendine konu ediniyor. Yazıldığı tarihten beri bilim kurgu edebiyatının önde gelen eserlerinden biri kabul edilen Zaman Makinesi, bilim kurgu eserlerinin sık rastlanılan temalarından zaman yolculuğu hakkında verilmiş ilk eserlerden biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda yaptığı politik göndermeler ve yerinde tespitlerle inandırıcı bir distopyaya da imza atıyor. Herbert George Wells’in kaleminden Zaman Makinesi, şimdi Barış Özcan’ın sesiyle Storytel’de!
Zaman Yolcusu Kreta – Gülşah Özdemir Koryürek
Zaman yolcusu Kreta ve dostu Şiva’nın insanlara ait bir uzay aracıyla karşılaşıp Dünya’ya gelmeleriyle başlayan, önce tarih öncesi çağlarda dinozorlarla, sonra geleceğin tuhaf dünyasında robotlarla kesişen hikayesini anlatan Zaman Yolcusu Kreta, bilim kurguya ilgi duyan çocuklar için kaçırılmaması gereken bir kitap. İnsanların dünyanın iklimine nasıl zarar verdiklerini anlatan bir videoyu gelecekten 2010’lara ulaştırmaya çalışan Kreta ve Şiva’nın maceralarını anlatan Zaman Yolcusu Kreta, heyecan dolu bir serüven olmanın yanında aynı zamanda çocukları iklim sorunları ile ilgili düşünmeye iten bir rehber.
Dünyalar Savaşı – H. G. Wells
Ne yapacağını bilemeyen, allak bullak olmuş altı milyon insan, silahsız ve tedariksiz, arkalarına bakmadan kaçıyordu. Uygarlığın darmadağın oluşunun, insanlığın toplu kıyımının başlangıcıydı bu.
Yazarlığın yanı sıra tarihçi ve gazeteci kimliğiyle de bilinip ön plana çıkan Wells’in bu başyapıtında bir dünya işgali söz konusu. Marslıların, önce Londra ve civarındaki kasabalardan başlayıp tüm dünyayı ele geçirmeye kalkıştıkları bir maceradayız. Kara bulut gibi dünyanın üzerine çöken Marslıların devasa araçları ve yayılmalarını anlatarak sahne devam ediyor. Hiçbir biçimde ademiyet teknolojisinin karşı koyamayacağı bu uygarlığın karşısında hâliyle İngiliz ordu ve donanması da yetersiz kalıyor. Çıkar yolun kalmadığı ve ümitlerin tükendiği bir noktada artık insanoğlunun yeryüzünden silinip silinmeyeceği tartışma konusudur. Yoksa tüm bu uygarlığın inanılmaz silahlarına rağmen bir kurtuluş, mağaranın bitiminden içeri yansıyan bir umut ışığı var mıdır?
Kadınlar Ülkesi – Charlotte Perkins Gilman
Bir kadının, kollarınızdayken bile, içine kapanabilmesine, sarıldığınız şeyin, bir uçurumun yüzeyi kadar erişilemez oluncaya dek büsbütün yok olmasına yol açan bu mucize nasıl bir şeydir?
Kadınlar Ülkesi feminist ütopyanın ilk örneklerinden. 1900’lü yılların başlarında Amerika’da yaşayan üç erkek arkadaş, ıssız bir bölgede, nüfusunun tamamı kadın bireylerden oluşan bir toplulukla karşılaşır. Bu duruma inanmakta zorluk çeken beklenmedik misafirler, topluluğun içinde bir erkeğin olup olmadığıyla ilgili araştırma yapmaya başlar. Ne var ki burada hayret edilecek tek şey bir erkeğin olmayışı değildir. Anaerkil bu toplumda kargaşa, soygun, savaş, yoksulluk, geçim sıkıntısı, bulaşıcı hastalık ve bilumum yaşam kalitesini düşüren negatif durumlar yoktur. Üç kafadar bu tablodan oldukça etkilenir. Böylece Kadınlar Ülkesi’nin hükümet sistemleri, inançları, ekonomisi ve kültürünü incelemeye yönelik daha güçlü hisler beslemeye başlarlar.
Geliş – Hayatının Hikayeleri ve Diğer Öyküler – Ted Chiang
Bazı bilim-kurgu içeriklerinde bilimden çok kurguya rastlanır. Chiang’ın bu eseri için aynı saptamada bulunmak mümkün değil. Pozitif ve sosyal bilimlerden sıkça yararlanan, çok gerçekçi, yeterince inandırıcı bir yapıt Geliş. 2016 yılında beyaz perdeye başarıyla uyarlanan Geliş, esrarengiz bir dünya dışı medeniyetin insanlığı ziyaret edişini konu ediniyor. İnsan diline doğal olarak yabancı bu medeniyetle anlaşıp iletişim kurmak, sonrasında ise niyetlerini anlamak hiç de kolay olmayacaktır.
Geliş – Hayatının Hikayeleri ve Diğer Öyküler; Nebula, John W. Campbell, Hugo gibi alanında saygın ödüllere layık görülmüş bir eser. Yazarın sade anlatımıyla kalitesini ortaya koyan kitapta Geliş’in haricinde 7 öykü daha bulunuyor.
Dördüncü Güneş: Uzay Öyküleri – Leonid Fomin
Leonid Fomin, yetişkinlere de çocuklara da ders niteliğinde farklı öyküleri bu kitapta derliyor. Bu derleme çalışması öğretici, eğitici, yapıcı ve savaş karşıtı bir bilim-kurgu hikâyeleri izleğine sahip. Hem Sovyet hem de Batılı yazarlar tarafından kaleme alınmış bu uzay öykülerini tümüyle sevmemek mümkün değil. Dördüncü Güneş’in öyküleri; insan, doğa, dünya hatta diğer gezegenlere yönelik sevginin ne kadar güzel bir his olduğunu gösteriyor.
Ölümcül Yumurtalar – Mihail Bulgakov

1917 yılındaki Ekim Devrimi’ni takip eden sarsıntılı dönemlerde yeni bir Sovyet gerçekliği doğmaktadır. Bu esnada zooloji profesörü olan Persikov, devrim niteliğinde bir keşfe imza atar. Bu bilimsel keşif, canlı organizmaların üremelerine ivme kazandıran ve onları bir bakıma devletleştiren ‘kızıl’ bir ışındır. Aynı sıralarda tavuklarda baş göstermeye başlayan salgın, Sovyet hükümetinin bu ışına sempatiyle bakmasına yol açar. Belki de bu ışın işe yarayacak ve salgının hızı kırılacaktır.
Ölümcül Yumurtalar, epistemolojik değerlerin totaliter iktidarların elinde nasıl da çürüdüğünü ve yanlış yönde kullanıldığını çok iyi gösteren bir sistem eleştirisi. Daha önce özellikle Köpek Kalbi ve Usta ile Margarita’da görülen bu eleştiriyi Bulgakov, bu eserinde yoğun bilim-kurgu teması altında, ilmek ilmek örerek oluşturuyor.
Geri Giden Saat – Edward Page Mitchell
Kendisi gibi bu çağın erkeklerine, kadınlarına, nesnelerine ve olaylarına olan ilgisini kaybetmiş yaşlıca bir hanım için, yeni dünyanın uçsuz bucaksız ülkelerinden gelip şu koca dünyanın olaylarına heves ve merak duyan biriyle tanışmak oldukça heyecanlandırıcı bir durumdu.
Mitchell, kitaplarında geleceği öngören birçok farklı icat ve keşfi ele almış, çağını aşmış görünen bir edebiyatçı. Matematiğin, geometrinin, kimya ve fiziğin mizahi öğelerle bir araya geldiği öyküleri yıllar sonrasına ışık tutmaktadır. Onun yazdığı öykülerde bilim-kurgu namına birçok olgu vardır. Transmisyon, ışınlanma teknolojisi, yalan makinesi, hipnotizma, görünmezlik gibi akıl almaz ve sıradışı teknolojiler… Mutantlar, yapay zekâ ve cyborgların cirit attığı dünyalar… Hepsi Mitchell külliyatının birer parçası. Geri Giden Saat ise 76 yıllık ömrüne 30’a yakın bilim-kurgu yapıtı sığdıran usta bir yazarın en ünlü çalışması.
Kitap, sürükleyici ve bilimsel-teknolojik gelişmelere dayanan birtakım öyküler içeriyor. Misalen Kristal Adam, kazara görünmez olan bir adamın trajik hikâyesini satırlara taşıyor. Takipomp, sevdiği kişiyle evlenebilmek uğruna matematiğin en zorlu denklemlerine kafa yoran bir genci anlatıyor. Kitabın başlığına ismini bahşeden Geri Giden Saat ise edebiyat tarihinde zaman makinesi kavramını konu edinen ilk öykü olarak kabul ediliyor.
Uzaydan Gelen Renk – H. P. Lovecraft
Çiftliğin kül grisi, virâne görüntüsü, yeterince korkunçmuş ama ufalanmış cesetlerin durumu, hepsinden betermiş. Hiçbiri uzun süre bakamamış, adli tabip bile ortada incelenecek pek bir şey kalmadığını itiraf etmiş.
Uzaydan Gelen Renk’te, Lovecraft okumalarından aşina olunan temalar hâkim. Yazarın alışageldik ağır kasvetli, gotik, fantastik temaları ve bilim-kurgu öğelerini ustaca kullanması, Uzaydan Gelen Renk’te açıkça görülebilir. Mağaralarda pinekleyen devasa canavarlar, korkunç yaratıklar, saklanmış ve beklemeye koyulmuş varlıkların yavaş yavaş uyandığı bir kitap Uzaydan Gelen Renk. Eser aynı zamanda; Charles Dexter Ward Vakası, Deliliğin Dağları ve elbette Cthulhu’nun Çağrısı gibi Lovecraft mitosunu içeren diğer unutulmaz öyküleri taşıyor.
Kara Yıldız S01B01 – Köprü – Jesper Ersgård, Joakim Ersgård
Storytel Original’ın çok beğenilen serisi Kara Yıldız, 200 yolcusuyla birden kaybolan bir uçağın arandığı heyecanlı bir serüven. Tüm yolcularıyla, ardında hiçbir iz bırakmadan gözlerden kaybolan esrarengiz uçağı aramak için Thana Montgomery ve Henry Jäger görevlendirilir. Gelecekten gelen tuhaf bir mesaj ile işler daha da karışır ve iyice gizemli bir hâl alır.
Bilim Kurgu KitaplarıKitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriRomanSesli Kitap