Türkiye’nin en sevilen tiyatrocu ve yazarları arasında bulunan Ferhan Şensoy, 26 Şubat 1951’de Samsun’da dünyaya geldi. Yazın dünyasına olan ilgi ve yeteneğini daha lise yıllarında yazdığı öykülerde gösteriyordu. Şensoy; tüm hayatı boyunca tiyatro, TV ve edebiyat alanında üretken bir kişilikti. Ferhan Şensoy kitapları ise roman, deneme, günlük, tiyatro, TV ve film senaryoları gibi yazının pek çok farklı alanına yayıldı. Toplumsal analizlerini eğlenceli bir dille aktarabilmesi, Şensoy’un geniş kitlelere hitap eden ve çok sevilen bir yazar olmasının en büyük nedenlerinden biri.
2021 yılında kaybettiğimiz Ferhan Şensoy kendine has mizah anlayışını kültürel öğelerle bir araya getiren nevi şahsına münhasır bir insandı. Türk tiyatro geleneği ile harmanladığı stand-up şovlarıyla da başarıyı yakalayan Şensoy, aynı zamanda Şans Kapıyı Kırınca ve Pardon gibi birçok sinema filminde de oyunculuk yaptı. Tiyatro sevdasından hiçbir zaman vazgeçmeyen sanatçı, 1980 yılında Orta Oyuncular Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Kendisinin yazıp yönettiği ve topluluğun ilk oyunu olma özelliğini taşıyan “Şahları da Vururlar” ile 1980 Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü’nü aldı.
Ferhan Şensoy’un meşhur kavuğunun ise Türk tiyatrosunda simgeleşen bir anlamı var. Tuluat oyuncusu Kel Hasan Efendi bu kavuğu kendinden sonra taşıması için İsmail Dümbüllü’ye verdi. Dümbüllü ise kavuğu Yeşilçam’ın usta oyuncularından Münir Özkul’a devretti. Kavuk daha sonra Özkul tarafından Ferhan Şensoy’a verildi. Yolculuk burada bitmiyor; tiyatronun ustalık nişanı olarak kabul gören kavuğu, Ferhan Şensoy vefatından önce Rasim Öztekin’e vermişti. Bugün kavuğun son sahibi ise Şevket Çoruh’tur.
Ferhan Şensoy’un birçok kitabını Storytel’de sesli kitap olarak dinlemek ve e-kitap olarak okumak mümkün.
Ayna Merdiven
Eğer güçsüzsek, güçlü olmaya her sabah yeniden and içmenin anlamı yok. And da içki gibidir. Fazla içilmemeli.
Ferhan Şensoy tarafından yazılan öykü kitabı Ayna Merdiven, yazarın aynı zamanda edebiyat dergilerinde ilk yayımlanan öykülerini de içeriyor. Eserin içerisinde bulunan öyküler ise Kedi’nin Adı Friedman, Martı Zeynel, Kurtarılmış Haftasonu, Celal Bey O Gün Kimseyi Beklemiyordu, Amirol Bristol Kimdir, Kapı Öldü, Güneş Yiyen Çocuk, Mahmut Birdenbire Evlendi, Hazreti İsa’nın Kıçındaki Cet Motoru, Davetiye, Ben Feministim Arkadaş ve Zikrimin İnce Güzü’dür.
Okan Bayülgen tarafından seslendirilen Ayna Merdiven eserini Storytel’de dinleyebilirsin.
Düşbükü
Bir şeyin eksikliğini biliyorum, bir tahta eksikliği belki. Duygusallığımı yitirdim, suçluları aramıyorum. Herhangi bir şarkı bir yerlere götürebilir bizi gökyüzüne bakarken, ama her şarkıyla bir yerlere gitmeye uğraşırken yozuz işte hepimiz. Zaman her gün biraz daha kemiriyor bizi eksik yanımızdan.
Şensoy’un hem yazarlığa yeni başladığı dönemdeki hem de geç dönem yazdığı öyküleri içeren Düşbükü, yazarın imzası haline gelen mizahi denemelerinden oluşuyor. Akıcı bir dille yazdığı hikayelerinde Şensoy ince betimlemeleri ile güldürmeye devam ediyor.
İbrahim Selim tarafından seslendirilen Düşbükü eserini Storytel’de dinle.
Eşeğin Fikri: Beş Benzemez Denemeler
Genelde toplumumuz boş konuşuyor ve konuşmayı çok seviyor. Kimse kimseyi dinlemiyor. Dinlememe konusunda çok gelişmiş bir milletiz.
Ferhan Şensoy isminin mizahi anlayışının doruk noktasına ulaştığı kitaplarından biri olan Eşeğin Fikri, her konuda denemelerden oluşan bir kitap. Kitabın içerisindeki yazıların bazıları uzun bazıları kısa ancak hepsi Ferhan Şensoy’un klasik çizgisinin iyi birer örneği.
Atilla Kılıç tarafından seslendirilen Eşeğin Fikri: Beş Benzemez Denemeler eserini Storytel’de dinle.
Falınızda Rönesans Var
Yasak kavramının insanı dürtüklediği kesin. “ÇİMLERE BASMAYINIZ!” yazısı on kişiden dokuzunda çimlere basmak arzusu uyandırır, bu arzunun uyanmadığı onuncu kişi, okuma yazma bilmemektedir.
Ferhan Şensoy’un birçok konuda duygu, düşünce ve anılarını yazdığı kitabı Falınızda Rönesans Var’da, yazar Rönesans’ımızı yaşamaktan hala ne kadar uzakta olduğumuzu mizahi bir üslupla irdeliyor. Şensoy’un dil oyunları ve bizzat kendisinin türettiği kelimeleriyle bezeli yazılar hem eğlenceli hem düşündürücü.
Fatih Sönmez tarafından seslendirilen Falınızda Rönesans Var eserini Storytel’de dinle.
Kedittin Direniş
Gam yeme alevi kardeşim, bir gün gelir padişahın da divanı kurulur. Bakarsın doğmamış köprünün adı “Hacı Bektaş Veli” olarak değiştirilir. Haydin canlar bir olalım! imdi, bir olmanın zamanı.
Ferhan Şensoy kitapları denilince ilk akla gelenlerden Kedittin Direniş, 4 Nisan 2011 ila 7 Nisan 2014 arasında Şensoy’un Aydınlık gazetesinde yayımlanan yazılarını bir araya getiriyor. Yazıların çoğu Gezi direnişinden önce yazılsa da Gezi olayları ile beraber yazılanların kitapta büyük bir ağırlık oluşturduğu muhakkak. Kitabın adı ise, Gezi olaylarında biber gazından etkilenip Ferhan Şensoy’un tiyatrosuna sığınan bir kediden ilham alınmış. Şensoy’un güncel ve politik olaylara bakışını ve keskin zekasını ortaya koyan kitap, yazarın hassasiyetini görmek açısından da önemli bir yere sahip.
Ali Atilla Şendil tarafından seslendirilen Kedittin Direniş eserini Storytel’de dinle.
Rum Memet
Mutlu bir adamın hayatından daha üzücü bir şey olamaz…
Her öyküsünde birbirinden farklı konuların anlatıldığı Rum Memet, yurdum insanının yaşadığı olayları mizahi bir dille aktarıyor. Yazarın, son dönem öykülerine ek olarak, gençlik döneminde yazdığı öykülere de yer verilen Rum Memet’de yazar, kent insanının geleceğini adeta önceden görüyor.
Tarık Papuççuoğlu tarafından seslendirilen Rum Memet eserini Storytel’de dinle.
Afitap’ın Kocası İstanbul
Bakırköy’den ani zararsız bir kadın kaçtı
Bırakın kaçsın dedi büyükbaş doktor
Elimizde deli çok
Ancak doktorun deli olduğuna dair delil yok.

Ferhan Şensoy kaleminden çıkma ve sanatçının kendine has üslubunu en iyi yansıtan kitaplardan biri olan Afitap’ın Kocası, kimi zaman bir şiir kimi zaman bir anı kimi zaman da bir öykü kitabı. Oldukça akıcı bir dille yazılan eseri bir solukta bitireceksin.
Kubilay Tunçer tarafından seslendirilen Afitap’ın Kocası İstanbul eserini Storytel’de dinle.
Hacı Komünist
İkindi sözcüğü birçok dilde yoktur. Fransız’ı, İngiliz’i, Alman’ı öğleden sonrayı bilir, akşamı bilir, ancak her ikisinin arası ikindi vaktine özgün bir isim vermez, akşama doğru gibi daha zamana yayılmış bir biçimde adlandırır günün bu özgün dilimini. İspanyolcada karşılığı var: la tarde.

Ferhan Şensoy’un akıcı ve canlı dilinin, ince betimlemelerinin en iyi örneklerinden Hacı Komünist, Şans Kapıyı Kırınca filminin çekildiği dönemde Küba’ya giden yazarın günlüklerine dayanıyor. Kitapta Şensoy’un başından geçenlerin yanı sıra, Küba’nın tarihi ve Fidel Castro gibi politik figürleri de anlatan birçok bölüm var.
Murat Eken tarafından seslendirilen Hacı Komünist eserini Storytel’de dinle.
Oteller Kitabı
Herkesin birbirini çok enayi, kendini cinfikir bulduğu ve enayilerin çoğunlukta olduğu enayi bir dünyada yaşıyoruz.
Ferhan Şensoy ismine ait en eğlenceli kitaplardan biri olan Oteller Kitabı’nda yazar, turnelerde ve otellerde deneyimlediklerini mizahi bir dille anlatıyor. Yazar turne ziyaretlerinde gittiği şehirler hakkında da aynı kendine has mizahi üslubuyla bilgiler veriyor.
Hakan Bilgin tarafından seslendirilen Oteller Kitabı eserini Storytel’de dinle.
Elveda SSK
Çocuğa okulun iyi bir şey olmadığını, yıllarca okumanın ilerleyen yıllarda pek bir işe yaramadığını, okula gitmemenin daha hesaplı olacağını anlattı ve kovdu.
Alışıldık Ferhan Şensoy akıcılığında kaleme alınan Elveda SSK, birçok erotik unsur barındırmasıyla ilk yayımlandığı dönemde oldukça fazla eleştiriye tutuldu. Diğer Şensoy kitaplarından biraz daha farklı bir çizgide yazılsa da kitabın belli bir düzeyde sistem eleştirisi içerdiğini söyleyebiliriz. Cinsel sapkınlıkları olan baş kahramanımız Şükrü’nün yer yer ilginç yer yer ise komik hikayesi kesinlikle tanışmaya değer.
Serhat Yiğit tarafından seslendirilen Elveda SSK eserini Storytel’de dinle.
Denememeler
Hiç sevmem bu randevu sözünü, gavur icadı bir söz, Türkçede buluşma anlamında kullananlar var, oysa bu sözün Türkçeye çevrilişi; orada ol emir kipi! Buyurgan bir durum. Belirli bir yerde olmanızı buyuruyor, belirlenen saatte. Buyrun bakalım!
Herkes denemeler yazarken Ferhan Şensoy gibi aykırı bir figürün “denememeler” yazması şaşırtıcı değil elbette. Her kitabında kendine özgü izler bırakan yazar, Denememeler’de klasik deneme yazın tarzını tiye alırken neredeyse her konuya değindiği eğlenceli hikayelerle okurlarını hem güldürüyor hem de düşündürmeye devam ediyor. Yazarın delilik ve dahilik arasında gezindiği kitabı Denememeler’i okurken kendini Ferhan Şensoy’la aynı masada laflarken bulabilirsin.
Şerif Erol tarafından seslendirilen Denememeler eserini Storytel’de dinle.
Usta Sanatçı’nın Kıymetli Eserleri Storytel’de
Tiyatro ve oyunculuğun duayen ismi Ferhan Şensoy’un kaleme aldığı birbirinden ilgi çekici kitaplar Storytel’de. Sanatçının elinden çıkan ve gerek mizah gerek acı gerçeklerle yoğrulan anı, tiyatro ve deneme metinleriyle şimdi Storytel’de tanışabilirsin. Hemen Storytel abonesi ol ve 14 gün ücretsiz dene.
Kitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriSesli KitapTürk Klasikleri