Gülseren Budayıcıoğlu Kimdir?
Ankara’da dünyaya gelen Gülseren Budayıcıoğlu, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1966 yılında Ankara Tıp Fakültesi’ne giren yazar 1968’de TRT’nin açtığı spikerlik sınavını kazandı. Üniversite eğitimine devam ederken spikerlik eğitimi de alan Budayıcıoğlu, TRT radyosunda çalışmaya başladı. TRT’nin televizyon ayağının açılmasıyla buraya geçiş yaptı ve televizyon programlarında sunucu olarak yer almaya başladı.
1972 yılında tıp fakültesinden mezun olan Gülseren Budayıcıoğlu, bir yıl TRT’de çalıştı. 1973 yılında TRT’den ayrıldı, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda asistan olarak çalışmaya başladı. 1977 yılında psikiyatri uzmanı oldu. 1982 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982 yılından itibaren kariyerine serbest doktor olarak devam etti. Türkiye’nin halka açık ilk ve tek psikiyatri merkezi olan “Özel Madalyon Psikiyatri Merkezi”nin kurucusu olan Budayıcıoğlu, böylece en büyük hayalini gerçekleştirdi.
Budayıcıoğlu, yazarlık kariyerine, 2004 yılında kaleme aldığı Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden ile başladı. İlk kitaplarında psikiyatriyle ilgili konuları kısa hikâyelerle işledi. Üçüncü kitabı Hayata Dön ile artık daha ayrıntılı hikâyeler yazmaya başladı. Karşılaştığı gerçek vakaların hikâyelerinden esinlenerek kaleme aldığı kitapları, büyük bir ilgi uyandırdı. Öyle ki yazarın birçok kitabı art arda TV dizilerine uyarlandı. Bu diziler arasında İstanbullu Gelin, Doğduğun Ev Kaderindir, Kırmızı Oda ve Masumlar Apartmanı yer alır.
Dokunaklı Bir Deneme: Hayatın Sesi
Seslendiren: Dilek Gürel
Kaderimiz aslında doğduğumuz evlerde yazılır. Önce o evler, sonra da içine girmeye çalıştığımız toplum yaralar bizi. O yaralarla büyür, sonunda o yaraların bizi götürdüğü yere gideriz. İşte çocukken alınan o kalp yaraları kimimizi abat eder, kimimizi de berbat. Marifet, kaderimiz güzel olmasa da, hayatın bize kapattığı kapılara yeni bir anahtar uydurabilmekte…
Birçok kitabı severek okunan Gülseren Budayıcıoğlu’nun ilham kaynağı hayatın ta kendisi. Birçoğumuzun hikayesinin bir kitap olacak kadar zengin olduğunu düşünen yazar, bu zenginliği psikiyatrist kimliğinin de verdiği analiz yetisiyle birleştirerek kendine has kitaplar yazıyor. Yazarın Hayatın Sesi kitabındaki bazı yazıları, daha önce Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan köşe yazılarından oluşuyor. Deneme türündeki kitapta, Budayıcıoğlu’nun genellikle değindiği temalardan şaşmadığını görüyoruz. Yazarın bu kitabı diğerlerine göre biraz daha farklı bir çizgide olmakla beraber okuru sıkmamayı başarıyor. Yazar, Hayatın Sesi’nde, her zamanki ruh çözümlemelerinden ziyade, danışanları vasıtasıyla sık sık şahit olduğu toplum manzaralarını bir eleştirmen koltuğundan aktarıyor.
Gülseren Budayıcıoğlu, deneme türündeki bir esere yakışacak şekilde toplumsal meselelere değinirken özellikle gündemdeki olayları baz alıyor. Merhamet, sevgi, iyilik, şefkat gibi duyguların insan hayatının merkezinde olması gerektiğine dair telkinlerde bulunan yazar, toplumun değişebilmesinin de bundan geçeceğini belirtiyor. Kendi anılarıyla harmanlanan olaylardan da bahseden yazar, böylece okurun, kendisinin nasihatlarını gerçek hayatla ve kişisel deneyimleriyle bağdaştırabileceği bir düzlemde yazmayı başarıyor. Aynı nedenle kitap içeriği bir tür kişisel gelişim değeri de taşıyor. Kitapta, özellikle, son dönem yaşanan toplumsal sorunlar, kadına yönelik şiddet bağlamında ele alınıyor. Hatta yazar bu vakıayı ‘şiddet virüsü’ ifadeleriyle, kendine has bir tarzda ifade ediyor.
Budayıcıoğlu’nun üslubunu ve yaklaşımını sevenlerin zevkle okuyacağı kitapta yazarın kendi hayatından kesitler, anılar, hastaların hikâyeleri ve kendisine yazılan mektupları bulabilirsin.
Hayatın Sesi ve Diğer Gülseren Budayıcıoğlu Kitapları Storytel’de!
Ünlü yazar Gülseren Budayıcıoğlu’nun kaleminden çıkmış en güzel eserleri kaçırma. Storytel’de Budayıcıoğlu’nun psikoloji temalı kitaplarını istediğin an dinleyebilirsin. Henüz Storytel’in büyülü dünyasıyla tanışmadıysan buraya tıklayarak keşfe çıkabilirsin.
Kitap ÖnerileriKişisel Gelişim KitaplarıRomanStorytel