Günümüz Türk Edebiyatının Kadın Yazarları

Bazıları yazdıklarıyla en seçkin edebiyat ödüllerinin layık görüldü, bazılarının yazdıkları sinemada yeniden hayat buldu; bazıları Türk dilinin gelişimine hayati katkılarda bulundu… Evet, Türk kadın yazarlardan bahsediyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için, Türk edebiyatına emek vermiş kadın yazarları senin için bir araya getirdik:

Ayşe Kulin

1941 yılında İstanbul’da doğdu. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunun bir kısmı Ankara’da geçti. Çalışma hayatına dergilerde çevirmenlik yaparak başlayan Kulin muhabirlik, editörlük, senaristlik gibi pek çok farklı alanda çalıştı. 

Kulin ilk olarak öykü kitaplarıyla edebiyat dünyasına merhaba demiş olsa da onun geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlayan kitabı 1997 yılında yayımlanan biyografik romanı “Adı Aylin” oldu. Peşi sıra gelen Sevdalinka (1999), Füreya (2000), Köprü (2001), Nefes Nefese (2002) romanlarıyla da başarısını perçinledi. Bugüne kadar 33 kitabı yayınlanmış olan Ayşe Kulin akıcı dili, çarpıcı betimlemeleri ve kaleme aldığı güçlü kadın karakterleriyle Türk edebiyatının en çok okunan kadın yazarlarından biri.

Aslı Tohumcu

1974 yılında gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak Almanya’nın Leverkusen kentinde doğdu. İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi alan Tohumcu farklı yayınevi ve medya kuruluşlarında çevirmen, editör, muhabir olarak görev aldı. İlk kitabı Abis 2003 yılında yayımlanan Tohumcu çocuk edebiyatına kazandırdığı “Her çocuğun rüyası”, “Bolbadim Günlükleri” “Dünyayı Döndüren Kız” gibi eserleriyle de adını duyurdu.

Tohumcu, gündelik hayatın olağanlaşmış şiddeti ve toplumsal kadın rollerini sorguladığı kitaplarıyla en sevilen yazarlar arasında çoktan yerini aldı.

Berrak Yurdakul

1974 yılında doğan Berrak Yurdakul New Yor Üniversitesi Finans ve Ekonomi bölümünde eğitimini tamamladı. Yazarlık macerası 2004 yılında başlayan Yurdakul, okurlarının karşısına ilk olarak “Konuşmayan Tavus Kuşu Camio” ile çıktı. İnsanlığın kendi eliyle yarattığı karanlığı masalsı bir kurguyla aktardığı bu eserini “Ev Yapımı Paraşüt” ve “Senin Hakkında Yedi Şey Düşündüm” kitapları takip etti. Kitaplarında bireylerin duyguları ve dünyayla kurduğu ilişkileri sorgulayan Yurdakul, kası sürede  Türkçenin en beğenilen yazarları arasına ismini yazdırmayı başardı.

Buket Uzuner

1955 yılında Ankara’da doğdu. ODTÜ’de Biyoloji ve Çevre Bilimi eğitimini tamamladıktan sonra ABD, Finlandiya, Norveç gibi ülkelerde araştırmalar yapan Buket Uzuner, ilk kitabı olan “Benim Ayım Mayıs”ı 1986 yılında yayımladı. Roman, öykü, gezi kitabı, biyografi, deneme gibi yazının çok farklı alanında eserleri olan Uzuner’in kitapları çok sayıda dile çevrildi. Kendini “Feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu” olarak tanıtan Uzuner, hafızalara kazınan çok sayıda kadın karakteri okurlarıyla buluşturdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş yılında Türkiye üniversiteleri, basını, meslek kuruluşları ve 81 ilin valiliklerinden oluşturulan jürinin oylarıyla “Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını”ndan biri olarak seçilen Uzuner, edebiyat dünyasına merhaba dediği günden bu yana en üretken ve en çok okunan kadın yazarlarından biri.

 Elif Key

Elif Key, 1972 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olan Key, çalışma hayatına 1992 yılında başladı. Bu tarihten itibaren yazılı ve görsel basında muhabir, editör ve köşe yazarı olarak görev aldı.

Toplumsal empatiyi odak alan köşe yazarlarıyla büyük bir okur kitlesi yakalayan Key, 2015 yılında “Bize İki Çay Söyle” kitabını yayımladı. Çocukluk, aile ilişkileri, şehir- insan ilişkisi üzerine yazılarının bir araya geldiği kitabında Key, yaşamını 2013 yılından beri New York’ta sürdürüyor.

Figen Şakacı

Figen Şakacı 1971 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli gazete ve dergilerde muhabirlik editörlük, köşe yazarlığı yaptı. “Her Doğum Bir Mucizedir” ve “Mizah Zekânın Zekâtıdır” adlı nehir söyleşi kitaplarının ardından bir üçlemenin ilk kitabı olan “Bitirgen” ile edebiyat dünyasına merhaba dedi. Bir kadının ömrünü, topluma ve kendine rağmen var oluş öyküsünü anlatan üçlemesini “Pala Hayriye” ve “Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı” kitaplarıyla tamamladı. Tarlacı son olarak “Kesekli Tarla” kitabı ile okurlarıyla buluştu.

Hatice Meryem

1968 yılında İstanbul’da doğdu. “Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun” adlı ilk kitabı 2002 yılında yayınlanan Meryem’in bu eseri aynı isimle Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sergilendi. Bugüne kadar İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar (2008), Aklımdaki Yılan(2010), Beyefendi (2013), Yetim(2019)  adlı kitapları yayımlanan yazarın kitapları Bulgarca, Romence, Macarca ve Almanca dillerine çevrildi. Meryem kitaplarının yanı sıra senarist olarak da çalışmalarına devam ediyor.

Latife Tekin

1957’de Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Karacahevenk köyünde doğdu. 1983’te yayınlanan ilk kitabı “Sevgili Arsız Ölüm” ile büyük beğeni toplayan Tekin’in bu eserini Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989), Aşk İşaretleri (1995) Ormanda Ölüm Yokmuş (2001), Unutma Bahçesi (2004), Muinar (2006), Rüyalar ve Uyanışlar Defteri (2009), Manves City (2018), Sürüklenme (2018) takip etti. Büyülü gerçekçilik türündeki eserleriyle kuşağının en başarılı isimlerinden biri olan Tekin’in kitapları İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi.

Leyla Erbil

Türk edebiyatının en sıra dışı kalemlerinden biri olan Leyla Erbil, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. İlk öykü kitabı “Hallaç”ı 1960 yılında yayınlayan Leyla Erbil, edebiyat yolculuğunun başından itibaren kendinden önce oturmuş yazın akımlarına bağlı kalmadan çalışır. Kendi biçemiyle kaleme aldığı eserlerinde aile, evlilik ve kadın cinselliği başta olmak üzere toplumun patolojik yapılarını keskin bir dille sorgulayan Erbil, çarpıcı kalemiyle edebiyat dünyasının en özel isimlerinden biri oldu. Öykü, roman ve deneme alanında eserler veren Erbil, Tezer Özlü’nün kendisine yazdığı mektupları, Özlü’nün ölümünün ardından “Tezer Özlü’den Leylâ Erbil’e Mektuplar (1995)” ismiyle kitaplaştırdı. Uluslararası Pen Yazarlar Derneği’nin üyelerinden olan Erbil, aynı zamanda Nobel’e aday gösterilen ilk kadın Türk yazarıdır.

Melisa Kesmez

1980 yılında İstanbul’da doğdu. 2014 yılında yayımlanan ilk kitabı “Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz”, ile ismini duyuran Kesmez daha sonra  Bazen Bahar ve Nohut Oda (2018) kitapları ile okurlarıyla buluştu. Nohut Oda kitabıyla 65. Sait Faik Hikaye Ödülü’nü kazanan Melisa Kesmez arkadaş sohbeti gibi sıcak, samimi diliyle kısa sürede bir okur kitlesi kazandı. Aile, özel ilişkiler, arkadaşlık, şehir yaşam vb. konuları kadın karakterlerin gözünden anlatan Kesmez, öykülerinin yanı sıra tiyatro çevirmenliği ve dramaturji projelerinde de yer aldı.

Nilay Örnek

Nilay Örnek 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Henüz 17 yaşındayken Sabah gazetesinde editör olarak çalışmaya başlayan Örnek, yazılı ve görsel basında editör, köşe yazarı, sunuculuk, yayın yönetmenliği görevlerinde yer aldı. 2017 yılında yayımladığı “Bütün İyiler Biraz Küskündür” adlı ilk kitabının ardından 2019 yılında “Her Ortak Umut Arar” kitabı okurlarla buluştu. 

Örnek Storytel Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirdiği “Nasıl olunur?” adlı podcast kanalında, mesleğinde usta isimlerle gerçekleştirdiği röportajları paylaşmayı sürdürüyor.

Türk ve Dünya edebiyatının değerli kadın yazarlarını Storytel farkıyla dinleyebilirsin!

Sesli KitapTürk Klasikleri

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın