İnsanlığımı Yitirirken, ünlü yazar Osamu Dazai’nin başyapıtı. Osamu Dazai, çalkantılı bir hayatın curcunasında sesini duyurabilmeyi fazlasıyla başarmış bir yazar. Yazarın gençliğindeki siyasal düşünceleri ve ilkini 17 yaşında denediği bir dizi intihar teşebbüsü, ailesinin onu reddetmesine yol açmış, bu durum da depresyonunu körüklemiştir. Yakasını bırakmayan hüzün, roman ve diğer metinlerinde karamsar bir hava formunda zuhur etmiştir. Bir gün yine gemileri yakan Dazai, önceden 4 kez uygulamaya çalıştığı intihar fikrinin üstüne sünger çekememiş ve beşinci denemesinde başarılı olmuştur. 40. yaş gününde naaşı nehirde bulunmuştur.
Dazai varlıklı bir ailede yetiştiği için dönemin Japonyasındaki gelir eşitsizliğinin farkındadır. Bu nedenle Dazai’nin eserlerinde soylu olduğu için güçlü olan sınıfa temkinli ve sefaletle uğraşan kesime karşı sempatik yaklaşma eğilimine rastlanır.
Kullandığı temalardaysa zaman zaman umut, yaşama sevinci, cesaret gibi olumlu konseptlerin öne çıktığı olur. Kimi zaman bunların yerini intihar, başkaldırı, kara sevda alır. Görünen o ki Dazai, birbirine zıt görünen duygular ve durumlar arasında gidip gelir. Ona göre insan iplikle bile yaralanabilir, bu nedenle mutluluğa da güven olmaz. Yazarın bu duygu krizlerini şu ifadelerinde net bir şekilde görürüz:
Şu an ben ne mutluyum ne de mutsuz.
Sadece her şey geçip gidiyor.
Dazai’nin edebi üslubunda nüktedanlık, yer yer toplumdan kopuş ve yaşam alışkanlıklarını gözlem gücüyle mütalaa etme görülebilir. Çoğu çevreye göre Dazai, Japon edebiyatının en seçkin kurgu yazarlarının başında gelir ve bu konuda öncüdür. Şimdi gelelim yazarın kaleme aldığı en favori esere: İnsanlığımı Yitirirken.
İnsanlığımı Yitirirken
İnsanlığımı Yitirirken (人間失格, Ningen Şikkaku), Osamu Dazai’nin en çok okunan eserlerinden biri. Japonya’da peynir ekmek gibi satan bu kitap aslında yazarın bir nevi öz yaşam öyküsü. Kitap tüm Japonya’da en çok satan ikinci eser olma ünvanına sahip. Eser üç bölümden oluşuyor ve ilk bölümde çocukluk döneminden söz ediliyor.
Kitaptaki karakter Oba Yozo, çocukluğunda yalnızlığın pençesinde hisseder benliğini. Bu duyguyu insanlara şaklabanlık yapma yoluna giderek çözmeye çalışır. Bunu şu ifadelerle açıklar:
İnsanlardan bir şeyler istemek için taktik olarak önce onları güldürmek gerektiğini düşünüyordum.
Bu hissi sadece çocukluğunda değil, yaşamının her alanında deneyimler. Yabancılaşma ve yalnızlaşma hissi, yazarın Japon toplumunun normlarına karşı gösterdiği direnişin bir temsili kabul edilebilir. Obo Yozo, kasvetli bir havanın altında yılmadan umut kırıntıları arayan bir karakterdir. Topluma yabancılaşan ve gitgide yalnızlaşan bu karakter, her şeye rağmen ölemez. İntihar girişimleri her defasında hüsranla sonuçlanır. Bu durum eserde şu şekilde tasvir edilir:
(…) Ben hâlâ, ölmeyi bile becerememiş utanmaz, aptal bir hayaletten, ‘yaşayan bir cesetten’ başka şey değildim.
Oba Yozo, ölemediği için yaşamak mecburiyetindedir. Bu zorunluluk, negatif duygularını daha da artırmaktadır.
Her bölümünde derealizasyon, intihar, uyumsuzluk gibi konuların usta bir gözlem gücüyle çözümlendiği İnsanlığımı Yitirirken, yazarın kendinden pek çok şey kattığı içten bir metindir. Kitap, yalın ve samimi edebiyatı özleyenlerin elinden düşürmeyecekleri bir sanat harikası olabilir.
Eser ayrıca 2009 yapımlı Aoi Bungaku isimli anime serisinin bir bölümüne uyarlanmıştır. Aynı zamanda 2012’de Bungou Stray Dogs adıyla çıkan ve daha sonra anime versiyonları çıkacak olan bir manga serisine ilham kaynağı olmuştur. Söylemeden geçmeyelim, Bungou Stray Dogs karakterleri Hawthorne, Fitzgerald, Dostoyevski, Poe, Lovecraft gibi yazarlardan ödünç alınmış isimlere sahiptir ve bölümlerde onlara yer yer göndermeler yapılır.
Sonuç olarak birçok yapımı, yazarı ve manga ile animeyi etkileyen bu kitap, sadece Asya edebiyatlarının değil, modern dünya edebiyatının da yapı taşlarından birini teşkil eder.
İnsanlığımı Yitirirken Storytel’de
Japon edebiyatının öncü kalemlerinden olan Osamu Dazai’nin yazdığı ve ünlü sanatçı Timuçin Esen’in seslendirdiği İnsanlığımı Yitirirken şimdi Storytel’de. Samimi ve hüzünlü bir anlatı ihtiva eden eseri hemen dinlemeye başlayabilirsin. Dünya edebiyatından bu ve buna benzer birçok esere Storytel’de eriş. Henüz üye değilsen şimdi katıl.
Dünya KlasikleriRomanSesli Kitap