İş dünyası ve girişimcilik hakkında nitelikli bilgiler sağlayan kitaplar sayılıdır. İzel Levi Coşkun tarafından kaleme alınan Süreklilikten Sürdürülebilirliğe, bu sınırlı sayıdaki kitaplardan biri. Okura doğrudan seslenmeyi başaran ve sürdürülebilirlik kavramına açıklık getirmesinin yanında değerli bilgiler barındıran Süreklilikten Sürdürülebilirliğe kitabı Storytel’de.
İzel Levi Coşkun Kimdir?

1973 İstanbul doğumlu olan Dr. İzel Levi Coşkun, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümündeki eğitiminin ardından MBA eğitimini University of lllinois at Urbana Champaign’de tamamladı. 2004-2014 yıllarında Marmara Üniversitesi’nde girişimcilik üzerine ders veren Dr. Coşkun, tezini ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik’ konusunda yazarak Marmara Üniversitesi Pazarlama Bölümü’nden doktor ünvanını aldı. 1991 yılında iş hayatına atılan Coşkun, denetim, muhasebe ve danışmanlık şirketi Mazars Denge’nin CEO’su ve Sürdürülebilirlik Elçisi’dir.
İzel Levi Coşkun, Türkiye Sanayici İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Business for Goals (B4G) Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) yönetim kurullarında görev yapmaktadır. Sivil toplum alanında da son derece aktif olan Coşkun’un ilişkili olduğu sivil toplum kuruluşları arasında, Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYK), Buğday, Endeavor, Genç Yönetici İş İnsanları Derneği (GYİAD), Kültür Mirasını Koruma Derneği (KMKD), Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) bulunmaktadır.
Süreklilikten Sürdürülebilirliğe
Doktorası dahil olmak üzere sürdürülebilirlikle ilgili birçok çalışma yapan, şirket içerisinde konunun anlaşılması için seminerler ve webinarlar düzenleyen İzel Levi Coşkun, Süreklilikten Sürdürülebilirliğe kitabını, insanların sürdürülebilirliği daha derinden kavrayabilmesi amacıyla kaleme almıştır. Bir CEO olarak, sürdürülebilirliğe önem veren Coşkun, Süreklilikten Sürdürülebilirlik kitabında, şirketlerin sürekliliğe haddinden fazla ağırlık vermesinin doğru olmadığını ve sürdürülebilirliğin iş dünyası tarafından içselleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Coşkun, Süreklilikten Sürdürülebilirliğe kitabı ile ilgili bazı önemli noktalara değiniyor:
Bakış Açısı Değişikliği
Bakış açısı değişikliğinin önemini vurgulayan Coşkun, bu noktayı şu şekilde açıklıyor:
Sürdürülebilirlik her şeyden önce bir bakış açısı değişikliği… Örneğin, şirket yönetimi yeni bir yatırım ya da herhangi bir satın alma kararı alırken ‘Ben bu işten ne kadar kar edeceğim’ demek yerine, ‘Bu yatırımı toplumu ve çevreyi de hesaba katarak yapıyorum; sonuç tarafında ise paydaşlarıma maliyet yüklemek yerine değer katıyorum diyebilmeli. Bunu da lafta bırakmayıp aksiyonlarına yansıtabilmelidir.
Samimiyet
İzel Levi Coşkun, samimiyetin önemine şu sözlerle değiniyor:
Bu samimiyet çok önemli. Sözlerle geleceklerin planlarında olması gerekiyor. Öz ile sözün bir olması gerekiyor.
Bu noktadaki yaklaşımları üçe ayırıyor. Birinci yaklaşım, sürdürülebilirliği bir moda olarak gören ve bu şekilde eklemlenen kesim geliyor. İkinci kesimi ise, bir iki ağaç dikip sonra köşesine çekilen –mış gibi yapanlar olarak tanımlıyor. Üçüncü kesim ise gerçekten bu işe gönül veren ve samimiyetle yaklaşanlardan oluşuyor.
Rekabet Avantajını Paydaş Avantajına çevirmek
Devletin ve şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda işbirliği yaparak etkili sonuçlar elde edebileceğine inanan Coşkun’un ortak hareket edilmesine dair yaklaşımı şu şekilde:
AB Yeşil Mutabakatı’nı çok önemsiyorum… Ama ne devlet ne de şirketler tarafında bu sürecin tam anlamıyla algılandığını düşünmüyorum… 17. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nda belirtildiği gibi hepimiz el ele verip, ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Para var, güç var, teknoloji var. Yapmamız gereken konfor alanlarımızı terk ederek, birlikte harekete geçmek. Rekabet avantajını paydaş avantajına çevirmek gerek.
Döngüsel Bir Model Oluşturmak
Coşkun, sürdürülebilirliğin ciddi bir ekip eşi olduğunu ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi gerektiğini şu sözlerle dile getiriyor:
Şirketlerde sürdürülebilirlik komitesi oluşturulması ve komitenin başında olacak kişinin şirket yönetiminde olması gerekli. Bu dönüşüm sadece kurumsal ve İK departmanlarının tek başına yapabileceği bir iş değil. İK, IT, kurum içi iletişim, pazarlama gibi herkesin işin içinde olduğu bir grup oluşturulması ve bu komitenin icra kuruluna raporlama yapması gerekiyor. Aynı zamanda paydaş katılımını sağlamak, şirketin paydaşlarının ne düşündüğünü anlamak gerekiyor…
Süreklilikten Sürdürülebilirliğe Storytel Kitaplığında
İzel Levi Coşkun’un duyarlılığı, samimiyeti ve uzun yıllar boyunca edindiği tecrübelerinin temelinde kaleme aldığı Süreklilikten Sürdürülebilirliğe, toplumun ve ekosistemin sürekliliğini iş dünyasına entegre etme yolunda bilgi edinmek isteyen herkesin tanışması gereken bir eser. Süreklilikten Sürdürülebilirliğe kitabını Storytel’de İzel Levi Coşkun‘un kendi sesinden dinleyebilirsin.
Kitap TavsiyeleriStorytel