Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 9 Öneri

Nesiller boyu aktarılan bilgileri, farklı dünya görüşlerini, insanı daha yakından tanımanı sağlayacak edebi motifleri kitaplarda bulabilirsin. Uzun ve sıkıcı yolculuklarda, toplu taşıma araçlarındayken veya evde kahveni yudumlarken bir kitabın dostluğuna sığınabilirsin. Kitap okuma alışkanlığı, kitapları arada sırada eline aldığın bir oyalanma aracı olmaktan öteye götürür. Özellikle kitapların etkilerini ve faydalarını bilenler için bu etkinlik zamanla alışkanlığa dönüşür. 

Sayfalarda gezinmenin zevki bambaşka olsa da bir türlü kitap okuma alışkanlığı kazanamamaktan şikâyet ediyorsan senin için birkaç önerimiz var. Kitap okuma alışkanlığı edinmene yardımcı olacak önerilerimizi okuduktan sonra istediğin tempoda ve yoğunlukta kitap okuyabildiğini fark edeceksin.

1. Telefonundan uzak dur

Telefonla kitap okumanın uzak da olsa bir bağlantısı var. Hiç kitap okumak için yanıp tutuşurken eline telefonunu aldıktan sonra planlarının suya düştüğü oldu mu? Akıllı telefonlar artık sadece bir telefondan çok daha fazlası. Akıllı telefonlar sayesinde telefonunu küçük bir bilgisayar gibi kullanabiliyorsun. Üstelik internetin son derece gelişmiş olduğu bir dönemde bilgisayarın seni sosyal medyanın eğlenceli dünyasına götürüyor.

Kitap okuma alışkanlığını kazanmak istiyorsan telefonla arana ufak bir mesafe koymayı deneyebilirsin. Kitap okuyacağın zamanlarda telefonu başka bir odaya koymak, kitap okumaya karar verdiğin zaman aralığında sosyal medyaya bakmamak en iyisi.

2. Okuma listesi hazırla

Okuma alışkanlığı kazanmak için yapabileceğin en etkili yöntemlerden biri de okuma listesi hazırlamak. Hayatta en çok merak ettiğin, sana en ilginç gelen şeyleri bir düşün. Sonra bu konularla ilgili kilit kelimeleri Google’da ara. Karşına tahmin ettiğinden de çok kaynak çıkacaktır. Bu kaynakları önem sırasına göre sıralayıp kendine bir okuma listesi hazırlayabilirsin.

Daha önce okuduğun ve sevdiğin yazarlar varsa onların eserlerini de bir liste yapıp sırayla okuyabilirsin. Bu yöntem sayesinde hem sistematik bir okuma yaparak ilgilendiğin alandaki bilgini derinleştirebilirsin hem de seri bir şekilde okuyabilirsin. Daha önce hep okumak istediğin ancak bir türlü fırsat bulamadığın romanların bir listesini yapmak da oldukça iyi bir fikir. Hangi amaçla okuma listesi yaparsan yap bu sayede kısa sürede eskisine nazaran çok daha fazla kitap okuduğunu göreceksin.

3. Farklı formatları dene

Kimileri için kitapları elinde tutmanın tadı bir başka olsa da e-kitapların ve sesli kitapların gün geçtikçe daha da popüler olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Kütüphaneni istediğin her yere yanında taşımana izin veren bu farklı formatlar kitap okuma ortamını da bir hayli özgürleştiriyor.

e-kitapları ekrandan hızlıca okuyarak çok kolay not alabilir veya merak ettiğin bir sayfaya kolayca ilerleyebilirsin. Sesli kitaplar ise gözlerini yormadan kitapların dünyasına hızlı bir giriş yapmanı sağlıyor. Uykudan önce, yolculukta veya ev işleri ile ilgilenirken ya da meşgul olduğun herhangi bir anda sesli kitap dinleyerek yorulmadan yeni bilgiler öğrenebilirsin. Gözlerin ve ellerin yorulmadan kitap okumana olanak tanıyan sesli kitaplar, özellikle okumak için ayrı bir zaman ayıramayanlar için ideal.

4. Kitap okuma zamanı belirle

Kitap okumanın zamanı mı olur demeden önce bir düşünmekte fayda var. Senin kendini en iyi hissettiğin, konsantrasyonunun en yüksek olduğu zaman aralıkları nedir? Bazıları sabah kahvaltısından sonra daha dinç hissederken diğerleri için konsantrasyonun en yoğun olduğu zaman akşam yemeği sonrası ya da uyku öncesi olabilir.

Kitaplardan edineceğin engin bilgileri soğurmaya en müsait olduğun anları belirledikten sonra çok daha verimli bir şekilde kitap okuduğunu fark edebilirsin. Böylece kitap okumayı çok daha sürdürülebilir ve zevkli bir hale getirmek mümkün.

5. Seni okumaya teşvik edecek bir alan bul

Kitap okumak çok da basit bir iş değildir. Bazı kişiler hemen hemen her yerde rahatlıkla konsantre olup okurlarken bazıları kendilerini rahat hissettikleri özel bir alan arayışına girerler. Bu zamana kadar her kitap okumaya kalktığında bir şeylerin dikkatini dağıttığını fark ettiysen sen de kendi özel yerini bulması gerekenler arasında olabilirsin. Yatağın içinde, camın kenarında koltukta, balkonda veya aklına her neresi gelirse. Kendine, rahat hissettiğin ve dış uyaranların dikkatini dağıtmayacağını düşündüğün bir ortam bulmalısın. Kendi özel alanını bulduktan sonra seni kitap okumaktan alıkoyan bir sorunu çözmüş olacaksın.

6. Yanında her daim bir kitap taşı

Gün içerisinde sen fark etmesen de aslında boş geçirdiğin saatlerin olabiliyor. Özellikle ev ile iş yerin veya okulun arasında mesafe büyükse ve toplu taşıma aracı kullanıyorsan bu zaman aralığını kitap okuyarak geçirebilirsin. Toplu taşımada, işyerinde molalarda, okulda ders aralarında… Bu listeyi sen kendi tercihlerine ve koşullarına göre değiştirebilirsin. Her hâlükârda gittiğin her yerde yanına hep bir kitap olması büyük bir avantaj. Belli bir süre sonra otobüste kitap okumaktan keyif almaya başladığını dahi fark edebilirsin.

7. Kitap okumaya öncelik ver

Hayatındaki önceliklerini doğru belirlemen isteklerine ulaşabilmen bakımından önemli. Eğer kitap okuyarak hayal gücünü ve bilgi dağarcığını genişletmek istiyorsan bu etkinliğe öncelik vermen gerekiyor. Kitap okumayı seven biri olmana rağmen kendini sürekli internette gezinirken veya TV izlerken buluyorsan önceliklerini doğru belirlememiş olabilirsin.

İşten veya okuldan arta kalan zamanlarında önceliği kitapların büyülü dünyasına verebilirsin. Bir film açmaktansa kitap okumayı tercih ettiğinde bir süre sonra elinin kendiliğinden kitaplara gittiğini görebilirsin.

8. Kendine bir okuma arkadaşı edin

Kitap okuma alışkanlığı edinmek için yapabileceğin en etkili hareketlerden biri de kendine bir okuma arkadaşı edinmek. Oldukça verimli olan bu okuma şeklinde seninle benzer ilgi alanlarına sahip bir arkadaşınla aynı anda seçtiğiniz bir kitaba başlayabilirsiniz. Kitabı okurken, belirli bölümlerde veya kitabın sonuna geldiğinizde fikir alışverişi yapabilir, kitaptaki argümanlar üzerine tartışabilirsiniz.

Özellikle okuduklarına odaklanmakta zorlanıyorsan kendini bir kitap arkadaşı ya da arkadaşları bularak bu sorunu aşabilirsin. Kitaplığında okunmayı bekleyen bir kitaptan başlayabilirsin. Kitaplar bittiğinde hakkında konuşmak için çay veya kahve eşliğinde buluşarak bu aktiviteyi daha da keyifli bir hale getirmek mümkün.

9. Doğru kitabı belirle

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın önündeki en büyük engellerden biri de yanlış kitapları okumak için kendini zorlaman olabilir. Sırf popüler olduğu için veya başka insanlar beğendiği için bir kitabı okumaya çalışmak pek de doğru bir yaklaşım değil. Okuduğun kitaptan zevk almıyorsan veya eserin içeriği ilgini çekmiyorsa sana hitap eden bir kitaba geçebilirsin. Bazen dili çok ağır bir kitap da sana uygun olmayabilir. Örneğin ağır bir felsefe kitabını anlamak için öncesinde o kitapta geçen terimleri veya kuramları öğrenmeni sağlayacak başka kitaplar okuman gerekebilir. Her hâlükârda doğru kitap seçimi yaparak bu etkinliği zevkli bir hale getirmen mümkün.

Sürükleyici ve Etkileyici Kitaplar Storytel’de

Storytel bünyesinde kitap okuma alışkanlığı kazanmana ve bu alışkanlığını sürdürmene yardımcı olacak etkileyicilikte sayısız eser var. İstediğin türden; bilimsel, edebi, kurgusal veya başka biçimde tanımlanabilecek birçok kitabı Storytel’de bulabilirsin. Abonelik fırsatlarını gözden geçirerek Storytel dünyasına adım atmanın tam zamanı

E-kitapEditörün SeçimiRomanSesli Kitap

İlgini Çekebilir

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Alıntıları

10/10/2023

İmparatorluktan cumhuriyete geçiş sırasında yaşanan toplumsal değişimi en güzel anlatan romanlardan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türk edebiyatına kazandırdığı en önemli eserlerden. Tüm romanlarını bir toplum bilimci gibi kaleme alan Tanpınar bu ölümsüz eserinde […]

Çantamdan Fil Çıktı Storytel’de

10/10/2023

Elbette Satürn ‘de bir hastanede tedavi olmayı tercih edebilirdi. Çantasından bir gezegen çıkabilirdi. O gezegene giderken çantasından uzay korsanları çıkabilirdi. Ya da okyanusun derinliklerinde tam teşekküllü bir Denizaltı Hastanesine gidebilirdi. Mert Arık’ın özgün bir üslupla […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın

Storytel'i Şimdi Dene