Gerilim ve korku kitapları, okuru kendisine kolayca bağlama ve sürükleme büyüsü taşır. Suç, folklor, gizem ve aksiyon odaklı bir birikim üzerinde şekillenen polisiye ve korku edebiyatı, heyecan dozu yüksek, okurun merakını tetikleyen hikâyeleriyle geçmişten günümüze pek çok kitapsever için vazgeçilmez türler arasında olmuştur. Bu yazımızda en etkileyici korku ve gerilim kitaplarından bazılarını okuma listene kolayca ekleyebilmen için derledik.
Tepedeki Ev – Shirley Jackson
Korku, mantığın terkidir.
Amerikalı yazar Shirley Jackson’ın 1959 tarihli gotik korku romanı Tepedeki Ev, iki uzun metrajlı film ve bir de oyun uyarlaması olan bir klasik. Hatta kitabın Netflix uyarlaması dahi var.
Yazar, on dokuzuncu yüzyıldaki bir grup “psişik araştırmacısı” hakkında okuduklarından esinlenerek bu kitabı kaleme almış. Jackson’ın bu araştırmacının raporlarında gördüğü şey ise perili bir evden ziyade bu kişilerin geçmişleri ve onların hikâyeleri olur. Jackson, kitap boyunca, bu gizemli olayların panoramasını vermekten kaçınıyor ve olayların karakterlerle olan karmaşık ilişkisine eğiliyor. Bu sayede kitap, taşıdığı psikoloji öğeleriyle, sadece bir korku eseri olmanın ötesine geçmeyi başarıyor.
Tepedeki Ev eserini Deniz Yüce Başarır‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Cthulhu’nun Çağrısı – H. P. Lovecraft
Huzur içinde yatsınlar, eğer evrende huzur diye bir şey kaldıysa.
Amerikalı yazar H. P. Lovecraft’ın ünlü Cthulhu mitosunu da işlediği Cthulhu’nun Çağrısı, aynı isimli hikâye de dâhil olmak üzere toplam 7 öyküden oluşuyor. Kitapta Cthulhu’nun Çağrısı dışında; Tandolp Carter’ın İfadesi, Yabancı, Erich Zann’ın Müziği, Harbert West – Diriltici, Duvardaki Fareler ve Pickman’ın Modeli bulunuyor. Bu kısa korku hikâyelerinin her biri aşina olduğumuz Lovecraft derinliğine ve temalarına sahip.
Yazarın hayal gücü ve yaratıcılığının boyutunu açığa çıkaran öykülerde genel olarak; kozmik dehşet, yasaklı bilgi, delilik, din, batıl inanç ve kader gibi pek çok tema başarıyla örülüyor. Ek bir bilgi de verelim: Metallica’nın Ride The Lightning albümündeki ‘The Call Of Ktulu’ şarkısı da Lovecraft’ın mitosuna dayanıyor.
Cthulhu’nun Çağrısı eserini Mutlu Albayram‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Son Av – Jean-Christophe Grangé
Onunla görüşmeyi istememişti. Sonuçta, kötü hatıralar dışında paylaşacak bir şeyleri yoktu.
Jean-Christophe Grangé, Son Av’da ünlü eseri Kızıl Nehirler’den tanıdığımız Pierrre Niémans ile bir nevi devam hikâyesi yazıyor. Son görevinden sonra fiziksel ve psikolojik olarak toparlanması zaman alacak olan Niemans, göreve dönmeye can atmaktadır. Yanına Hırvat asıllı Ivana’yı da alan başkahramanımız vahşice işlenen bir cinayetin peşine düşer.
Klasik Fransız – Alman rekabetinden de izler bulacağımız ve Baden-Württemberg’de ormanda işlenen bir cinayetin anlatıldığı Son Av’da macera, aksiyon, aşk ve ayrılık gibi temaların işlendiğini görürüz. Diğer kitapları kadar detaylarla örülü olmasa da Son Av, her zamanki gibi sürükleyici ve akıcı bir Grangé eseri.
Son Av eserini Erdem Akakçe‘nin sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Drakula – Bram Stoker
İçimde bir tür boşluk var; dünyadaki hiçbir şey yapmaya değer görünmüyor.
Bram Stoker’ın 1897’de yayımlanan eseri Drakula, korku-gotik klasiği olarak tarihe geçmiş bir eser. Mektup anlatı türünde olan eser, avukat Jonathan Harker’ın Transilvanyalı Kont Drakula’nın şatosuna iş gezisi amacıyla yola çıkmasıyla başlıyor. Kitap, Harker’ın Drakula’nın bir vampir olduğunu keşfetmesinden sonra yaşanan olaylarla devam ediyor. Korku edebiyatının ve sinemanın defalarca yeniden üretilen vampir mitinin yaratıcısı Stoker’ın kitabı, bir temel olması bakımından özellikle önemli.
Yazarın, ustaca kaleme aldığı kitabın satır aralarında Viktorya dönemine ve bağnaz rasyonalizme yönelik yaptığı eleştirilerin, eseri “başyapıt” mertebesine taşıdığını bilmek önemli. Drakula’yı hem korku türünü sevenlerin hem de edebiyatın düşünsel yönüne ilgi duyanların mutlaka listesine almasını tavsiye ediyoruz.
Drakula eserini Füsun Ünal‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Ölüler, Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler
Gururun ardından yıkım gelir.
Ölüler, Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler; isminin çağrışımlarının hakkını sonuna kadar vermeyi başaran bir eser. Kitapta, aydınlanma döneminin akılla açıklanamayan her şeyi reddetme temayülünün karşısında yeşeren Gotik edebiyatın en iyi örnekleri toplanmış. Charles Dickens’tan Nathaniel Hawthorne’e kadar sıra dışı isimlerin ilginç hikâyelerini okurken kendini korkudan keyiflenmiş bir halde bile bulabilirsin.
Dünya korku edebiyatından titizlikle seçilmiş on dört öykünün bulunduğu kitap, 17. yüzyılda yayımlanan Sör Bartrand: Bir Fragman isimli öyküyle başlıyor ve 19. yüzyılda yayımlanan Sredni Vashtar’ın öyküsüyle sona eriyor. Gotik edebiyatın biraz kuytuda kalmış ancak temellerini oluşturan eserleri gün ışığına çıkarması bakımından, bu derleme kesinlikle okunmaya değer.
Yan Evin Sırrı – Shari Lapena
Yan evin duvarlarının ardında neler yaşandığını asla bilemezsin.
Kanadalı yazar Shari Lapena, tam da türünden beklendiği üzere temponun hiç düşmediği, sürükleyici bir kitapla karşımızda. Okuru sürekli şaşırtarak heyecanı üst seviyede tutan yazar, yan komşularının davetine icabet etmek isteyen taze anne ve baba bir çiftin karşılaştığı kötü sürprizle gerilimi iliklerimize kadar hissetmemizi sağlıyor.
Komşularının davetine gitmeye hazırlanan Marco ve Anne, son anda bebek bakıcısının işinin çıktığını öğrenir. İkisi de davete gitmeye oldukça hevesli olsalar da bu beklenmedik durum karşısında planı iptal etmeyi düşünürler. Fakat sonunda her yarım saatte bir eve gidip 6 aylık bebeklerini kontrol etme şartıyla yemeğe katılırlar. Her şey olağan seyrinde devam ederken gece sona erdiğinde eve gittiklerinde kapıyı açık bulurlar. Bebekleri ise yatağında değildir. Bu kırılma noktasından sonra, eser gerilim dolu atmosferiyle yükselişe geçer.
2016 yılının en ses getiren kitabı olduktan sonra kısa süre içerisinde beyaz perdeye de uyarlanan Yan Evin Sırrı eseriyle mutlaka tanışmalısın.
Yan Evin Sırrı eserini Dilek Gürel‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Cerrah 1. Bölüm – Tess Gerritsen
Çin asıllı Amerikalı yazar Terry Gerritsen bu sıra dışı hikâyesiyle okuru koltuğuna kilitlemeyi başarıyor. Dizi uyarlaması “Maura Isles / Jane Rizzoli” serisinin ilk kitabı olan Cerrah yazarın aynı zamanda tıp doktoru olması sayesinde son derece gerçekçi detaylarla bezeli. Kitabın mükemmel kurgusu ve akıcı dilini de es geçmeyelim.
Eserin hikâyesi ise bizleri, tecavüze uğramış kadınların rahimlerini kesen ve onları korkunç işkencelere maruz bırakan Cerrah lakaplı bir katilin yarattığı dehşetin ortasına götürüyor. Kitabımızın baş kahramanı Catherine Cordell ise olayların düğümlendiği bir noktada psikopat bir seri katilin sırrını çözmemizde kilit rol oynuyor.
Cerrah 1. Bölüm eserini Özlem Zeynep Dinsel‘in Storytel’de dinleyebilirsin.
Kara Kedi – Edgar Allan Poe
Durdum, düşündüm ve şüphe ettim.
Edgar Allan Poe’nun kısa öyküsü Kara Kedi, ilk olarak 1843’te The Saturday Evening Post isimli gazetede yayımlanmış. Sürükleyici olduğu kadar tüyler ürpertici bir niteliği de olan bu öyküde Poe, kara kedi sembolünü öykünün merkezine yerleştiriyor. Film uyarlaması da bulunan öykünün temaları ise şiddet, alkol, delilik ve batıl inanç etrafında şekilleniyor. Okuyanların, insanın çaresizliğine ve varoluşun dehşetengiz sınırlarına götüren Kara Kedi, Gotik edebiyatın en çarpıcı eserleri arasında.
Eserin isimsiz anlatıcısının kitabın başlarında söylediği gibi: “Yazmak üzere olduğum bu çılgın, ama bir o kadar da basit hikâyeye inanmanızı beklemiyorum. Kendi aklım bile, olanları apaçık gördüğü halde, onları inkâr ederken, sizden bunu beklemem delilik olur. Ama deli olmadığımı biliyorum, hayal görmediğimden de eminim. Yarın öleceğim için bugün içimi dökmem gerek.”
Kara Kedi eserini Fatih Sönmez‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Krallık – Jo Nesbo
Doğanın kanunu bu. Herkes kendisinin en yakın arkadaşıdır.
Herry Hole serisi ile büyük bir üne kavuşan Norveçli yazar Jo Nesbo’nun klasik tarzından biraz ayrışsa da Krallık, yazarın diğer eserleri gibi sürükleyici bir hikâye. Aile içi istismar, aşk, ihanet ve cinayet gibi temalarla yoğrulmuş eserde, anne ve babasını bir kazada kaybeden iki kardeşin hikâyesini dinliyoruz. Biri aile çiftliğinde diğeri de yurtdışında yaşayan iki kardeşin yıllar sonra bir araya gelmesiyle geçmişin sırları bir bir açığa çıkmaya başlar.
Krallık eserini Gürsu Gür‘ün sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.
Korku Türünü Sevenler Haydi Storytel’e!
Bir kitabı okurken heyecan, gerginlik, şaşkınlık duymak isteyenlerden misin? Bir eserde düğüm ile çözümün hat safhada işlenmesini mi istersin? İsteklerine göre ve tam sana layık harika bir kütüphanemiz var. Storytel’de en seçkin korku edebiyatı eserlerini elinle koymuş gibi bul. Gerilim kitapları, polisiye ve suç türünde yazılmış yazınlar da burada. Hâlâ bir Storytel hesabın yoksa şimdi ücretsiz dene.
Dünya KlasikleriKitap ÖnerileriOkunması Gereken Kitaplar