New York Times’ın “2009 Yılının En İyi Kitapları” listesine aldığı Masumiyet Müzesi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un en iyi eserleri arasında yer alır. Roman İstanbul sosyetesine mensup Kemal ile fakir bir genç kız olan Füsun’un yaşadığı karmaşık aşk hikâyesini anlatır. Edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan Masumiyet Müzesi romanı yayımlandıktan sonra Pamuk, bir kitaptan esinlenen ilk müze olan Masumiyet Müzesi hayalini hayata geçirir. Beyoğlu Çukurcuma’da kurulan müzede, romanın başkahramanı Kemal’e sevgilisi Füsün’u hatırlatan objeler sergilenmektedir. Sergilenen koleksiyon Pamuk’un yıllarca biriktirdiği objelerden oluşmaktadır. Aile, ahlak, evlilik, modernleşme sancıları gibi konuları işleyen roman, yazarın kendi ailesi ve yakın sosyal çevresinden de izler taşır. İstanbul, romanın ayrılmaz bir parçasıdır. Pamuk, İstanbul’un değişen çehresini, farklı sınıflar üzerinden anlatırken okuru şehrin eski semtlerinde, boğazda ve her köşesinde bir hikâye olan tarihi sokaklarda gizemli bir yolculuğa çıkarır.
Bana yalan söylemeni isterdim aslında… Çünkü insan ancak kaybetmekten çok korktuğu bir şey için yalan söyler.
Orhan Pamuk’un ünlü romanı Masumiyet Müzesi, bir aşk hikâyesinin etrafında şekillenirken aynı zamanda topluma dair önemli analizlerde bulunan etkileyici bir eserdir. Roman, tekstil zengini Basmacı ailesinin 30 yaşındaki oğlu Kemal ve fakir bir aileden gelen Füsun’un aşkına odaklanır. Kemal, sevgilisi Sibel’le evlilik planları yaparken yıllardır görmediği, uzak akrabası olan 18 yaşındaki Füsun’la karşılaşır. Bu karşılaşma Kemal’in hayatını kökünden değiştirecek olan önemli bir gelişmedir. Hayatımın en mutlu ânıymış, bilmiyordum. Bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir, her şey de bambaşka gelişebilir miydi? Evet, bunun hayatımın en mutlu ânı olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o mutluluğu.Füsun’un hayatlarına girmesiyle, Sibel ve Kemal’in ilişkisi de yeni bir boyut kazanır. Kemal bir taraftan güvenli bir liman olarak gördüğü akıllı, görgülü ve güzel Sibel’le evlilik planları yaparken, bir taraftan da Füsun’un beğenisini kaybetmemek için çabalar. Kemal’in Füsün’a duyduğu ilgi ve yakınlık zamanla yerini takıntıya bırakınca Kemal için kendisinin asla öngöremeyeceği tuhaf bir dönem başlar.
Masumiyet Müzesi, aynı zamanda imparatorluktan cumhuriyete geçişin yarattığı değişimi de anlatır. Aralarında sınıfsal olarak uçurum bulunan karakterler aracılığıyla, dönemin yeni zenginleri ve cemiyet hayatı; kenar mahallerede yaşayan insanların fiziksel ve ruhsal koşulları da ayrıntılı olarak aktarılmıştır. Orhan Pamuk’un hikâyesinin arka planında yer alan İstanbul panoromasında anlattığı eski semtler, değişmeye başlayan boğaz çevresi, sosyete mensuplarının yaşantısı ve sosyal hayatı simgeleyen mekânlar, kendi çocukluğundan izler taşır. Kemal’in Füsun’u takıntı haline getirdikten sonra topladığı nesnelerin bir bölümü, ait olduğu dönemin popüler simgeleridir. Masumiyet Müzesi bu özelliklerinden ötürü, sadece bir aşk romanı değil, değişen toplumsal hayatı tüm incelikleriyle ortaya koyan güçlü bir eserdir.
Orhan Pamuk Kimdir?
Orhan Pamuk 7 Haziran 1952’de İstanbul Moda’da doğdu. Türkiye’nin batılılaşma serüveninin en önemli simgelerinden olan Nişantaşı semtinde, eski bir konağın yerine inşa edilen kalabalık bir aile apartmanında büyüdü. Çocukluğu, sanat ve edebiyatla yakından ilgilenen aile fertleriyle iç içe geçti. Liseyi Robert Koleji’nde tamamladıktan sonra üç yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık bölümüne devam etti. Üniversitenin üçüncü yılındayken ressam ve mimar olmak istemediğine karar verip okuldan ayrıldı.
1982’de yayımlanan ilk romanı Cevdet Bey ve Oğulları ile hem Milliyet Yayınları Roman ödülünü hem de Orhan Kemal Roman Armağanı’nı aldı. Nişantaşı’nda yaşayan bir ailenin üç kuşak boyunca devam eden serüvenleri anlatan bu ilk romanı ona kısa sürede önemli bir şöhret kazandırdı. 1991’de Prix de la Découverte Européenne ödülünü kazandığı ikinci romanı Sessiz Ev yayımlandı.Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı, Kar, Kafamda Bir Tuhaflık, Kırmzı Saçlı Kadın, Veba Geceleri gibi önemli eserlere imza atan Pamuk, 2006’da Time dergisi tarafından dünyanın en etkili yüz kişisinden biri seçildi. Aynı yıl elli dört yaşındayken Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. Bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılar arasında yer alan yazar şimdiye kadar altmış üç dile çevrilen eserleriyle tüm dünyada on üç milyon okura ulaştı. 2007’de, ödül konuşması “Babamın Bavulu” diğer önemli ödül konuşmalarıyla birlikte kitaplaştı.
Masumiyet Müzesi ve Diğer Birçok Orhan Pamuk Eseri Storytel’de
İnsanlık tarihinin yanı sıra edebiyat literatüründe de vazgeçilmez bir tema olan aşkı merkezine alan Masumiyet Müzesi’ne Storytel’de sesli kitap formatında ulaşabilirsin. Dünya çapında tanınırlık kazanan Pamuk’un daha birçok eserini platformda dinleyebilir, yazarın hikâyeleriyle büyüleyici bir yolculuğa çıkabilirsin. Storytel’e uygun fiyatlara hemen abone olmak için daha ne bekliyorsun?
Editörün SeçimiRomanTürk Klasikleri