Storytel’de Dinleyebileceğin En İyi Yol Kitapları

Yol ve yolculuk her zaman ilham verici olmuştur, yalnız yolcular için değil okurlar ve yazarlar için de. Okurken veya dinlerken seni belki uzaklara belki de iç dünyana doğru yolculuklara çıkaracak, seyahatlerinde sana yoldaşlık edecek yol ve yolculuk temalı kitaplardan kısa bir liste hazırladık. İşte Storytel’de dinleyebileceğin en iyi yol kitapları:

Bozkır – Bir Yolculuk Hikayesi – Anton Çehov

Bir Yolculuk Hikayesi alt başlığını taşıyan ünlü bozkır hikayesi, dünya edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından biri olan Anton Çehov’un yaratıcılığının doruk noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Çehov Bozkır’da Ukrayna bozkırlarındaki uzun bir yolculuğu dokuz yaşındaki bir çocuğun, Yegoruşka’nın gözünden anlatıyor. İyi bir eğitim alabilmek için annesinden ayrılıp dayısıyla birlikte yola koyulan Yegoruşka kendini bambaşka bir dünyanın içinde bulur. Bu yolda karşısına arabacılar, köylüler, işçiler, tüccarlar, din adamları, toplumun her kesiminden pek çok farklı insan çıkacak, her biri küçük çocuğun üzerinde büyük etkiler bırakacaktır. Üzerinde yolculuk ettikleri uçsuz bucaksız bozkır, bütün ayrıntılarıyla adeta hikayenin yaşayan bir kahramanı gibidir. Bozkır, Ayşe Hacıhasanoğlu çevirisi ve Deniz Yüce Başarır seslendirmesiyle Storytel’de.

80 Günde Devri Alem – Jules Verne

Bilim kurgu türünün kurucu isimlerinden biri olan Jules Verne, en başarılı eserlerinden biri olan 80 Günde Devri Alem’i ilk kez 1873 yılında yayımladı. Kitap çıkar çıkmaz büyük bir şöhrete kavuştu ve onlarca dile çevrildi. Jules Verne, tutkunu olduğu bilim ve teknolojinin sunduğu imkanlarla dünyanın artık eskisi kadar büyük olmadığını göstermek istemişti. 

Roman, İngiliz centilmen Phileas Foog’un üye olduğu kulüpteki arkadaşlarıyla 80 günde dünyanın etrafını dolaşacağına dair iddia girmesiyle başlıyor. Uşağı Passepartout’la birlikte yola çıkan Fogg zamana karşı büyük mücadelesinde kimi zaman trende kimi zaman gemide kimi zaman fil üzerinde ülkeler, kıtalar, okyanuslar aşacak; yolda karşısına çıkacak engelleri aşmak için büyük bir maceranın içine düşecektir. 

Yeraltı Demiryolu – Colson Whitehead

Yeraltı Demiryolu, 2016’da yayımlanmasının ardından büyük bir başarı kazandı. Aylar boyunca en çok satan kitaplar listesinin zirvesinden inmedi, Pulitzer Ödülü ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü de dahil olmak üzere onlarca ödül aldı, pek çok yayın tarafından yılın kitabı seçildi. Yeraltı Demiryolu, yalnız başına köle bir kadının, Cora’nın kölelikten özgürlüğe uzanan ilham verici öyküsünü anlatıyor. Yeraltı Demiryolu, 19. yüzyılda köleliğe zorlanan insanları, köleliğin kaldırıldığı özgür eyaletlere kaçırmak için kullanılan gizli yollar ve güvenli evler ağına deniyordu, aslında ortada gerçek bir demiryolu yoktu. Kitabın yazarı Colson Whitehead romanını kurgularken “peki ya gerçekten eyaletleri birbirine bağlayan ve kölelerin kaçmasını sağlayan bir yeraltı demiryolu olsaydı ne olurdu” sorusundan yola çıkmış. Yeraltı Demiryolu, unutulmaz kahramanı Cora’yla aynı zamanda güçlü bir kadın hikayesi de.

Simyacı – Paulo Coelho

Brezilyalı yazar Paulo Coelho tarafından 1988 yılında yayımlanan Simyacı, o günden beri bütün dünyada en çok okunan ve sevilen kitaplardan biri haline geldi. Coelho, Simyacı’yı Mesnevi’deki bir kıssadan yola çıkarak kaleme almış. Simyacı, Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya’da başlayıp Mısır’a uzanan yolculuğunu anlatıyor. Gördüğü bir rüya üzerine her şeyi geride bırakıp yollara düşen Santiago’nun serüven dolu yolculuğu, onu hayatın anlamına da ulaştırıyor. Macera dolu hikâyesi ve felsefi derinliğiyle Simyacı, okurlarını içsel bir yolculuğa çıkmaya davet ediyor.

Demiryolu Serserileri – Jack London

Jack London, orijinal adı “The Road” olan, Türkçeye Demiryolu Serserileri adıyla çevrilen kitabında kendi gençlik yıllarından, serserilik dönemlerinden inanılmaz hikâyeleri okurla buluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük bir ekonomik bunalımla çalkalandığı yıllarda bazen dilenerek bazen hırsızlık yaparak hayatta kalan, polislerle başı beladan kurtulmayan, yük vagonlarına ve gemilere kaçak binip seyahat eden bir gencin hedefsiz, amaçsız ve macera dolu yolculuğu derin bir toplumsal eleştiri de içeriyor. 

Bir Dinozorun Gezileri – Mina Urgan

Mina Urgan, Bir Dinozorun Anıları isimli anı kitabını yazarken bu kadar çok okunmasını hiç beklemiyor, “benim gibi bir kocakarının hayatını kim merak eder ki…” diye düşünüyormuş. Ama öyle olmadı, Bir Dinozorun Gezileri onlarca baskı yapıp yüz binlerce okura ulaştı. Okurun çok sevdiği bu zeki, cesur, kendi kendiyle alay etmeyi bilen, muhalif, ufak tefek ihtiyar İngiliz edebiyatı profesörü, anılarından sonra gezilerini de kitaplaştırdı. Bir Dinozorun Gezileri, Mina Urgan’ın az parayla, tadını çıkarmayı ve insanları tanımayı hedefleyerek yaptığı gezileri anlatıyor. Anadolu içlerinden Ege kıyılarına, Avrupa kentlerinden Sovyetler Birliği’ne, Amerika Birleşik Devletleri’nden Meksika’ya kadar okuru eğlenceli bir yolculuğa davet ediyor.

İlber Ortaylı Seyahatnamesi – Bir Tarihçinin Gezileri

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı bu kitabında, 45 yıl boyunca küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya’dan Avrupa’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya yaptığı gezileri okurla buluşturuyor. Seyyah bir tarihçi olunca gezdiği yerler de ona göre oluyor elbette, okur yalnız farklı ülkelere ve şehirlere değil tarihteki farklı zamanlara da yolculuk ediyor Ortaylı’yla beraber. Japonya’dan Sırbistan’a, Şam’dan İran’a,  St. Petersburg’da Buhara’ya, Makedonya’dan Avusturya’ya, Vatikan’dan Venedik’e, Estonya’dan Ukrayna’ya, Louvre Müzesi’nden British Museum’a kadar uzanan muhteşem bir yolculuk.

Yaşasın Sırt Çantası: Gezginin El Rehberi – Okan Okumuş

“Bu kitap yıllardır dokuz-beş çalışmaktan bunalarak biraz olsun boyunbağlarını gevşetmek isteyenlere, deniz-kum-güneş tatillerine kültürel alternatifler arayanlara, bir tur acentesi rehberinin peşine takılıp gezmekten yorulanlara, köklerini bir saksı yerine uçsuz bucaksız topraklara salmayı dileyenlere yol göstermeyi ve ilham vermeyi, dünyayı gezip yeni yerler keşfetmenin sanıldığı kadar zor olmadığı gerçeğini örneklerle ve yaşanmış tecrübelerle gözler önüne sermeyi amaçlıyor.”

Yaşasın Sırt Çantası: Gezginin El Rehberi, dünyayı gezmek isteyen ancak nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyenlere eksiksiz bir rehber sunuyor. Okan Okumuş, planlama, ulaşım, konaklama, bütçe, rehber kitaplar, internet kaynaklarından faydalanma, güvenlik, sağlık, yemek, alışveriş, iletişim gibi pek çok başlıkta altın değerinde tüyolar veriyor. Engellilere, eşcinsellere, çocuklu ailelere özel seyahat önerilerini ve hem çalışıp hem gezilebilecek seyahat imkanlarını da unutmuyor. Yaşasın Sırt Çantası: Gezginin El Rehberi, turistten ziyade gezgin olmak için gereken bütün ipuçlarını sunuyor okura.

Gezi KitaplarıKitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriOkunması Gereken KitaplarSesli Kitap

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın