Storytel’de Dinleyebileceğin İlham Verici Kişisel Gelişim Kitapları

Hayat, sayısız deneyimin ihtimaliyle sürüp giden bir yolculuk. Yaşadığımız deneyimlerle hayatı anlamlandırıyor, kendimizi keşfediyor, evriliyor, gelişiyoruz. Ancak yaşanacak, öğrenecek, çözülecek onca şey varken, bazen sorunlarımız çözümsüz, gemimiz rotasız kalabiliyor. Kişisel gelişim kitapları içinden çıkamadığımız, desteğe ihtiyacımız olan durumlarda iyi birer rehber gibi yol gösterici rol oynayabiliyor. 

Senin için kendini ve dünyayı anlama macerana ışık tutacak, her biri ufkuna zenginlik katacak kişisel gelişim kitapları listesi hazırladık. Keyifli okumalar!

Mutlu Beyin – Loretta Graziano Breuning

California State Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Loretta Graziano Breuning’un motivasyon ve mutluluğun beynin kimyasıyla olan ilişkisi üzerine yazdığı kitaplar günümüzde pek çok dile çevrilerek, geniş okur kitlelerine ulaştı. Yazar, Mutlu Beyin isimli bu kitabında mutluluk hormonlarının işlevini daha detaylı bir şekilde anlatırken, beyni doğru şekilde yönlendirmenin de ipuçlarını veriyor. Daha mutlu ve sağlıklı bir hayat için gerekli olan “mutlu kimyasallar” adını verdiği serotonin, dopamin, oksitosin ve endorfin hormonlarının salgılanmasını tetiklemeyi sağlayacak bazı alışkanlıklar öneriyor.

Bir Masal İyi Gelir – Judith Malika Liberman

Uzun zamandır Türkiye’de yaşayan Fransız yazar, terapist, masal anlatıcı Judith Malika Liberman, masal performansları ve verdiği seminerlerle tanınıyor. Bir Masal İyi Gelir isimli kitabı, yeni başlangıçlar, yeni maceralarla dolu hayat yolculuğunda, insanlara ilham verecek, kimi zaman kendi iç dünyasına, kimi zaman başka diyarlara yolculuklara çıkaracak tam 99 masal içeriyor.

Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı – Çetin Çetintaş

Gezgin bir eğitmen olan Çetin Çetintaş, hem onlarca ülkede yüzlerce insana verdiği yoga ve meditasyon dersleri hem de bu alanda yazdığı kitaplarıyla biliniyor. Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı, karşılaşılan sorunların, engellerin üstesinden gelmek için doğanın ilham verici canlılarını rehber edinmenin gerekliliğini savunuyor. Aile ilişkilerini güçlendirmek istiyorsan, sürüler halinde yaşayan kurtları örnek al, engelleri aşmak istiyorsan, yükseklerden uçan kuşlar sana yol gösterecek, diyen kitap doğanın kılavuzluğuna bir övgü niteliğinde.

Yaratıcı Özgüven – David Kelley, Tom Kelley

Tasarım ve tasarım eğitimi alanında ödül sahibi David M. Kelley, pek çok kimliğe sahip, çok yönlü bir insan. Stanford Üniversitesi’nde profesör olan Kelley, aynı zamanda iş insanı, girişimci ve IDEO tasarım firmasının kurucusu. Kelley, “The Art of Innovation” isimli kitabın yazarı olan kardeşi Tom Kelley ile birlikte kaleme aldığı bu kitapla, yaratıcı beyinlere ilham vermeyi, herkesin içindeki yaratıcı yönü dışarı çıkarmayı amaçlıyor. Bir kılavuz özelliği taşıyan kitap, daha üretken ve başarılı olmanın yollarının bir haritası gibi.

Sakura – Yeniden Doğuyorum – Kabuljan Murzaev

“Hayatın boyunca senin için en önemli 10 kitabı bulmaya çalış. Ama unutma ki, onları bulmak için en az 1000 kitap okumalısın!”

1993 yılında beri Türkiye’de yaşayan Özbek asıllı yazar Kabuljan Murzaev, eşiyle birlikte “Yeniden Doğuyorum” isimli seminerler veriyor. Yazarın kitabına adını verdiği Japon kiraz çiçekleri, yani sakuralar, Japon kültüründe hem yaşamın başlangıcını hem de yaşam ile ölümün birlikteliğini simgelemesiyle çok önemli bir yere sahip. Yazar bu kitabında hayatın başlangıcı, yeniden yaşamanın mümkün olup olmadığı üzerinde irdelemeler yaparken, farklı öğretiler aracılığıyla insanın benlik arayışına da ışık tutuyor.

İnsan İnsana – Doğan Cüceloğlu

İletişim psikolojisi alanında yaptığı akademik çalışmalarla sayısız eser bırakmış, yakın geçmişte kaybettiğimiz ünlü psikolog Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, İnsan İnsana kitabında iletişim sorunlarının temelleri üzerinde duruyor ve bu sorunların üzerinden pozitif ve yapıcı bir yaklaşımla nasıl gelineceğine dair çözümlerde bulunuyor. İletişim becerilerinin ve iletişim sorunlarını çözmenin doğuştan gelen bir yetenek olmadığının, kişinin kendini zamanla eğitmesi gerektiğinin ve bu süreçte kendini yeniden tanımlamasının zorunlu olduğunun altını çizen Cüceloğlu, bu amaçla uygulanabilecek metotları ve eylemleri insan insana bir sohbet şeklinde okurlarına sunuyor.

Özgürleşebilmek – Guy Finley

Guy Finley, Amerikalı eski bir müzisyen. Ancak içindeki manevi boşluğu doldurmak amacıyla müzik yapmayı bırakarak, Uzak Doğu ve Hindistan’a bir arayış yolculuğuna çıktı. Farklı kültürleri, inanışları, felsefeleri deneyimledi. Doğu Felsefeleri, Hristiyan mistisizmi ve Jung Psikolojisi öğretilerini benimsedi. Türkçeye “Özgürleşme” adıyla çevrilen “The Courage to Be Free” kitabında, insanın özgürleşmesi için kendi benzersizliğinin farkında olması gerektiğinin üzerinde duran yazar, sınırlarla ve şüphelerle doğmadığımızı, bu kısıtlayıcı duvarları kendi kendimize ördüğümüzü vurguluyor. Çözüm ise basit; korkusuzluk özgürlük getirir.

Akıldışı Ama Öngörülebilir – Dan Ariely

Duke Üniversitesi’nde psikoloji ve davranışsal ekonomi profesörü olan İsrail asıllı, Amerikalı yazar Dan Ariely, aynı zamanda ünlü bir TED konuşmacısı olarak da tanınıyor. New York Times en çok satanlar listesinde uzun süre zirvede kalan bu kitap, hayatımız boyunca mantıklı ve doğru olduğuna inanarak aldığımız kararların, aslında gerçekten öyle olup olmadığını, önemsememiz gereken asıl şeyleri ertelerken, önemsiz şeyler için harcadığımız çabaları objektif bir bakış açısıyla sorguluyor.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı 

“Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır” 

İlber Ortaylı, bir ömrü hakkıyla yaşamak isteyenlere kendi yaşam tecrübesinden ve birikiminden süzülen tavsiyeler sunuyor. Yaşamın dönüm noktalarından kendini yetiştirmeye, meslek seçiminden dil öğrenimine, çalışma yöntemlerinden çocuk yetiştirmeye, seyahatlerden şehir hayatına, filmler, kitaplar ve müziklere kadar pek çok başlıkta herkesin faydalanabileceği, cesaret ve ilham veren bir bakış açısı sunuyor. 

Ukde – EMDR Terapi Odasından Dökülenler – Mehtap Güngör

Benliğimizde asılı kalmış, sindirilememiş travmatik anılar bugünkü bizi nasıl etkiler? Bu yaralarla yüzleşip onlardan özgürleşmek mümkün müdür? Kitabın yazarı klinik psikolog Mehtap Güngör, terapi odasının kapısını aralıyor ve son yıllarda giderek daha fazla duymaya başladığımız EMDR yöntemi ile psikoterapi uyguladığı üç danışanının gerçek terapi süreçlerini sade ve akıcı bir dille paylaşıyor. Kitaptaki gerçek hikayeler kendi geçmişimize dair farkındalıkları da harekete geçirebilecek sarsıcı ve yoğun bir deneyime dönüşüyor. 

Sevmeye Kendinden Başla – Ilse Sand 

Aşırı hassas ve duyarlı olmak insanlar tarafından çoğu zaman zayıflık olarak yorumlanır. Bu önyargılar nedeniyle hassas kişiler de bunu kendilerindeki bir kusur gibi algılama eğilimdedirler. Ilse Sand bu kitabında, aşırı hassas, kırılgan ve içedönük olmanın düzeltilmesi gereken bir şey ya da bir eksiklik değil, çok doğal bir yapısal farklılık olduğunu yalın bir dille anlatıyor. Ayrıca hassas kişilerin kendi doğalarına uygun bir yaşam sürmek ve güçlü yanlarını ön plana çıkarmak için hayatlarında ne gibi değişiklikler yapabileceklerine dair pek çok faydalı öneride bulunuyor. 

Mükemmelliyetçi Kişilik – Zehra Erol 

Uzman Psikolog Zehra Erol “hayat içinde kusursuzluğu ararken yolunu kaybeden kişilere” ithaf ettiği kitabında, mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip insanların temel özelliklerini, düşünce ve davranış kalıplarını, bu kişilik yapısına neden olan yetiştirilme biçimlerini ve sosyal yapıları ele alıyor. Kitapta ayrıca bu kişilik yapısının yakın ilişkileri nasıl etkilediğinden, kişinin kendisine ve çevresine nasıl zararlar verebildiğinden de bahsediliyor ve mükemmelliyetçiliği aşabilmek için birtakım önerilere yer veriliyor. 

Terapi Odasında İyileşen İlişkiler – Dr. Bahar Tezcan 

“Farklı geçmişlerle yorgun düşmüş iki kişi nasıl sarabilirdi birbirinin yarasını? Yahut sarabilir miydi? Kişi ancak kendi kendini mi iyileştirebilirdi? Tünelin ucunda hiç ışık yok muydu?” 

İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere adlı kitabıyla tanıdığımız Psikiyatrist Bahar Tezcan bu kitabında da yine ilişki sorunlarına odaklanıyor. Farklı vaka örnekleri üzerinden, çıkmaza girmiş, mutsuz ilişkiler yaşayan insanların iç dünyalarına ve farkındalıkla başlayan değişim yolculuklarına tanık olabileceğiniz, terapi etkisi yaratan bir kitap.  

Senin Suçun Değil – Beyhan Budak 

“Bu kitap sana mucizeler vaat etmiyor, hiçbir şey mükemmel olmayacak, ancak şu anki halinden daha iyi hissetmen kesinlikle mümkün. Beraber yürüyeceğimiz yolun amacı bu. 
Kendine bu şansı vermelisin…” 

Beyhan Budak bu kitabında yaşadığı bütün olumsuzluklar için kendini suçlayanlara sesleniyor. Değersizlik hisleri, başarısızlıklar, kendine karşı acımasızlık, bitmeyen öfke ve kıskançlıklar yaşayan ve tüm bu sorunların altında ezilen insanlara “kendini suçlamayı bırak” diyor ve onları sorunların gerçek kökenine inip sonunda hafifleyecekleri bir yolculuğa davet ediyor. 

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson 

Mark Manson bu kitabında, pek çok kişisel gelişim kitabında bulacağınız bakış açısını sorguluyor ve hatta tersine çeviriyor: Her şeyi iyi tarafından görmek iyi bir şey gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen berbattır ve yapılabilecek en sağlıklı şey bunu kabul etmektir. Sürekli pozitif olmak sorunlar için bir çözüm değil, bir inkar ve kaçış yöntemidir. Daha pozitif bir deneyim arzulamanın kendisi negatif bir deneyimdir, ve negatif deneyimi kabul etmek de pozitif bir deneyimdir. 

Manson “değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir, dünyayı kurtaracak olan şey budur” diyor ve ekliyor: “dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek.” 

Hayır Diyebilme Sanatı – Müthiş Psikoloji 

“Gerçekten özgür müsünüz?” diye soruyor, ve özgürlüğün ne olduğunu tartışıyor kitap. Kitabın alt başlığı, ana fikrini de veriyor aynı zamanda: Sınırların Kadar Özgürsün. Her gün yapmak zorunda kaldığımız yüzlerce küçük seçim var, peki bu seçimleri yaparken ne kadar özgürüz? Acaba kişisel sınırlarımız, gündelik hayatta önemsiz görünen küçük ayrıntıların mücadelesi içinde silinip gidiyor olabilir mi? Kitap, özgürlüğün sınırsız olmak değil net ve güçlü sınırlara sahip olmak anlamına geldiğini söylüyor. Yani, hayır diyebildiğiniz ölçüde özgürlüğünüze sahip çıkabilirsiniz. 

Savaşçı – Doğan Cüceloğlu 

Yakın zaman önce yitirdiğimiz ülkemizin önde gelen psikolog ve akademisyenlerinden biri olan Doğan Cüceloğlu’ndan, yayınlandığı 1999’dan beri klasikleşen bir başvuru kaynağı Savaşçı.  

Savaşçı, insanın hayatın zorlukları karşısında kendi özgür iradesini ve “kendilik bilinci”ni oluşturma mücadelesini ele alıyor. Cüceloğlu, kitabın başında “savaşçı” insanı tanımlıyor ve ona bir yol çiziyor: kendiyle barışma yolunda ilerleyen bir savaşçı. Yazarı, kitabın devamını diyalog biçiminde kurgulamış. Diyaloğun iki tarafı, yazarın kendisi Doğan Bey ve kendini bulma konusunda umutsuz, kaybolmuş hissine kapılmış bir sınıf öğretmeni olan Arif Bey. Doğan Cüceloğlu, Arif Bey karakterinin ağzından sorduğu sorulara verdiği cevaplarla tüm umutsuz ve kaybolmuş hissedenlere sesleniyor aslında. 

Kalıtsal Aile Travmaları – Duygu Dönüşümleri – Halise Baydar Büyükata 

Çözümü imkansız gibi görünen sorunlarımızın bir kısmının kaynağının atalarımızdan miras kaldığını bilmek nasıl hissettirir? Bu kitap, yaşadığımız bazı sorunların atalarımızdan kalıtsal olarak geldiğini ve onlar adına dengeyi sağlamak için üzerimize fazladan yükler bindiğini söylüyor. Açıklanamayan her sorun, ortaya çıkmak için bir sonraki nesli bekliyor. Kitabın yazarı Büyükata, görünenin ardındaki aile hikayesine ulaşarak duygusal dönüşüm için çok güçlü bir destek yakalanabileceğini söylüyor. Kitapta önerilen aile dizimi yöntemiyle aile fertleri arasında yeniden sevgi akışını sağlayarak hem kendinizi hem de çocuklarınızı tekrar eden döngülerden kurtarmak mümkün. 

Kişisel gelişim kitaplarına ilgi duyuyorsan, Storytel’in binlerce kitaptan oluşan e-kitap ve sesli kitap koleksiyonunda, oldukça zengin bir kişisel gelişim kitapları arşivi de var!

Kitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriKişisel Gelişim KitaplarıOkunması Gereken KitaplarSesli Kitap

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın