Storytel’de Dinleyebileceğin Öykü Kitapları

Hepimizin hayat telaşına ve koşuşturmacasına kapılıp gittiği zamanlarda kitap okumak bazen zorlayıcı olabiliyor. Romanların o hacimli yapısı ise ürkütücü gelebiliyor. Oysa öyküler…

Öyküler kimi zaman romanların gölgesinde kalsa da aslında daha az kelimeyle daha çok şey anlatması bakımından farklı bir yere sahip. Üstelik sınırlı bir zamanınız dahi olsa öyküler hep yanınızda!

Bu yüzden Storytel’de dinleyebileceğiniz çoğunluğu Türk edebiyatına ait olan öykü kitaplarını sizin için derledik.

Yaza Yolculuk – Tomris Uyar

Türk edebiyatının önemli isimlerinden çevirmen ve yazar Tomris Uyar, Yürekten Bukağı isimli kitabından sonra 1987 yılında Yaza Yolculuk’la ikinci kez Sait Faik Öykü Ödülü kazandı. Yazar 9 öyküden oluşan bu kitabında yaz mevsimi üzerinden kuşaklar boyunca öğretilegelen basmakalıp değer yargılarının sorguluyor ve kişinin yaşadığı yere ve kendi özüne yaptığı dönüş yolculuklarını anlatıyor. Yazarın kendi iç yolculuklarının ve hesaplaşmalarının başarılı birer örneği olan bu öykülerin başkahramanı ise “yaz”…

Hazır yaz aylarının son demleri yaklaşmışken bu öyküleri usta oyuncu Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle dinleyebilirsin.

Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde – Mahir Ünsal Eriş

Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde kısa sürede yeni dönem Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri haline gelen Mahir Ünsal Eriş’in ilk kitabı. Ancak ilk kitabı olmasına rağmen tahmin edilemeyecek kadar yetkinlikle yazılmış. Üstelik kişi ve konu bakımından da oldukça zengin…

14 öyküden oluşan bu kitapta kimi zaman yetişkinlerin nasıl umutsuzluk içinde olabileceğini, kimi zaman bir çocuğun gözünden insanların hayata karşı olan yarasını, kimi zaman ise ergenlik döneminin -hemen hemen herkesin yaşadığı- o hayal kırıklıklarıyla dolu ilişkilerini okuyacaksın.

Çocukluğundan, ilk gençliğinden ve yetişkinliğinden izler bulacağın bu öykülerde yazar aynı zamanda küçük şehirlerdeki aile trajedilerini, sahil kasabalarının yaşamaya ve hayata aç gençlerini, tesadüflerin bir insan hayatını nasıl etkilediğini ve büyümenin sancısını da ele alıyor.

Mahir Ünsal Eriş’in 2012 yılında çıkan bu ilk kitabını Erdem Akakçe’nin seslendirmesiyle dinleyebilirsin.

Nohut Oda – Melisa Kesmez

Bir yere aidiyet hissetmenin zorluğu temelinde ilerleyen Melisa Kesmez’in Nohut Oda’sı başına her ne gelirse gelsin, her ne durumda olursa olsun kendi kozasını örenlere ve kendisine ait bir dünya yaratabilenlere dokunuyor.

Tıpkı Yaza Yolculuk gibi 2019 yılında 65. Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen Nohut Oda sıcak, samimi ve sade üslubuyla sanki evlerimizin içinde, odalarımızda dolaşıyor. Yazar, hayatın sıkışmışlığını ve acı tatlı halini beş öyküde anlatıyor. Bu öykülerden ilki olan Kalanlar’da gidenin ardından kalanın birlikte yaşadıkları evde içine düştüğü sıkışmışlığı, ikinci öykü Son Bir Çay’da bir kadının ilişkisindeki çıkmazdan kurtulma çabasını, Annemin Çadırı’nda ise yaşanan bir depremin ardından çadırını alarak evden giden annesinin babasıyla olan ilişkisini küçük bir kız çocuğunun ağzından anlatıyor. Görüşürüz’de gördüğü bir rüyadan sonra evi terk eden babasıyla olan ilişkisini sorgulamaya başlayan bir kadını ve son hikâye olan Kız Kardeşim Handan’da annelerinin ölümünün ardından hayata farklı noktalardan tutunmaya çalışan iki kız kardeşin öyküsünü ele alıyor. Nohut Oda’yı Storytel’de Ece Dizdar’ın sesinden dinleyebilirsin.

Amok Koşucusu – Stefan Zweig

İkinci Dünya Savaşı sırasında karısıyla birlikte hayatına son veren Stefan Zweig için intihar, gençliğinden itibaren kafasını meşgul eden bir olgu olmuştur. Bu nedenle hikâyelerinde de bu olguya sıklıkla yer vermiştir.

Yazarın diğer öyküleri gibi Amok Koşucusu’nun da ortak teması intihar ve ölümdür. Kitap adını ise Uzakdoğu’da bir cinnet halini tanımlamak için kullanılan “amok” tabirinden alır. Olağanüstü gözlem yeteneğiyle bu öyküsünde Zweig hem kendi hayatından hem de tarihsel kişiliklerden kesitler sunuyor. Hikâye, Endonezya’nın Hollanda sömürgesi olduğu dönemlerde geçer. Burada çalışan bir doktor gemiyle Avrupa’ya seyahat ederken bir yolcuyla karşılaşır. Kimsenin kendisini görmesini istemediği için gündüzleri kamarasında kalıp geceleri güverteye çıkan doktorla tanışan bu yolcu onun hayatını öğrenir. Alman asıllı doktor bir çeşit sürgünle geldiği Kalküta’da, bir gün zengin bir Hollandalı tüccarın karısının kürtaj olmak için muayenehanesine gelmesiyle ona aşık olur. Duygularına karşılık bulamayınca aşkı bir saplantıya dönüşür ve kadının peşinden koşmaya başlar.

İnsan ruhunun katmanlarının, insanın en zayıf taraflarının en canlı şekilde ele alındığı bu öyküyü Burak Demir’in sesinden dinleyebilirsin.

Aşk Köpekliktir – Ahmet Ümit

“Ben de en az aşk kadar saçmayım… Aşkın kaç yüzü, kaç hali vardır? Stefan’la Ayşe’nin aşkı gibi bir çeşit köpeklik midir, yoksa ancak rüyalarda rastlanılan bir mucize mi? Profesör Numan’ın inandığı gibi çözümsüz bir problem midir, yoksa Ceren’in sandığı gibi bir yanılsama mı? Belki iki âşığın giriştiği bir düello ya da hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir ütopyadır! Hem hastalık hem direniş, hem av hem de avcı olmaktır aşk…”

Polisiye romanlarıyla dünya çapında üne kavuşan Ahmet Ümit bu defa katilin kim olduğuna değil, aşkın ne olduğu sorusuna cevap bulmaya çalışıyor ve bu sorunun cevabını birbirinden farklı hikâyelere, kahramanlara ve mekanlara sahip olan Aşk Köpekliktir isimli 10 öyküden oluşan kitabında arıyor. Bu arayış esnasında sade ve basit gerçeklerden yola çıkarak aşkı bazen çözümü olmayan bir problem, bazen bir ütopya, bazen bir mucize, bazen de bir köpeklik olarak ele alıyor.

Murat Özen’in sesiyle aşkın on halini dinleyebilirsin.

Çatı Katı – Nihan Kaya

Nihan Kaya Gizli Özne isimli ilk romanından sonra gençlik yıllarında kaleme aldığı öyküleri Çatı Katı’nda bir araya getirdi. 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazanan bu kitapta; korkuların ve acıların hapsedildiği, anıların saklandığı, artık işe yaramadığı düşünülen ya da istenmeyen eşyaların konulduğu çatı katlarında yaşayan insanların hikâyeleri anlatılıyor. Çünkü çatı katı anayollar yerine patikalardan geçenlerin, kaldırımdan yürüyemeyenlerin, evlerinin salonlarında değil tavan aralarında oturanların mekanıdır.

İnsan beyninin çatı katına yolculuk yapmanı sağlayan bu kitabı Bahar Yanılmaz seslendirdi.

Ben mi? – Suat Derviş

Türkiye edebiyatının en iyi öykü örneklerinden biri olan Ben Mi? Suat Derviş’in edebi zekasının ilk izlerinin görüldüğü sekiz öykü ve kitaba adını veren bir kısa romandan oluşuyor. Yazar, 1924 yılında, yazarlığının ilk dönemlerine denk gelen bir zamanda kaleme aldığı bu eserde, dönemin üst sınıf kadınlarının hayatlarına ve aşklarına odaklanıyor. Aynı zamanda kitabın ilk öyküsü de olan Ben Mi? isimli hikâye bir monolog biçiminde yazılmış. Hikâyenin karakterlerinden Adnan Bey anlatıcı pozisyonundayken hikâyenin diğer karakteri olan Nermin Hanım ise konuşmayan ve dinleyen biri olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı ilk hikâyede olduğu gibi kitaptaki diğer hikâyelerde de sanki bir tiyatro sahnesinden yapılan bir anlatım söz konusu. Bu nedenle Özge Öztürk’ün seslendirdiği bu eseri dinlemek sizi de bir tiyatro sahnesinde hissettirecek.

Maça Kızı, Mısır Geceleri – Aleksandr Puşkin

Rus edebiyatının en önde gelen isimlerinden Puşkin’in iki öyküsünden oluşan kitabın ilk öyküsü olan Maça Kızı, gerilimle doğaüstü unsurların harmanlandığı dikkat çekici bir hikâye ve bu özelliği nedeniyle bir çok defa filme uyarlanmış bir eser… Öykü, Hermann isimli bir mühendisin kumar oynayarak zengin olma arzusunu ve bu amaçla yaşlı bir kadının (kontesin) oyundaki sırlarını öğrenmek için bütün etik dışı yollara başvurmasını anlatıyor.

Kitabın ikinci öyküsü olan Mısır Geceleri ise Puşkin’in şiir ve düzyazıyı bir arada kullandığı tek eseri olma özelliği taşır. Ayrıca bu öykü, yazarın ölümü sebebiyle yarım kalmış ve vefatının ardından yayımlanmıştır.

Hasan Ali Ediz’in çevirisi olan bu eseri usta oyuncu ve tiyatrocu Mazlum Kiper seslendirdi.

Memleketin Birinde – Aziz Nesin

Türkiye’nin hiciv ve mizah ustası Aziz Nesin’in bu eserinde masal ve öykü bir araya geliyor. Büyüklere Masallar serisinin bu ilk kitabında birbirinden incelikli öyküler yazarın kendisine has üslubuyla adeta bir masal tadında okurla buluşuyor. 23 öykünün yer aldığı kitapta yazar, iktidar, zenginlik, statü sahibi olma gibi konulara değiniyor. Herhangi bir ülkede geçtiği varsayılabilecek bu öyküleri Hakan Altuntaş’ın sesiyle dinleyebilirsin.

Foto Sabah Resimleri – Ayşe Kulin

Her ne kadar çoğu kişi tarafından romancı kimliğiyle tanınsa da Ayşe Kulin aynı zamanda usta bir öykü yazarıdır. Nitekim ilk kitabı da bir öykü kitabıdır. Foto Sabah Resimleri ise Türkiye hikayeciliğinin en önemli iki ödülü olan Haldun Taner Öykü Ödülü’nü (1995) ve Sait Faik Öykü Ödülü’nü (1996) kazanmış bir başyapıt.

Akıcı bir dille kaleme alınmış olan, birbirinden farklı 10 kısa öykünün yer aldığı kitaptaki ilk öykü 1979 yılında, diğerleri ise 1995-1996 yıllarında yazılmış.

Birbirinden değerli ve sürükleyici bu öykü kitaplarını -Ayşe Kulin gibi- gerek yazarının kendi sesinden gerekse usta seslendirmeciler aracılığıyla iste evden ister yolda Storytel’den dilediğin zaman dinleyebilirsin. 

ÖyküKitap TavsiyeleriOkunması Gereken Kitaplar

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın