Artık işe giderken, tatillerde ya da evde otururken okuyabileceğin basılı kitaplara alternatif olarak e-kitaplar ön plana çıkmaya başladı. Teknolojide yaşanan gelişmeler de e-kitaplara olan bu ilgiyi artırdı. Tabiki basılı kitapların modasının geçtiği iddiasında değiliz! Kitapla ve sayfalarla temas etmek, sonsuza kadar sürecek bir tutku. Ancak e-kitaplar, kağıt tüketimini azaltmaları, taşıma konusunda pratik olmaları, daha az yer kaplamaları, yazı boyutunun değiştirilebilmesi gibi pek çok avantajla farklı bir okuma deneyimi arayanlar için ideal.
Bu avantajlardan biri de ilgi duyduğun alanlardaki kitaplara kolayca ulaşabilmeni sağlıyor olmaları. Mesela sıkı bir felsefe okuru olduğunu varsayalım ya da felsefe bilgini genişletmek istediğini; e-kitaplar sayesinde istediğin kaynağa çok daha hızlı şekilde ulaşabilirsin. Örneğin, Storytel’in binlerce kitaptan oluşan geniş kütüphanesinde bulunan felsefeyle ilgili yüzlerce kitaba mobil cihazınla anında ulaşabilirsin.
İşte Storytel’de okuyabileceğin o felsefe e-kitaplarından bazıları:
Yaşam Bir Düştür Uyanmak Öldürür Bizi – Virginia Woolf

Özgecan Şekerci, yayıma hazırladığı bu kitapta soruyor: “Virginia Woolf’u mümkün kılan şey neydi? Sınırda olmanın zorlayıcılığı ile savaşıp, bir yanda coşkunun ve üretkenliğin, diğer yanda çökkünlüğün ve belki de deliliğin arasında salınırken, onu parçalanmışlığından kendiliğini defalarca yeniden inşa etmeye, umudunu kaybettiğinde ise aramızdan çekip gitmeye iten şey neydi? İzlenimleri ayıklamanın, sembolleri kovalamanın, bilincin sınırlarını keşfetmeye çabalamanın, yine de en çok kendiyle ilgili olmanın sırrı neydi? Virginia’nın edebi uğraşısına, düşünsel yolculuğuna tanık olmanın felsefi ve belki de pratik bir değeri olabilir mi?” Woolf ise “Ben tek kişiyim: Kendim!” cevabını veriyor.
Kitapta önce Virginia Woolf’un yaşamına yer verilmiş, ardından ondan yapılan alıntılarla hayata bakış açısı ve felsefesi anlatılmaya çalışılmıştır. Yaşam Bir Düştür Uyanmak Öldürür Bizi Woolf’u anlamak için okunması gereken felsefe kitaplarından biri.
En Kutsal Gözyaşlarımızın Gözlerimize İhtiyacı Yoktur – Halil Cibran

Selda Terek’in derlediği bu kitap Lübnan asıllı Amerikalı ressam, şair ve filozof Halil Cibran’ın yaşamını, aşklarını, felsefesini ve kitaplarını konu ediniyor. Cibran’ı hiç tanımayanlar ya da daha iyi tanımak isteyenler için bu eser mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alıyor. Terek’e göre Cibran; “Hem doğduğu toprakları hem de zamanını aşmış bir sestir. Sevgiyi, aşkı, özgürlüğü, erdemi, neşeyi, kederi, zıtlıkları bilgelikle ve şiirsel bir dille anlatmıştır. Şairdir, ressamdır, yazardır, filozoftur ama hepsinden öte hayatın gerçek şarkısını söyleyen bir ermiştir o.”
Başkaldırıyorum, O Halde Varız! – Albert Camus

Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden olan Albert Camus, edebi eserlerin yanı sıra Tersi ve Yüzü, Başkaldıran İnsan ve Sisifos Söyleni gibi felsefe kitapları da kaleme almıştır. Eserlerinde absürdizm gibi felsefi düşünce akımları ile yabancılaşma ve intihar kavramlarına yer veren Camus, 2. Dünya Savaşı’nın yol açtığı tahribat ve yokluğa şahit olmuş varoluşçu bir filozoftur. Başkaldırıyorum, O Halde Varız! onu daha iyi tanımak ve felsefesini anlamak için kendisi de aynı zamanda filozof olan yazar Hamza Celalettin’in tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta Sisifos Söyleni, Yabancı, Düşüş ve İlk Adam isimli eserlerden örnekler verilerek Camus’nun intihar, yaşam ve özgürlük hakkında düşündükleri anlatılmıştır.
Felsefe ve Doğa Bilimleri – Doğan Özlem

Doğa bilimleri uzun bir zaman bilginin kriteri ve referans noktası oldu. Bunda şüphesiz doğa bilimlerinin sanayi, teknoloji ve topluma yaptığı katkıların da payı var. Felsefe ise doğa bilimlerinin bu yolculuğuna hep eleştirel baktı. Notos Kitap etiketiyle çıkan Felsefe ve Doğa Bilimleri kitabı yüzyıllar boyunca birbirine mesafeli duran ve kuşkuyla yaklaşan felsefe ile doğa bilimleri arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Felsefe profesörü Doğan Özlem yazdığı bu kitap ile modern bilime farklı bir bakış açısıyla bakılmasında önemli bir rol oynamıştır.
Her Şeye Sahipsiniz Kendiniz Hariç! – Osho

Günümüz dünyasının modern filozofları arasında gösterilen Osho, içinde bulunduğumuz asrın sorunlarına dair yaptığı tespitler ile pek çok kişiyi etkilemiştir. “Hayatın kendi başına bir anlamı yoktur. Hayat bir anlam oluşturma fırsatıdır. O, yazılacak bir şiir, söylenecek bir şarkı, edilecek bir danstır. O senin kendinle münasebetine hastır.” diyen bu modern zaman gurusu, Tuğba Sarıünal’ın yayıma hazırladığı Herşeye Sahipsiniz Kendiniz Hariç! isimli kitapla karşımızda!
Sanki Osho’nun karşımızda oturup bizimle konuşuyormuş hissine kapıldığımız kitapta kendimizle yüzleşmekten korktuğumuz şeyler adeta bir tokat gibi suratımıza çarpıyor!
Kalbinde İyilik Biriktirenin Yolu Hep Açıktır – Şems-i Tebrizi

Ferhat Atik, Kalbinde İyilik Biriktirenin Yolu Hep Açıktır’da Şems-i Tebrizi’yi “İslam Dininin Güneşi” olarak tanımlıyor. Mevlana’nın olgunlaşmasında ve yazdığı eserlerde ona yol gösteren kişi olarak öne çıkan Tebrizi’nin hayatı, Mevlana ile yollarının kesişmesi, nasihatleri ve cevapları bu eser sayesinde okurla buluşuyor.
Hem bir solukta okuyabileceğin hem de bitmesini istemeyeceğin, bittiğinde ise üzerine uzunca bir zaman düşünülmesi gereken bir eser.
“Bir an bekle, arkana dön ve unuttuklarını anımsa. Kaybettiysen ara, kırdıysan af dile, kırıldıysan affet, çünkü hayat çok kısa.”
Dışa Bakan Rüya Görür, İçe Bakan Uyanır – Carl Gustav Jung

Psikanalizin en önemli ve tartışmalı isimlerinden olan Jung, 20. yüzyılın önde gelen psikiyatr ve filozoflarından biridir. Psikolojide günümüzde de kullanılan kimi kavramların yaratıcısı olan Jung’a göre; “Kendi içine bakmaya cesareti olmayan herkesin yaşamı bulanıktır.”
Özlem Küskü’nün derlediği Dışa Bakan Rüya Görür, İçe Bakan Uyanır, Jung’un çocukluğundan itibaren yaşadığı psikoloji macerasını, çalışmalarını ve teorilerini anlatıyor. Freud ile olan ilişkisini çeşitli mektup vb. belgelerle ortaya koyuyor. Daha ziyade bir derleme niteliğine sahip olan kitap için birçok kaynak kullanılmış. Eğer Jung’u ve kuramlarını merak ediyorsan, onu anlamaya başlamanın ilk adımını bu kitapla atabilirsin.
Felsefe: Özne-Söylem – Betül Çotuksöken

Çağımızda hemen hemen her konuda özne ve söylem kelimelerinin çok sık kullanıldığını ifade eden Betül Çotuksöken’e göre herhangi bir fiilin öznesi olduğunu iddia etmek veya bir konuya ya da kişiye dair söylem çözümlemesi yapmak her gün karşılaşılan ifadelerdir. Bu sebeple yazar Felsefe: Özne-Söylem’de hem özne ile söylem kavramlarına açıklık getiriyor hem de bu iki kavramın nasıl iç içe olduklarını açıklıyor. Çünkü kendisi bu iki kavramın bir aradalığının felsefeyi var ettiğini, felsefenin “özne-söylem” olarak adlandırıldığını belirtiyor.
Çocuklar İçin Felsefe Serisi – Özge Özdemir

Felsefe Öğretmeni Özge Özdemir bu seriyi 9-12 yaş arasındaki çocuklarla yaptığı aynı ismi taşıyan atölyelerden yola çıkarak kaleme aldı. Çocuklara felsefeyi sevdirmeyi ve eleştirel düşünceyi öğretmeyi amaçlayan bu serinin çizimleri Ezgi Platin Atzel’e ait. 6-9 yaş arası çocuklar için uygun olan serinin kitaplarından En İyisini Yapmak Mümkün Mü?’de mitolojik bir öyküden yola çıkılarak kıskanmak, rekabet, eleştiri, başarı ve hırs gibi kavramlar, Kavga Çare Olur Mu? isimli kitapta ise yine mitolojik bir hikaye üzerinden savaş ve barış, intikam, uzlaşma gibi kavramlar tartışılıyor. Kaygıdan Kaçılır Mı? isimli kitapta sevinç, sınav stresi, bilgi kirliliği gibi kavramlar, serinin Her Şakaya Gülünür Mü? isimli kitabında şaka, espri, mizah kavramları, şaka ile espri arasındaki fark anlatılıyor. Son olarak Öfkelenmemek Elde Mi? isimli eserde de mitolojik kahramanlar aracılığıyla öfke, hak ve haksızlık, sevgi kavramları masaya yatırılıyor.
İnsanın Kendini Yenmesi En Büyük Zaferdir – Platon

Felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temelini atmış olan Platon (Eflatun) bir Antik Yunan bilgesi ve filozofudur. Öne sürdüğü görüşlerin büyük bir çoğunluğu hala önemini korumakta ve tartışmalara konu olmaktadır.
Taner Şanlıoğlu tarafından yayıma hazırlanan ve Platon’un felsefesini özetleyen İnsanın Kendini Yenmesi En Büyük Zaferdir ise insanların daha adil bir dünyada yaşayabilmeleri için önce kendilerinin daha adil ve iyi olmaları gerektiğini iddia ediyor. Kitapta Platon’un hayat hakkındaki 7 öğretisi birer birer inceleniyor. Bunlar; gramer, mantık, retorik, aritmetik, geometri, müzik ve gökbilim. Kitaba göre bu 7 öğreti çeşitli zorluklarla başa çıkmak durumunda kalan modern insanın uzun zamandır unuttuğu bilgeliği tekrar hatırlatmakta.
Felsefeyi daha iyi anlamak, ilgi duyduğun isimler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ya da çocuklara felsefeyi sevdirmek istiyorsan aradığın e-kitapları Storytel’de bulabilirsin.
E-kitapFelsefe KitaplarıKitap TavsiyeleriOkunması Gereken Kitaplar