Sesli kitap teknolojisi hayatımıza daha fazla kitap sokmanın harika bir yolu olarak günden güne daha popüler hale geliyor. Bu kitaplar, kitapseverler için klasik edebiyattan kişisel gelişime, şiirden bilim kurguya kadar farklı türlerde, yepyeni bir deneyim edinmeyi sağlıyorlar. Üstelik her an, her yerden ulaşılabilir olmaları ve üyelik modelleri sayesinde oldukça ekonomik fırsatlar sunmaları sebebiyle kitapseverler, yazarlar ve yayınevleri için kitap dünyasında yeni bir çağ açıyorlar.
Sesli kitaplar, başka bir işle uğraşıyor olsalar da dinleyicilere hikâyeyi aktarabilmeleri sayesinde, insanların kitaplara ayırdıkları zamanı artırmalarının harika bir yoludur. Günümüzde işe veya okula giderken, ev işleri yaparken ya da gece karanlığında yatakta uzanırken, mobil cihazlarımız sayesinde Storytel gibi dijital platformlardan sesli kitaplar dinleyerek, okumanın keyfini her an çıkarmak mümkün.
Sesli Kitaplar Hayatımıza Ne Zaman Girdi?
Sesli kitapların ilk olarak 1800’lerin sonlarında başladığı düşünülmektedir. 1877’de Thomas Edison tarafından “gramofon”un icat edildiği yaygın olarak bilinir. Pek çok kişi tarafından bilinmeyen ise Edison’un okuma güçlüğü çekenlere veya hiç okuyamayanlara yüksek sesle kitap okuyacak bir makine icat ettiğidir. “İnkübatör” adı verilen bu cihaz, halk kütüphanelerinde veya çocuk gruplarının bulunduğu diğer halka açık yerlerde kurulmak üzere tasarlanmıştır.
1929’da The Talking Book and Braille Library adlı bir şirket kuruldu ve bu proje sonunda Amerikan Körler Vakfı haline geldi ve Amerikan Körler Vakfı bugün hala hizmet vermeye devam ediyor.
Sesli Kitaplar Neden Bu Kadar Popüler?
Sesli kitaplar, okumakta zorlanan insanlar için harika bir çözüm sunmanın ötesinde araba sürerken, spor salonunda veya başka aktiviteler yaparken de dinlenebildiğinden, dinleyicilerin istedikleri an içeriğe ulaşmasını kolaylaştırır. Okuma zevkini mükemmelleştirebilir ve geleneksek okuma biçimine sundukları alternatifle okuma deneyimine yeni bir soluk getirebilir. Farklı işler yaparken de dinlenebildikleri için sesli kitaplar, dinleyicilerin geleneksel okurlardan daha düzenli ve sık olarak kitaplarla buluşmasını sağlar.
Pratik ve ekonomik bir yöntem oluşu, yayıncılık endüstrisinde de kitaplarının basılı veya e-kitap benzerlerinin yanı sıra sesli kitap sürümlerini yayınlama yönündeki eğilimi büyütüyor. Bunun yarattığı içerik zenginliği de sesli kitapların popülaritesini artırıyor.
Sesli Kitap Dinlemenin Faydaları

Sesli kitap dinlemek için özel bir zaman yaratmana gerek olmaması, sesli kitapların en büyük avantajlarından biri. Kulaklığını takabildiğin her yerde sana eşlik edebilecek sesli kitaplar sayesinde zamanını en verimli şekilde doldurabilirsin. Kitapların hayatımızı daha keyifli ve tatmin edici hale getirdiğini söylemeye gerek var mı? Sesli kitaplar sayesinde kitapları hayatına daha çok dahil ederek bu keyif ve tatmin hissinden en üst seviyede faydalanabilirsin.
Sesli kitaplar, geleneksel okuma eyleminden farklı bir deneyim sunmaları açısından da dünyamızı zenginleştiriyor. Üstelik kitabın atmosferini hissetmeni sağlayacak usta seslendirme sanatçılarının sesi, bu deneyimi bambaşka bir boyuta taşıyor.
Sesli kitapların özellikle yeni bir dil öğrenmede de çok yardımcı olduğunu belirtelim. Storytel arşivinde bulunan yüzlerce İngilizce kitap sayesinde, hem telaffuz hem de kelime dağarcığı açısından kendini geliştirebilirsin.
Sesli kitap dinlemek çocuklar için mükemmel bir eğitim aracı olabilir. Sesli kitaplar sayesinde kitaba hem görsel hem de işitsel olarak maruz kalmak çocukların kitabı iki şekilde takip edebilmesini sağlar. Tüm öğrenme stillerine hitap etmesi açısından sesli kitapların büyük bir avantajı vardır. Bazı çocuklar sesli kitap dinlemekten hoşlanırken, diğerleri fiziksel bir kitapla oturup kendileri okumayı tercih edebilir.
Sesli Kitaplardan En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır?

Sesli kitaplar, hareket halindeyken zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenin harika bir yoludur. Düzenli okuma için yeterli zamanı olmayanlar veya okumaya yeni başlayanlar ve oturup büyük metin bloklarına konsantre olmayı zor bulanlar için mükemmeldirler.
Sesli kitaplar, metinden bilgi almanın alternatif bir yolu olmalarının yanı sıra daha ilgi çekici bir okuma deneyimi yaşamanın da yolunu sunar. Hatta bazı sesli kitap kullanıcıları, kitap dinlemenin, onlara olay örgüsü ve karakterler için yeni fikirler vererek kendi yazılarını yazmalarına yardımcı olduğunu bile söylüyor!
1. Arabada, trende veya otobüste sesli kitap
Okula veya spor salonuna giderken işe gidip gelirken sesli kitaplardan yararlanabilirsin. Durakta beklerken, yolculuk ederken, yürürken veya herhangi bir başka işle ilgilenirken de onları dinleyebilirsin.
Sesli kitaplar, vaktin olmadığında bile kitaplara ulaşmanın harika bir yoludur.
2. Ev işi yaparken, beklerken veya spor yaparken sesli kitap
Garip gelebilir ancak sesli kitap dinlemek sıkıcı görevleri daha verimli hale getirebilir. Bu aynı zamanda başka türlü zaman bulamayacağın ilgi çekici bir hikâyeden mahrum kalmak zorunda olmadığın ve zamanını değerlendirmenin harika bir yolunu bulduğun anlamına gelir. Koşu bandında geçen dakikaları ya da ütü yapmak gibi pek çok insanın favorileri arasına asla girmeyecek işlere harcadığın zamanı bir kitapla zenginleştirdiğini hayal et.
Bugün sesli kitaplar artık bir lüks değil. Üretkenlik ve hatta eğlence aracı olarak her an her yerden kullanılabilirler.
3. Farklı dillerde sesli kitap
Çeşitli dillerdeki sesli kitapları dinlemek, diğer kültürleri anlamanı sağlamak, dil ve telaffuz becerilerini geliştirmek, kelime hazneni genişletmek ve yeni ifadeler öğrenmek için mükemmel bir yoldur.
Son olarak! Sesli Kitap Dinlemek için 3 İpucu
1. Düzenli bir dinleme programı yap: Kitabını dinlemek için her gün belirli bir zaman ayır ve buna bağlı kal.
Okumak, herhangi bir meslekteki herkese yardımcı olabilecek bir aktivitedir. Yazarların zanaatları hakkında ve pazarlamacıların ürünleri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olur. Zihnini tazeler ve yaratıcılığına katkıda bulunur.
Düzenli bir okuma programı oluşturmanın en iyi yolu, her gün kitap okuyacağın belirli bir zamana sahip olmaktır. Bu, elindeki görevi tamamlamaktan sorumlu olmana ve zamanından en iyi şekilde yararlanmana yardımcı olacaktır.
2. Hedefler belirle: Günde bir bölüm mü yoksa her hafta kitabın tamamını mı okumak istediğine karar ver.
Bazı insanlar günde bir bölüm okumayı yeterli bulabilir, bazıları ise kitabın tamamını bir haftada okumak isteyebilir. Kendini en rahat hissettiğin şekilde bireysel hedefler belirle.
Günde bir bölüm okumanın senin için en iyisi olduğuna karar verirsen, her gün en az iki bölüm okumayı dene. Tüm kitabı bir hafta içinde okumayı tercih ediyorsan, o zaman ne kadar hızlı ya da yavaş okuyacağın sana kalmış.
3. Son olarak, bunu rutinin bir parçası haline getir: Ekranları kapat, rahat bir sandalye al ve sesli kitabının keyfini çıkar!
Sonunda, sadece sesli kitapları indirebileceğiz ve nereye gidersek gidelim onları dinleyebileceğiz. Bu, daha fazla bilgi almamızı ve çok daha keyifli bir okuma deneyimi yaşamamızı sağlayacak.
Sesli kitapları geleneksel kitapların yerini alacak bir şey olarak değil, seni kitaplar dünyasına ulaştıracak alternatif bir yol olarak düşün.
Her zaman, her yerde sesli kitap dinlemek için Türkiye’nin en geniş sesli kitap ve e-kitap içeriğine sahip Storytel’e hemen üye ol!
Sesli Kitap