Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi bir cinayet etrafında pek çok farklı konuya değinmesi, dolayısıyla iç içe geçmiş birçok hikâye barındıran, zengin içerikli eserler kaleme almasıdır.
Kitapları ondan fazla dile çevrilmiş, polisiyenin usta ismi Ahmet Ümit’in dinleyebileceğin 21 kitabı artık Storytel’de!
Kırlangıç Çığlığı

Ahmet Ümit’in 2019’da yayımlanan kitabı Kırlangıç Çığlığı’nda yazarın çok sevilen, ünlü karakteri Başkomser Nevzat bu kez çocuk tacizcilerini hedef alan bir seri katilin peşine düşüyor. Verdiği bir röportajda, “Çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil mi daha tehlikeli yoksa dünya bu haldeyken “aman bana ne” deyip kendi keyfine bakan insan mı daha tehlikelidir?” diye soran ümit, bu kitabıyla adalet kavramını da tartışmaya açıyor.
Beyoğlu’nun En Güzel Abisi

“Hayat, yaşadıklarımızdan çok hayal ettiklerimiz değil mi zaten”
Başkomser Nevzat, bu kez de yılbaşı gecesi Tarlabaşı’nın arka sokaklarında öldürülen genç bir adamın cinayetinin ardında yatan sırların peşine düşüyor. Ucu yolsuzluklara, organize suçlara ve daha birçok cinayete çıkan bu nefes kesici hikâyeye şahit olurken, tanıdık İstanbul ve insan manzaralarıyla, şehrin kemikleşmiş sorunlarıyla da fazlasıyla karşılaşacaksın.
Patasana

Patasana, Ahmet Ümit en sevilen kitaplarından biridir. Hikâye Fırat kıyısında kazı yapan ve üç bin yıl öncesine ait bazı tabletler bulan bir grup arkeoloğun başından geçiyor. Kazı devam ettikçe bölgede artan gizemli cinayetler, arkeologların üzerinde artan bir baskıya dönüşüyor. Patasana ise tabletleri gizlice yazan Hititli bir saray yazmanıdır. “Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım” sözlerinin sahibi Patasana’nın şahit olup, anlattıkları üç bin yıl öncesine ait olsa da sana hiç yabancı gelmeyecek.
Bab-ı Esrar

Günümüzden 700 yıl öncesine uzanan ve zaman içinde gidip gelmelerle kurgulanan kitap, Mevlana’nın iç dünyasında gerçekleşen değişimlerin mimarı olan Şems-i Tebrîzî’nin Mevlana’yla olan dostluğunu ve öldürülmesini ele alıyor. Diğer yandan bu cinayeti günümüzde Mevlevi dervişi olan babasını arayan İngiliz bir kadının hikayesiyle bağlayarak, nefes kesici bir maceraya dönüştürüyor.
İstanbul Hatırası

“Evet, ruhun yarası hiçbir zaman tam olarak kapanmıyor. Beden daha çabuk onarıyor kendini. Kalbin attığı sürece vücut iyileşebilir. Oysa ruhun bir kez darbe aldı mı, o yara dikiş tutmuyor.”
Tarihi yarımadada işlenen bir cinayet Ahmet Ümit’in meşhur karakteri Başkomiser Nevzat’ı harekete geçirir. İç içe geçmiş birçok hikâyeyi ustaca bir olay örgüsünde buluşturan bu kitapta İstanbul hakkında çok şey öğrenecek, birbirinden çok farklı insanlara ve hayatlarına şahit olacaksınız.
Kukla

Eskiden başarılı bir gazeteciyken artık o günlerin çok uzağında olan Adnan’ın yolu bir gün yıllardır görmediği üvey kardeşi Doğan’la kesişir. Doğan 80 darbesi öncesinde ve sonrasında devlet tarafından tetikçi olarak kullanılmıştır. Şimdiyse başı fena halde beladadır. Adnan ise hiçbir duygusal bağı olmayan kardeşine yardım etmek istemez ancak istemeden de olsa olayların içine çekilir.
Ninatta’nın Bileziği

“Umudunu kesme.
Bir ağaç kurumamışsa,
bu mevsim değilse, öteki mevsim çiçek açar.
Bu mevsim değilse, öteki mevsim meyve verir.
Yeter ki ağaç kurumasın.”
Anadolu’nun en büyük ve eski uygarlıklarından Hititlerin başkenti Hattuşa’da geçen bir aşk hikayesi, bir epik roman. Ninatta’nın ölümsüz aşkını anlattığı bu zamansız öyküde, sürükleyici bir tarih yolculuğuna çıkacaksın.
Masal Masal İçinde

Türk polisiyesinin usta ismi Ahmet Ümit’ten polisiye kurgusuyla yazılmış birbirinden sürükleyici beş masal dinlemeye ne dersin? Şapkacı, Müezzin, Demirci, Kuyumcu, Köradam isminde beş karakterin anlattığı ve birbirine bağlanan öykülerden oluşan bu kitap, her yaştan okur için eğlenceli ve sürükleyici bir okuma deneyimi sunuyor.
Sis ve Gece

MİT için çalışan Sedat’ın âşık olduğu kadın Mine ortadan kaybolur. Elbette sevdiği kadını bulmak için onun peşine düşer. Ancak olayın derinlerine daldıkça ortaya çıkan entrikalar ve karanlık bağlantılar, Sedat’ı zorlu bir yolculuğa sürükler. Ahmet Ümit’in yalın ve sürükleyici üslubuyla kaleme aldığı bu trajik aşk hikayesi okura soluksuz bir okuma serüveni sunuyor.
Aşkımız Eski Bir Roman

“Sahiden de sevginin iyileştirici gücü vardı. Elbette yalansız olanın, çıkarsız olanın, hakiki sevginin.”
Cinayetleri çözmek için sadece aklından ve tecrübelerinden değil acı dolu yüreğinden de güç alan Başkomiser Nevzat, bu kez overlokçu bir kızın öldürüldüğü, acımasızca işlenmiş bir cinayeti araştırıyor. Görünürde sıradan bir hayata sahip kurbanın cinayetinin derinlerindeki gerçekler, okuru gizem dolu, sürükleyici bir hikâyeye sürüklüyor.
Aşk Köpekliktir

“Aşk hiçbir zaman pişman olmamaktır.”
“Ama bence aşk, bin kere pişman olsan da bin kere onun peşinden gitmektir.”
Ahmet Ümit bu defa “Katil kim?” sorusu yerine “Aşk nedir?” sorusuna bir yanıt arıyor. Bu kitaptaki on ayrı hikâyede aşkın ve insanların bambaşka yönlerine şahit olacak, aşk tanımının değişkenliği ve ardında barındırabileceği bencillik ve karanlık karşısında kendi aşk tanımına farklı bir gözle bakacaksın.
Kavim

Haçla öldürülen bir adamın kanıyla satırları çizilmiş bir İncil… İstanbul’dan Anadolu’nun kadim kiliselerine uzanan bir yolculuk ve başrolde yine Ahmet Ümit’in sevilen karakteri Başkomser Nevzat var. Kendini İstanbul’dan Mardin’e sürükleyici bir macerada bulacağın bu kitap, Türkiye’nin geçmişinden ve günümüzden tanıdık manzaralara da sahip.
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

Ahmet Ümit’in 2002’de yayımlanan bu kitabı, bir polisiye öykü kitabıdır. Başkomser Nevzat ile İstanbul’un varoşlarından lüks semtlerine, batakhanelerinden sanat çevrelerine, birbirinden çok farklı yolculuklara çıkacağın kitap, geçmişten günümüze ülkenin karanlık sırlarına ve toplumsal sorunlarına da parmak basıyor. Okurlar tarafından tam not alan kitap televizyon dizisi olarak uyarlanmıştır.
Çıplak Ayaklıydı Gece

“Sen çırılçıplak bir gecede başını gökyüzüne çevirip de yeni yeni yıldızlar görürsen, bil ki onlar insanlar için kendilerini yakmış olan canlardır.”
12 Eylül darbesine direnen insanların hayatlarından dokuz çarpıcı öykü… Darbe dönemini, bunun gündelik hayattaki yıkıcı yansımalarını, sınıflar arası mücadeleyi, darbe sonrası işlenen insanlık suçlarını çarpıcı şekilde kaleme alan Ahmet Ümit , okurlarını yine keyifli bir okuma deneyimine davet ediyor.
Sultanı Öldürmek

Biri, seni cinayet işlemekle suçladığında deliller bulur, tanıklar gösterir, bunun bir iftira olduğunu kanıtlamaya çalışırsın ama seni itham eden kişi bizzat kendin isen, ne yaparsın? Ahmet Ümit’in 2012’de yayımlanan kitabı Sultanı Öldürmek, öldürülen bir tarih profesörünün cinayetinin ardındaki sır perdesini aralıyor. Tarih hakkında bildiklerini sorgulatacak kitap, Osmanlı devletinden günümüze uzanan, soluksuz okunacak bir macera.
Olmayan Ülke

Ahmet Ümit’ten küçük ama enginlere sığmayan bir masal. Tıpkı tüm evreni içinde barındıran bir su damlası gibi… Akıl Ülkesi’nin Padişah’ıyla Hayal Ülkesi’nin Büyücü Kral’ının tutuştukları savaşın ardından, umudun bile terk ettiği topraklarda yeni bir dünya inşa etmek için ortaya bir adam ve bir kadın çıkar. Geleneksel masal motifleriyle bezenmiş bu sürükleyici macera, yediden yetmişe her yaştan okura hitap ediyor.
Bir Ses Böler Geceyi

Ahmet Ümit’in tarih ve polisiyeyi ustaca harmanladığı sürükleyici romanlarından biri olan Bir Ses Böler Geceyi, 12 Eylül darbesinde hapse girmiş bir adam olan Süha’nın hikayesi. Akademik bir çalışma için gittiği köyde kendini geçmişe ait sırların ve doğaüstü olayların ortasında bulan Süha’ya her sayfası gerilim dolu bu sürükleyici kitapla eşlik ederken, zamanın nasıl geçtiğini anlamak zor.
Kar Kokusu

Henüz Sovyetlerin dağılmadığı bir dönemde Moskova’daki uluslararası bir okulda eğitim gören Türkiyeli devrimci gençler ve onların peşine düşen askeri diktatörlüğün istihbaratçıları arasındaki bu sürükleyici macera, bir dönemin karanlık sırlarını işaret ediyor. 1998 yılında yayımlanan ve çok ses getiren roman, okuru bambaşka topraklarda, acımasız bir serüvene sürüklüyor.
Agahta’nın Anahtarı

Türkiye polisiyesinin usta isminden dünya polisiye edebiyatının en önemli kalemine bir saygı duruşu… 2010 yılında raflarda yerini alan Agatha’nın Anahtarı, birbirinden sürükleyici ve gizem dolu on beş öyküden oluşuyor ve birçoğunun baş karakteri, yazarın artık kült olmuş kahramanı Başkomser Nevzat. Nevzat’ın peşine düştüğü kan donduran olaylar, Agatha Christie’nin geçmişte, Pera Palas günlerinde yaşadıklarına da ışık tutacak.
Sokağın Zulası

“Gün gelir anımsar bizi bu sokaklar.
Dar kaldırımların gölgelerimizi özleyeceği tutar.
Ağaçların gövdelerindeki o eski yara depreşir.
Lambaların ölgün ışıkları biraz daha kederlenir.”
Türk polisiyesinin önemli ismi Ahmet Ümit’in bir şiir kitabı yazmış olduğunu biliyor muydun? İlk kez 1989 yılında yayımlanan kitabın 2011’de yenilenen baskısına yeni şiirler de eklenmiş ve böylece ilkinde 28 olan şiir sayısı ikincisinde 47’ye yükselmiş.
İnsan Ruhunun Haritası

İnsan Ruhunun Haritası, Ahmet Ümit’i olduğu noktaya getiren, ona yazma aşkı aşılayan yazarlara bir minnet borcu özelliği taşıyor. Aynı zamanda polisiye metinlerin ortaya çıkışı, gelişmesi ve suç ile edebiyat arasındaki ilişkiyi de düşünmeye itiyor. İnsan ruhunun derinliklerinde barınan karanlığı, kötülüğü ve zalimliği kadim metinlerin ışığında aydınlatmaya çalışan bu roman, Ümit’in yalın, incelikli ve akıcı üslubuyla bir okuma şölenine dönüşüyor.
Polisiye türünün geniş kitlelerce sevilmesini sağlayan Ahmet Ümit’in belki de bütün kitaplarını okudun. Peki ya hiç dinledin mi? Ahmet Ümit kitaplarıyla şimdi Storytel’de!
Polisiye ListesiRomanSesli KitapTürk Klasikleri