Ak kağıt üzerindeki kara yazılar herkese kendi düşlerini üretmenin ipucunu verdiklerinden midir nedir, resimlenmiş düşlerden daha renkli olabiliyor.
Ünü ülke sınırlarını aşan ve dramatik dokusuyla okuru etkileyen Uçurtmayı Vurmasınlar, şimdi Storytel’de. Kitabın duygusal yoğunluğu ve ağırlığı, sahip olduğu sayfa sayısından çok daha fazla.
Uçurtmayı Vurmasınlar, annesinin aldığı hapis cezası nedeniyle cezaevinde büyümek zorunda kalan henüz beş yaşındaki Barış’ın öyküsünü merkeze alır. Kitap, Barış’ın annesiyle birlikte kaldığı kadın hapishanesinde en sevdiği kişi olan ve tahliye edilen İnci’ye yazdığı mektuplardan meydana gelir. Aynı zamanda roman, yazarın hayatının bir bölümünün kesiti niteliğindedir. Geçmişte hapis yatan Feride Çiçekoğlu, hapishane ortamını tüm ayrıntılarıyla gözlemlemiş ve betimleme yeteneğiyle bunları yazıya dökmüştür.
Uçurtmayı Vurmasınlar, sade ve akıcı aynı zamanda gerçeği resmetmeyi çok iyi bilen bir dile sahiptir. Okur, karakterlerin duygusal dünyasına ve iç çatışmalarına derinlemesine bir şekilde tanık olur. İşte yıllara meydan okuyan ve bir dönemin toplumsal realitesine ek olarak bir insan gerçeğini de resmeden roman hakkında çok fazla bilinmeyen detaylar.
1. Roman, gerçek olaylardan esinlenilmiştir
Feride Çiçekoğlu, 12 Eylül Darbesi sonucunda iki yıl Ankara Ulucanlar Cezaevi, iki yıl Mamak Askeri Cezaevi olmak üzere dört yıl hapis yatmıştır. Bu süre zarfında bizzat tanıklık ettiği olaylar, yaşantılar ve insan manzaralarını kitaba aktarmıştır. Kitabın merkezindeki karakterler bizzat gerçek kişilerdir. Kitaptaki birçok karakter o dönemde Feride Çiçekoğlu ile aynı koğuşu paylaşmıştır ve anlatılan olaylar gerçek hayattan alınmıştır.
2. Roman, bir çocuğun ağzından yazılan mektuplarla ilerler
Uçurtmayı Vurmasınlar, Barış’ın yazdığı, özellikle de en sevdiği kişi olan ve tahliye edilen İnci’ye yazdığı mektuplarla ilerler. Bu bakımdan eseri bir tür mektup-roman (epistolary novel) addetmek mümkündür. Romanın protagonisti olan ve onun dilinden cezaevini tanıdığımız Barış, kendisine veda edemeden dışarı çıkan İnci’ye pek çok mektup yazar. Bu mektupların zamanı ve bir kronolojik sırası yoktur. Ne var ki bu mektuplar postalansa bile hiçbir zaman varış noktasına ulaşamaz, kimi zaman da parmaklıkların engeline takılır. Mektuplar, içerideki yaşantıyı gözler önüne serdiği, oradan haber çıkardığı ve şikayetçi bir üslupla yazıldığı için çoğu zaman sansür engeliyle karşılaşır. Barış’ın çocuklara özgü o masumane saflığı, yalansız dolansız bir şekilde her şeyi aktarmasının sebebidir. Barış’a göre çocuklar yalan söylememeli.
3. Roman, yazarın ilk eseridir
Uçurtmayı Vurmasınlar, Feride Çiçekoğlu’nun kaleme aldığı ilk eserdir. Eseri yoğun ilgiyle karşılaşınca ve sinemaya da uyarlanmıştır. Yazar daha sonra Suyun Öte Yanı ve Sizin Hiç Babanız Öldü Mü? başlıklı eserleriyle kariyerini devam ettirmiştir.
4. Uçurtmayı Vurmasınlar, beyazperdeye başarılı bir şekilde uyarlanmıştır
Feride Çiçekoğlu’nun bu nadide yapıtı, 1989 yılında sinemaya uyarlandı. Yönetmen koltuğunda Tunç Başaran’ın oturduğu film beğeniyle karşılandı. Yerli ve yabancı festivallerde sayısız ödülle onurlandırıldı. Pek çok sinema eleştirmenine göre Türk sineması için bir dönüm noktası teşkil eder.
5. Film uyarlaması da sayısız ödül almıştır
Duygu yüklü konusu ve gerçekçi anlatımıyla okurların gönlünde taht kuran Uçurtmayı Vurmasınlar’ın filmi pek çok farklı ödül almıştır. 1989 yılında sinemaya uyarlandı ve 62. Akademi Ödülleri kapsamında Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü aldı. 26. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında da pek çok kategoride ödüller kazandı. Bu festivalde En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Film dallarında ödüller aldı. En İyi Senaryo ise uyarlama yapılan kitabın yazarı olan Feride Çiçekoğlu’na aitti. Film aynı zamanda 10. Akdeniz Ülkeleri Film Festivali’nde En İyi 2. Film ödülü aldı. 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali dahilinde ise En İyi Türk Filmi ödülü yönetmen Tunç Başaran’a gitti.
6. Romandaki her bir mahkûm bir nevi kader mahkumudur
Romandaki karakterlerin ezici çoğunluğu paradoksal bir biçimde, kötü değil iyi özellikleri nedeniyle oradadırlar. Sevim, kötü şiir yazdığından değil, çok iyi yazdığından hapse girmiştir. Gülsüm Ana, sadık ve vefalı bir kadın olduğu için komşusunu saklamıştır ve bundan dolayı ceza almıştır. Filiz ise sadece kitap okuduğu için.
Uçurtmayı Vurmasınlar Storytel’de
Etkileyici konusu ve akıllardan çıkması zor olan kurgusuyla dikkat çeken Uçurtmayı Vurmasınlar şimdi Storytel’de. Bennu Yıldırımlar’ın sesiyle hayat bulan eseri istediğin zaman dinleyebilirsin. Diğer birçok yerli eserin yanı sıra yabancı romanları ve inceleme kitaplarını da Storytel’de bulabilirsin.
Kitap TavsiyeleriRomanTürk Klasikleri