Ecel Çiçekleri Storytel’de

3 Şubat 1975’te Bursa’da doğan Elçin Poyrazlar, lisans eğitimini ODTÜ İşletme bölümünde yaptı. Yüksek lisansını ise Belçika’da tamamlayan yazar, ardından Brüksel’de politik ekonomi doktorasına başladı. Bu esnada gazetecilik yapmaya başlayan Poyrazlar, Huffington Post, Cumhuriyet, BBC, Vocativ gibi saygın medya şirketlerinin bünyesinde çalıştı. Daha sonra Vocativ sitesinin İstanbul büro şefi olarak mesleğini ifa etmeyi sürdürdü.

Poyrazlar, yazım ve polisiye dünyasına 2014 yılında Gazetecinin Ölümü adlı kitabıyla çıktı. Bunu 2016 yılında Kara Muska başlıklı romanı takip etti. Üçüncü eseri olan Mantolu Kadın 2018 senesinde okurlarıyla buluştu. Son romanı Ecel Çiçekleri ise 2021 senesinde raflardaki yerini aldı. Elçin Poyrazlar, Kara Muska’nın yayımlandığı yıl, İngiltere Polisiye Yazarları Derneği’nin üyesi oldu. Yazar aynı zamanda Polisiye Yazarları Birliği’nin (CWA) kurucu üyesidir.

Ecel Çiçekleri

Hayatını iyi şeylere ada.

248 sayfadan oluşan ve editörlüğünü Hülya Balcı’nın üstlendiği Ecel Çiçekleri, yazarın kaleme almış olduğu dördüncü polisiye roman. Daha önce Mantolu Kadın, Kara Muska ve Gazetecinin Ölümü kitaplarıyla ses getiren yazar, Ecel Çiçekleri ile polisiyenin gerilim temposunu hız kesmeden sürdürüyor.

Kimilerince feminist edebiyat, yazarın kendisine göreyse intikam romanı olarak isimlendirilen, son günlerin dikkat çekici bir eseri Ecel Çiçekleri. Kadın karakterlerin ön plana çıktığı ve sadece kurban konumunda olmadığı domestic noir türüne uygun yazılan kitap, yerli edebiyat için fazlasıyla deneysel.

Roman, temelde üç kadının etrafında gelişiyor. Kadınlardan biri polis, diğer ikisi ise polisin peşine düştüğü kişiler. Travmalarla ve iftiralarla boğuşan bu eziyet görmüş birey üçgeni, romanın bel kemiği niteliğinde.

Bir polis ve romanın ana karakteri olan Suat Zamir ise acımasızca katledilen ve hepsinin ortak yönü saldırıya ‘direnmemesi’ olan erkeklerin neden kurban olduğunu araştırıyor. Soruşturmasını birbiriyle tutarlı ve düzenli görünen ancak yine de fazlasıyla tuhaf kriminal incelemelere ve psikolojik tahlillere dayandıran komiser, sırrı çözmek adına hararetli bir efor sarf ediyor. 

Elbette bir de her maktulün naaşının yanına bırakılmış iğreti bir kasımpatı çiçeği… Birbirinin peşi sıra gelen, esrarengiz ve akıl sır ermez sembolik cinayetleri aydınlatmak için kolları sıvayan azimli bir Suat komiser var okurun karşısında.

“Hayalet katiller” dedi fısıldayarak. Kurbanlarını nasıl seçiyorlardı? Kadınları öldüren tüm erkekleri korumak için bir tugay asker gerekirdi. Hatta belki daha bile fazlası. Cinayetle suçlanan ama hüküm giymeyen erkeklerin listesi için ise güçlü bir yapay zekâ lazımdı. Arama motoruna kadın cinayetleri yazınca 20 milyondan fazla sonuç çıkıyordu ekranda. Rastgele bir bağlantıya tıkladı.

Eserde soğuk yenen intikamın, cezasız kaldığı düşünülen vahşete karşı bir silah olarak kullanılması, açıklanamayan cinayetleri azmettiren ana husus. Peki tüm bu öçler tam olarak neden alınıyor?  Neden cinayet? Arkada bile isteye bırakılan işaretlerin anlamı ne? Amaç ne?

Tam bu noktada maharetini konuşturan ve kıvrak zekâsı aracılığıyla olayları çözümlemeye çalışan Suat komiser, iyi bir yanıt pahasına gecesini gündüzüne katacaktır. Ancak mücadele edeceği tek şey meçhûliyet ve gizem olmayacaktır. Öte yandan da ataerkil düzende polisliğin bir kadın mesleği olmadığını savlayan ön yargıyı yıkmaya çalışacaktır. Yanlış ön kabullere karşı mücadele ederken onlara bağlı olarak gelişen ve karakolda maruz kaldığı mobbinge ve mansplaininge ayrıca direnecektir.

Ecel Çiçekleri, hayati bir mesele olan kadına yönelik şiddete parmak basan, sürükleyici, gerilim temposu yeterince yüksek bir anlatı. Cinayet düğümlerini çözmeden önce okuru ikilemde ve merakta bırakmayı başaran bu kaliteli kurgu ile özellikle polisiye severler ayrı bir gönül bağı kuracak.

Ecel Çiçekleri Storytel’de

Suç kurgusu, dedektif hikâyesi ve gizem romanı olarak da bilinen polisiye roman evreninin kayda değer ve bambaşka örnekleri bu platformda. Camilla Läckberg, Jean-Christophe Grangé, Jo Nesbo, Andre Camilleri ve daha nice polisiye-suç yazarını keşfe çık. Storytel’in bir üyesi ol. Ücretsiz dene.

Kitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriRoman

İlgini Çekebilir

Kaplanın Sırtında Storytel’de

20/09/2022

Sizin hiç taht sahibi dedeleriniz öldürüldü mü, kardeşiniz aklını oynattı mı, arabaya binmekte bir dakika geciktiğiniz için kurtulduğunuz bombalı suikasta uğradınız mı, her gün onlarca suikast ihbar aldınız mı, amcanız bilekleri kesilerek ve intihar süsü […]

En Güzel Yol Kitapları

06/06/2022

Bir yolculuk kitabı, uzaklara doğru atılan ilk adımdan itibaren başlar. Bir yolculuk herhangi bir yere yönelik olabilse de hemen her yolculuk temalı kitap, eninde sonunda kişiliğin gelişimini merkeze oturtur. Zira yola çıkan kişiyle yolu yarılayan […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın