Ocak ayında yeni yılın heyecanına heyecan katacak kitaplar yine Storytel’de. Ocak’ta Storytel’de dünya edebiyatı ve Türk edebiyatından çeşitli konularda, dikkat çeken ve öne çıkan kitapları derleyerek bu listeyi hazırladık.
Savaş Sanatı – Sun Zi
Emrah Çelik’in seslendirmesiyle.

Sun Tzu olarak da bilinen komutan Sun Zi, eserini aynı zamanda bir düşünür olarak savaş ve strateji üzerine kaleme almış. Çin’in Yedi Askeri Klasikleri arasında gösterilen Savaş Sanatı, savaşa farklı açılardan yaklaşan 13 bölümden oluşur. Savaş stratejisinin çok boyutlu incelendiği kitapta, üzerinde durulan noktaların hayata da adapte edilebilecek olması Savaş Sanatı’nı askeri bir kitap olmanın da ötesine geçirir. 6. Yüzyılda yazılmış olmasına rağmen bugün hala geniş bir okuyucu kitlesinin ilgisini çekmeye devam eden Savaş Sanatı, stratejik yaklaşımları iş ve sosyal hayata uygulamaktan zevk alan herkesin mutlaka tanışması gereken bir eser.
Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak – Selim İleri
Murat Özgen’in seslendirmesiyle.

Yalnızlar arasındaki gönül bağı. Söze bir kez olsun dökülmemiş, dökülmesine gerek duyulmamış, var olduğu zaten bilinen, duyumsanan, her an tazelenen gönül bağı.
Selim İleri’ye 2002 yılında Orhan Kemal Ödülü’nü kazandıran Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak, yazarın kendi iç hesaplaşmalarını, çıkmazlarını şiirsel bir üslupla ele aldığı romanı. Roman buna atıfta bulunarak, André Malraux’un ‘Her roman aslında bir otobiyografidir.’ sözüyle başlıyor. Yalnızlık, ayrılık, ölüm temalarını roman karakterlerinin hayatlarının izinde başarılı bir şekilde işleyen Selim İleri, eserini üzerinde saatlerce konuşulmaya değer cümlelerle donatmış.
Kurgu ve anlatım bakımından Selim İleri’nin yazarlık kariyerinde bir dönüm noktası olarak gösterilen eser, acının, yalnızlığın ve ölümün hiçbir sansüre maruz kalmadan döküldüğü hayatın karanlık yüzüne ayna tutuyor.
İstanbullu Amazonlar 1809 – Şebnem İşigüzel
Şebnem Ünaldı’nın seslendirmesiyle.

34 yıl Rusya’yı yöneten II. Katerina ya da 63 yıl Birleşik Krallığı yöneten Kraliçe Victoria herkesin bildiği üzere ülkeler yöneten, tarihe damga vurmuş kadınlar. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nda Kösem Sultan gibi dolaylı olarak iktidarı yönlendiren nadir bir örnek hariç, tarih boyunca tahta çıkan bir imparatoriçe hiç olmamıştır. İstanbullu Amazonlar 1809 işte bu noktayı tarihsel olarak doldurup kurguya döken bir eser.
Gerçek bir kişilik olan Esma Sultan, kurgunun da dahil edildiği romanda 171 gün süreyle tahtta kalır ve bu taht macerasının başlangıcından sonuna dek başından geçenler yazıya dökülür. Şebnem İşigüzel eserinde, bir kadın padişahın nasıl olabileceği hakkındaki ilgi çekici kafa karışıklığını güzel bir kurguyla giderir.
Moby Dick – Herman Melville
Aydoğan Temel’in seslendirmesiyle.

Yaşlılar pek uyumaz. Yaşlandıkça, insan ölüme benzeyen her şeyden kaçar gibidir.
Herman Melville, yaşamı mücadelelerle geçen, uzun süre unutulmuş bir Amerikan edebiyatı yazarı. Moby Dick ise yazarın 1851 yılında kaleme aldığı, sadece Amerikan edebiyatının değil tüm edebiyat tarihinin başyapıtlarından biri. Bu klasik eser, konu olarak beyaz balina Moby-Dick ile Kaptan Ahab’ın macera dolu mücadelesi anlatılıyor. Ahab’ın amacı, bir zamanlar onun bacağının kopmasına ve sakat kalmasına neden olan Moby Dick’ten intikam almaktır.
İlk bakışta bir macera romanından ibaret gibi görünse de Moby-Dick bunun çok daha ötesinde, yazarın yaşam, ölüm, din ve Amerika ile ilgili düşüncelerini yansıtması bakımından derinliği olan bir eser. Shakespeare tragedyaları karakterlerinden esinler taşıyan Kaptan Ahab’ın hırs dolu hikayesinde, kötülüğün sembolü olarak gördüğü bu balinanın aslında kötü olmadığını görürüz. Eserin nihayetinde, asıl kötünün kibir ve hırsın pençesinde gaflet içerisinde olan Kaptan Ahab olduğu mesajı var.
Aforizmalar – Albert Einstein
Kubilay QB Tunçer’in seslendirmesiyle.

Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür; hayal gücü ise her yere!
Herkesin mutabık kalacağı üzere, bilimin ve daha alt kapsamda teorik fiziğin en köklü paradigmalarını dönüştürmüş, insanlığın bilim tarihine ve o dönemde oturmuş olan evren anlayışımıza damga vuran bir isim Albert Einstein. Daha çok genel görelilik ve kütle çekim teorileri ile tanınan fizikçinin genel kültürünü hiç merak etmiş miydin? Aforizmalar’da Einstein’ın dünyadaki çeşitli toplumsal ve bireysel konular hakkında söylediği edebi özlü sözleri ve düşüncelerini bulacaksın.
Kün – Sezgin Kaymaz
Emre Melemez’in seslendirmesiyle.

İmân gönül işiydi; zihin, beyin işi değil. Tıpkı aşk gibi. Ve insan, aşık olması gerektiğini akıl ettiği için aşık olmazdı. Aşık olabildiği için aşık olurdu. Aşık olmayı becerebilecek bir ruha, aşkın külfetlerini nimet bilecek bir yüreğe sahip olduğu için aşık olurdu… Diyelim cennet bu olsun… Aşık olamayan insan da buna ihtiyaç duymadığı, aşık olmayı aklıyla reddettiği için değil, olamadığı için, aşık olmayı beceremediği için olmazdı. İşte bu da cehennemdi. Aşk ateşinde yananların gözünde aşk cennet, ötesi ise cehennemdi… Asıl yanmak buydu… Neyi kaybettiğini bilmemekten daha büyük bir cehennem ateşi olabilir miydi?
Edebiyat alanında eserler verene kadar Hukuk, İngiliz Dil Bilimi ve hentbol gibi çok farklı alana yönelen Sezgin Kaymaz, çok yönlü bir yazar. Kün yani ‘Ol’ ismini verdiği eserinde ise eski Konya’nın sözde sıradan insanlarını kendini özgü üslubuyla şahane bir hikâyede bir araya getirir. Okuyucuyu kahkahalara boğarken bazen de hüzünlendiren eserde, zaman, sevgi, acı ve vicdan gibi evrensel temalar işlenir.
Alâmetler Kitabı – Gaye Boralıoğlu
Aysun Boralıoğlu’nun seslendirmesiyle.

Bunlar, onların hikâyeleri, bizim değil. Gerçek diye bir şey yok bu dünyada, yazdığımız, yakıştırdığımız hikâyeler var yalnızca… Kendimize yeni bir hikâye yazacağız…
Felsefe ve Mantık çalışan Gaye Boralıoğlu, gazetecilik, reklam ve senaryo yazarlığı gibi birçok alanda yeteneğini ortaya koymuş bir yazar. Alâmetler Kitabı, yazarın zengin hayal gücünü sade anlatımıyla buluşturduğu on dört farklı hikayeden oluşur. Hayatın tam içinden hikayeleri ile günümüz dünyasının meselelerine dokunan yazar bize, insan olmanın ne demek olduğunu sorgulatır.
İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
Turan Günay’ın seslendirmesiyle.

Gelmiş geçmiş en iyi günlerdi, gelmiş geçmiş en kötü günlerdi; hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun baharı, umutsuzluğun kışıydı; hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu…
İngiliz edebiyatının dev ismi Charles Dickens’ın en önemli eserlerinden İki Şehrin Hikayesi, Fransız Devrimi’nin zemininde Paris ve Londra arasında geçen bir hikaye. Eserde Doktor Manette, kızı Lucie ve Darney’in hikayesi, tüm dünyada birçok değişimin başlamasına ön ayak olan bir dönemin özelliklerini doğal bir kurguyla anlatır. Ezilen ve ezenin mücadelesini, sosyal adaletsizliği, devrimin gerçeklerini ve aşkı sürükleyici bir hikaye ile işleyen Dickens, realist romanın en iyi örneklerinden birini ortaya koyar.
Bir Dilek Yetmez – Dilek Livaneli
Deniz Yüce Başarır’ın seslendirmesiyle.

Daha fazla test ile okulları geliştirebileceğinize inanmak, boyunuzu sürekli ölçerek uzatabileceğinizi düşünmek gibidir.
Sadece öğrencilerinin gelişimi deği, öğretmenlik yaptığı köyün halkının kültürel ve toplumsal anlamda gelişimi için de ortaya koyduğu çabalarıyla dünyanın en iyi öğretmenlerinden biri olarak anılan Dilek Livaneli, Avrupa Uluslararası Lider Kadın Ödülü’nü almış idealist bir sınıf öğretmeni. Ülkesine ve milletine faydalı olma yolunda dirayetle çabalayan Dilek Livaneli, Bir Dilek Yetmez’de kendi hikayesini kendi kelimeleriyle anlatır. Dilek öğretmenle tanışanlar, yazarın kendisinin de ifade ettiği gibi ‘Dünyadan ne alabilirim?’ sorusunun yerine ‘Dünyaya ne verebilirim?’ sorusunu sormanın önemini hiç olmadığı kadar derinden kavrayacak.
E-kitapSesli KitapStorytel