“Dünyadaki her şey bir kitabın içine girmek için vardır.” der Fransız şair Mallarmé. Gelgelelim yeryüzünde okuyarak bitirilemeyecek kadar çok kitap vardır. Bu yazıda, sen arayarak zaman kaybetme diye, etkileyici ve bilgilendirici birtakım kitapları titizlikle seçip bir liste derledik. İşte beğenine sunduğumuz, en unutulmaz kitaplardan bazıları.
İlkbahar Selleri – Ivan Sergeyeviç Turgenyev
Seslendiren: Kerem Fırtına
Ancak aşkı tadanlar onun çilesini de güzelliğini de bilebilir, aşkı tatmayanlara ise bunu anlatmak mümkün değildir.
Başlangıçta Rus köylüsünün kırsal yaşantısını ustalıkla aktarmakla yetinen Turgenyev, Batı dünyasına seyahat ettikçe ufkunu genişletmiştir. Bununla birlikte, yazın ve düşün dünyası gitgide kozmopolit bir çehreye bürünmüştür. Romanlarının konusu zamanla gündelik hayatı aşıp ziyadesiyle bireyi ilgilendiren meselelere evrilmiştir. Böylece; aşk, yabancılaşma, saflık, kişisel aydınlanma gibi birey-merkezli konuları ustalıkla yazmaya başlamıştır. Yazarın son hikâyesi olan Klara Millich’e kadar yazdığı diğer birçok eserinde benzer temaları yakalamak mümkündür.
İlkbahar Selleri, işte bu uzmanlığın bir sonucu ve belki de doruk noktasıdır. İlkbahar Selleri’nde okur aşkı, pişmanlığı, suçluluk duygusunu, sadakati ve ihaneti daha yakından tanıyacaktır.
Babamın Bavulu – Orhan Pamuk
Seslendiren: Orhan Pamuk
Benim için hakiki edebiyatın başladığı yer kitaplarla kendini bir odaya kapatan adamdır. Ama kendimizi kapattığımız odada sanıldığı kadar da yalnız değilizdir. Bize önce başkalarının sözü, başkalarının hikâyeleri, başkalarının kitapları, yani gelenek dediğimiz şey eşlik eder.
Nobel Edebiyat Ödülü’nün geçmişine damga vuran birtakım konuşma metinleri vardır. 1998’te Saramago’nun, 1982’de Marquez’in o unutulmaz ve yaşam bilgeliğiyle dolu konuşmaları hiç kuşkusuz bunların başında gelir. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü törenindeki Orhan Pamuk’un konuşması da bu sınıftandır. Babamın Bavulu, Pamuk’un işte bu uzun metnini içeriyor.
Kitap, söz konusu içten konuşmayı içermekle kalmıyor, yazarın diğer başka söylemlerini de içeriyor. Kitapta yazarın Puterbaugh Ödülü’nü alırken yaptığı konuşma dâhil olmak üzere 2005-2012 seneleri arasında gerçekleştirdiği konuşmalar bulunuyor. Kitap okuma edimi, kendini bilme, yazarlık ve ideal yazarlık gibi konulardan bahseden bu konuşmalar her okur için altın değerinde.
Ölü Bir Evden Hatıralar – Fyodor Dostoyevski
Seslendiren: Ahmet Sarsılmaz
Başkalarına acı çektirmek tutkusu bir alışkanlıktır. Bu tutkunun gelişme yeteneği vardır ve gelişir, sonunda bir hastalık olur. En mükemmel insanın bile alışkanlık sonucu kabalaşabileceğine, rezilleşebileceğine inanıyorum.
Mahkûmiyet konulu ve suçluluk temelli bir felsefi meditasyondur; Ölü Bir Evden Hatıralar. Mahkumların roman boyunca birbirlerine tutunmaları, Van Gogh’un Tutuklular Çemberi tablosunu anımsatır cinstendir. Burada, can sıkıntısı, gaddar hükümler ve sefaletle boğuşan kitleler, sözümona birbirlerine sarılarak avunmaktadırlar… Ölü Bir Evden Hatıralar, Dostoyevski’nin en az dramatik ama buna karşın en ‘gerçeğe içkin’ romanlarından biri.
Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar – Arthur Schopenhauer
Seslendiren: Barış Özgenç
Yalnızlık tüm seçkin zihinlerin yazgısıdır: Zaman zaman bundan yakınacaklardır, ama her zaman kötünün iyisi diye bunu seçeceklerdir. Yaş ilerledikçe bu kişilerde sapere aude, yani bilge olmaya cesaret etmek daha kolay, daha doğal bir biçimde gerçekleşecek ve altmışlı yıllarda yalnızlık dürtüsü gerçekten doğal, hatta içgüdüsel bir dürtü olacaktır. Çünkü her şey bu dürtüyü kolaylaştırmak için birleşmiştir.
Nietzsche’yi yoğun bir biçimde etkileyen Schopenhauer’ın, teyidini Doğu metinlerinde bulduğu tutarlı bir felsefesi vardır. Bu kitap, pesimizmi ve Kant etiğine yönelik yaptığı eleştiriyle felsefe tarihinde ayrıcalıklı bir konuma sahip filozofun etkileyici ve kısa söylemlerini içeriyor. Çağdaşı ve bir nevi rakibi olan Hegel’in aksine duru bir dille yazmayı tercih eden Schopenhauer’ın felsefesi her zihnin kulak vermesi için uygundur.
Öğrenci Kız – Osamu Dazai
Seslendiren: Seda Türkmen
Sabahlar gri. Hep aynı. Bomboş. Sabahları yataktayken hep karamsar oluyorum. Bıkıyorum. Ne kadar iğrenç pişmanlık duygusu varsa bir anda içimi dolduruyor.
Japon edebiyatının en seçkin isimlerinden Dazai, kelimelerle oynama ve onları manipüle etme konusunda uzmandır. Yaşam sevincini her defasında vurgulayan yazar bu kitabında ‘aykırı gençlik’ motifini yeniden işliyor. Tokyo’da oturan isimsiz bir genç kızın on iki saatine tanıklık ettiğimiz kitap Dazai’nin en sıra dışı eserleri arasında.
Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları – Nicola Chalton, Meredith Macardle
Seslendiren: Alişan Özkan
Büyük İskender’in ölümünden sonra Makedonlara karşı duyulan nefret tekrar alevlenince Aristo, tahminen Sokrates’in yetmiş yıl önceki infazına atıfta bulunarak ”Atinalıların felsefeye karşı ikinci kez günah işlemelerine izin vermeyeceğim,” dedi ve kaçtı.
Bilimsel paradigma kavramının mimarı Thomas Kuhn der ki: “İnsanın bir yenilik ya da buluş yapabilmesi için, karşı çıkacak kadar iyi bildiği bir geleneğe sahip olması lazımdır.” Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları, işte bu öğrenme ve yenilik getirme cesaretini gösteren tarihin en ciddi entelektüellerinden söz açıyor. Onların buluşlarını, keşiflerini, görüş ve ortaya koyduğu paradigmaları ve dahası tüm bunları nasıl yaptıklarını ele alıyor. Söz konusu inceleme özellikle bilim tarihine ilgi duyanların hayranlık duyacağı bir özenle hazırlanmış durumda.
Çocukluğum – Maksim Gorki
Seslendiren: Aydoğan Temel
Hüzün ve sevinç, insanların içinde yan yana, neredeyse birbirinden ayrılmayacak gibidir; fark edilmesi zor, akıl almaz bir hızla birbirlerinin yerini alırlar.
Çocukluğum, Maksim’in babasını yitirmesiyle başlar. Annesiyle birlikte babaannesi Aleksey’in evine taşınan Maksim, burada yeni bir hayata adım atar. Çocukluğunda şiddet görür, öfkeyi tanır ve tüm kötülükleri kan davalarının süregeldiği bir mahallede gözlemler. Sert bir profil çizen dedesinin aksine babaannesinin peri masallarını dinlemek onun en büyük neşe kaynağıdır.
Çocukluğum, yarım asır öncesini bile neredeyse tüm detayları ve canlılığıyla hatırlayabilen bir zekânın ürünü. Yazarın biyografisi olan eser, 19. Yüzyıl Rusya’sındaki zorlu hayatın esaslı bir şahidi.
Babil’in En Zengin Adamı – George S. Clason
Seslendiren: Doğa Yaltırık
Zayıf bir cüzdana karşı yedi çare:
1 Cüzdanınızı şişmanlatmaya başlayın.
2 Harcamalarınızı kontrol edin.
3 Altınınızı katlayın.
4 Hazinenizi kayba karşı koruyun.
5 Yaşadığınız yeri kâr edeceğiniz bir yatırıma dönüştürün.
6 Geleceğiniz için gelirinizi garantileyin.
7 Kazanma kapasitenizi arttırın.
İstikrarlı bir mali gelişim nasıl mümkündür? Refah nasıl elde edilir? Finansal açıdan yaşanan kişisel krizler nasıl aşılır? Yoksulluğun net ve evrensel bir çözümü var mı? Yoksa Adam Smith fakirlik konusunda haklı mıydı?
Babil’in En Zengin Adamı, tüm bu sorulara yanıt vermeye kalkışıyor. Büyük oranda başarılı olduğunu söylemek mümkün. Çok satanlar listesinde uzun süre zirvede kalan bir kitap; Babil’in En Zengin Adamı. İnsanlık tarihinde ciddi anlamda refahı yakalayan ilk uygarlıklardan olan Babillilerden hareketle yazar, servetin birtakım değişmez ilkelerinden dem vuruyor. Bu çalışmada okur; birikim ve finansal planlama hakkında birçok bilgi edinebilir.
İtiraflarım – Lev Nikolayeviç Tolstoy
Seslendiren: Şekip Taşpınar
Kalbim çok şey öğrendi ve yaşadı. Ve bu sayede bilgeliği, deliliği, akıllılığı öğrendim. Ama anladım ki, bu da zor bir iş. Çünkü bilgeliğin olduğu yerde fazlaca üzüntü var.
Edebiyatta ‘confession’ (itiraf) türü, en kişisel yazınlardan biri olagelmiştir. Günlüğün de ötesine geçen, yaşam muhasebesine kalkışan bu yapıtların ilk örneklerinden birini ise Aziz Augustinus vermişti. İtiraflarım, bu türün en samimi örneklerinden biridir.
İtiraflarım, Tolstoy’un yaşama dair felsefi ve pratik fikirlerini ihtiva eder. Wittgenstein’ın gençlik dönemlerinde yanından ayırmadığı anlatı, yaşam deneyimi hakkında derinliğe sahip bir kılavuz. Tolstoy’un sanatsal ve bilimsel arayışlarına eşlik etmek, hatta onu 50’li yaşlarda intihar teşebbüsüne kadar sürükleyen varoluşsal buhranlarını gözlemlemek bu kitapla mümkün.
İz Bırakan ve Yepyeni Kitaplar Storytel’de
Storytel’in değerli kütüphanesini henüz keşfetmedin mi? Bu büyük ve büyülü sesli kitap dünyasına bir adım atmak için hiçbir zaman geç değil.
Kitap ÖnerileriKitap TavsiyeleriOkunması Gereken Kitaplar