Mayıs 2022’de Storytel’de

Bu ay Storytel kitaplığı hiç olmadığı kadar büyük olacak. Mayıs ayında hepsi farklı konu ve kategorilerde olan ama tümü altı çizilebilecek güzellikte cümleleri içermesiyle ortak noktada buluşan kitaplar ile Storytel arşivi genişliyor. Umuyoruz yeni bir ay, bu yeni ve unutulmaz eserlerle daha güzel geçer. 

Kitap Evi – Enis Batur

Nasıl geçerdi günler, aylar, yıllar, kitapsız? İpin ucunu kaçırmaz, hastalanmaz, yanmaz mıydık?

Enis Batur’un deneme ve roman arasında bir yerde konumlandırdığı bu eseri, kitaplardan söz eden bir kitap.

Kitap Evi eserindeki anlatımlar, İstanbul Dragos’ta, o uyur uyanık yerdeki bir ağaçlığın içinde, kendisine miras bırakılan 40 bin civarı kitabın bulunduğu bir kütüphaneden doğuyor, dallanıp budaklanıyor. Anlatıcı, bu devasa kütüphanenin göbeğinde, kitap kurdu olmaktan, kitapların dünyasından, yazın dünyasının karşı konulması güç çekiciliğinden ve büyüleyiciliğinden dem vuruyor. Satırların ve harflerin günden güne unutulmaya yüz tutan efsunlu dünyasına yönelik dizilen övgüler ve güzellemeler, eserin çıkış ve odak noktası.

Kitap Evi, deneme sevenlerin, münzevilerin, kitap kurtlarının, özetle yazarın kendi deyimiyle “hurufî bir hayat süren” hemen herkesin kalbini çalabilecek kudrette. 

Kitap Evi eserini Murat Eken‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi – Nasuh Mahruki

Yolculuk aynıdır ancak herkes kendi ruhunun özlem duyduğu şeyin arayışındadır.

Everest Dağı’nın zirvesine tırmanan ilk Türk sıfatıyla bilinen Nasuh Mahruki, bu sefer pusulasını Doğu’nun uzak diyarlarına çeviriyor. İstanbul’da başlayıp Tibet’te sona eren uzun soluklu bu yolculukta hem farklı insanlarla tanışılacak hem Hinduizm, Sihizm, Budizm gibi dinler ilk elden gözlemlerle daha yerinde anlaşılacak hem de Nepal, İran, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerin kültürlerine dair kesitler okuru tatmin edecek.

Kitabın içeriği sular seller gibi akarken okur, yerinde durmakta zorlanabilir çünkü Nasuh Mahruki kitapta 8188 m yüksekliğe sahip Cho Oyu Dağı’nın tepesine yaptığı tırmanışı, bölgeler hakkında edindiği izlenimlerini ve yolculuğun ne demek olduğu üzerine yaptığı içsel sorgulamalarını aktarıyor.

Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi, ne ölçüde bilindiği meçhul Uzak Asya ve gizemli Uzak Doğu dünyalarının kapısını aralayan içtenlik esaslı bir gezi güncesi.

Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi eserini Gürsu Gür‘ün sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Olmayalı – Oruç Aruoba

Sözler de yakar

Kordurlar.

Gözler de görmez

Kördürler.

Olmayalı, üç ayrı kısımdan meydana geliyor: Çokanlamlılıklar, Kişinin Yaşamının Anlamı ve Felsefe Üzerine Birkaç Not. Alıntılanmasa olmaz güzellikte hikmetli sözlerin yer aldığı kitap, insanın dünya üzerindeki anlam arayışını, felsefeyi ve erekliliği (telos) daha iyi anlamak adına kolları sıvıyor.

Oruç Aruoba, Martin Heidegger’in dünyada-olmaklık (In-der-Welt-sein) olarak tanımladığına benzer bir bırakılmışlık ve kaybolmuşluk hissini, bu hissiyatın doğurduğu egzistansiyel yolculuğu ve bu yolculuğun kilometre taşlarını konu ediniyor.

Olmayalı, insan ruhunun derinliklerine, düşüncenin özüne ve dünyadaki arayışımızın amaç ve anlamına dokunmak isteyenler için…

Olmayalı eserini Kubilay QB Tunçer‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Ahtapotun Rüyası – Barış Müstecaplıoğlu

Eğer gerçekten deliriyorsam, dehşet verici kabuslar görmek yerine böylesine şahane bir düşün içinde kaybolmak bana çok cazip göründü.

Daha evvel Peeg Efsaneleri ve Osmanlı Cadısı eserleriyle büyük ses getiren Barış Müstecaplıoğlu imzasına sahip Ahtapotun Rüyası, yeni ve yerli fantastik edebiyata getirilen taptaze bir soluk.

Kitapta eskiciden temin ettiği bir masanın gizeminin peşine düşen Hasan’ın arayışıyla gelişen bir süreç var. Genç bir kadının ölüler diyarına yaptığı yolculuk ile daha da gelişen sürece Şahmeran, Gulyabani, Zümrüdüanka ve Tepegöz gibi Türk ve Doğu folkloruna ait birçok doğaüstü varlık eşlik ediyor.

Yazarın önceden yazdığı Rıfat Efendi ve Mucizeler Konağı öyküsü ve Osmanlı Cadısı romanında olduğu gibi bu kitapta da ölüm gerçeğiyle yüzleşmek ve varoluşsal ölümsüzlük arzusu temel düğüm.

Ahtapot’un Rüyası eserini Cemil Büyükdöğerli‘nin sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Sarmaşık – Şebnem İşigüzel

Sarmaşık gibidir hayat, nereden geçip nereye tırmanacağı hiç belli olmaz.

Sarmaşık, bir süredir harflerin ayırdına varamayan bir yazarla, renk körü bir çizerin denk gelip birbirleriyle tanışıklık kurması ile başka başka hayatların tıpkı bir sarmaşık gibi iç içe geçtiği, kesişimlerle dolu bir olay örgüsüne sahip. Haliyle bu noktadan rastlantılar, sürprizler ve beklenmedik gelişmelerin kaçınılmaz olduğu birçok durum doğuyor.

Şebnem İşigüzel’in kaleminden çıkan, akılda kalıcı, realist ve cımbızlanmaya elverişli aforizmalar içeren bu kitapta her bir karakterin geçmişi travmatik ve elemli öğelerle donatılarak kurgulanıyor. Toplumda değeri bilinmeyen ressam Ali Ferah ve tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda bırakılmış annesi, nişanlısını bir denizaltı kazasında yitiren Nadya, tecavüz mağduru Ludmilla ile katatonik şizofreninin kendisine tebelleş olduğu Hayal ve diğerleri…

Kayıpları, mutsuz evlilikleri, ayak uyduramamayı, şiddeti, aidiyetsizliği ve bir şeyleri yitirmenin büyüklüğünü anlayıp duyumsadığımız Sarmaşık eserinde son derece iç burkucu ama bir o kadar da masalsı bir anlatım yuvalanıyor.  

Sarmaşık eserini Murat Özgen‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Seni Feda Etmeyeceğim – Nihan Kaya

Yanılgıyı nasıl da küçümsüyorsunuz oysa! Keşke siz de yanılsanız bazen! Yanılgı, doğruyu bulmanın kendisidir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı üzerine öğrenim geçmişine sahip Nihan Kaya, kurmaca ve kuram türlerinde eserleriyle dikkat çeken çağdaş yazarlardan biri. Gizli Özne, Disparönü ve Çatı Katı gibi kitaplarıyla başarıyı yakalayan yazar, son kitabı Seni Feda Etmeyeceğim ile toplumda kadın olarak var olmanın zorluklarına değiniyor. Bunu yaparken de toplum, kültür, din, cinsellik ve toplumsal cinsiyet temalarını akıcı bir dille kaleme aldığı gerçekçi hikayelere ustalıkla yediriyor.

Seni Feda Etmeyeceğim eserini Deniz Yüce Başarır‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

O Muhteşem Hayatınız – Oya Baydar

İnsan aşkın nesnesini kendisi mi yaratır? Aslolan, aşık olunan kişi ya da nesne değil de duygunun kendisi midir? Sevdiğimizi değil de içimizde büyütüp beslediğimiz duyguyu yitirmekten mi korkarız?

Sosyolog ve yazar Oya Baydar, ilk romanını lise yıllarında yayımladıktan sonra eserleriyle birçok edebiyat ödülüyle onurlandırılmış biri. O Muhteşem Hayatınız, dünya çapında tanınan bir opera sanatçısı olan Aliye Sema Hanım’ın hikayesini anlatıyor. Baydar, eseriyle okuru bu coğrafyanın insanının hayatına dair bir seyre çıkartırken toplumsal eleştiri ekseninde Türkiye’nin yakın siyasi tarihi ve kültürel hafızası gibi birçok temaya da değiniyor.

O Muhteşem Hayatınız eserini Deniz Yüce Başarır‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Özgürlük – Osho

Bir şeyden özgürleşmek, gerçek özgürlük değildir. İstediğin bir şeyi yapma özgürlüğü de benim bahsettiğim özgürlük değildir. Benim özgürlük anlayışım, kendin olabilmektir.

Hindistan kökenli Osho, modern dünyada kitapları en çok rağbet gören gurulardan biri. Bu eserde, hep aşina olduğumuz Osho söylemi ve mantalitesi, bu sefer özgürlük kavramı etrafında şekilleniyor. Yazar bir yandan özgürlük talebi ve anlam arayışına yönelik sorgulamalarda bulunurken bir yandan da din, siyaset, devlet ve aile gibi kurumsal mercilerin eleştirisini yapılandırıyor.

Özgürlük eserini Özge Öztürk‘ün sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Cinayet A.Ş. – Ayşe Erbulak

Tam tersi, bir şeyi gizli yapmak istiyorsan herkesin gözü önünde yapman gerek.

Polisiye roman türünün Türkiye’deki avangart isimlerinden Ayşe Erbulak, Cinayet A.Ş.’de bizi bir cinayet mahalline fırlatıp şu soruyu soruyor: 

“Siz hiç, birini öldürmek istediniz mi?”

Yazarın bir önceki eseri ile bağıntılı bir konuyla başlayan kitap, okuru klasik bir cinayet bilmecesine sokmaktan çok kendi içine dönmeye ve orada düşüncelere dalmaya çağırıyor.

Cinayet A.Ş. eserini Sevinç Erbulak‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilrisin.

Mutluluğun Anlamı – Alan Watts

Doğu dinleri ve Hıristiyanlık arasındaki ana fark, en azından yüzeyde, Hıristiyanlığın doktrinlere olan inançla, Doğu dinlerininse zihin durumuyla ilgilenmesidir. Yani Hıristiyanlık teolojik ve etik bir dinken Budizm, Taoizm ve Vedanta psikolojik dinlerdir.

Alan Watts’ın 20’li yaşlarında kaleme aldığı eseri Mutluluğun Anlamı, mutluluk ve özgürlük kavramları üzerine felsefi bir soruşturma niteliğinde. Soruşturmasının eksenine batı felsefesi, doğu felsefesi, mistisizm ve analitik psikolojiyi koyan Watts, mutluluğun ve özgürlüğün anlamını doğu ve batıya has ayrı ayrı bakış açılarından yorumluyor ve tüm bunları mukayese ediyor.

Mutluluğun Anlamı eserini Alişan Özkan‘ın sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Aforizmalar: Yeni Dünyanın Mucidi – Bill Gates

Aforizmalar: Yeni Dünyanın Mucidi, bizzat Bill Gates tarafından söylenen veya yazılan sözlerin yer aldığı bir kitap. Aforizmalar: Yeni Dünyanın Mucidi, Bill Gates’in aile babası yönünü, hayırseverliğini, girişimcilik ruhunu, gerçekleştirdiği yatırım ve projelerin arka planındaki motivasyonu daha yakından tanımak isteyenlerin kaçırmaması gereken bir özdeyiş derlemesi. 

Aforizmalar: Yeni Dünyanın Mucidi eserini Barış Özgenç‘in sesinden Storytel’de dinleyebilirsin.

Birbirinden Güzel Eserler Storytel’de!

Roman, aforizma, deneme ve gezi gibi ayrı ayrı kategorilere ait pek çok kitap bu ay Storytel arşivine katılıyor. Mayıs ayında gelen ve insana çevresindeki dünyayı bir anlığına unutturacak kadar güzel seslerle sesli kitap haline getirilen bu yeni kitapları Storytel’de tecrübe et. E-kitaplardan ve sesli kitaplardan mahrum kalma ve bu dev kütüphaneyi her yere götür. Favori kitaplarını cebinde taşı. Şimdi ücretsiz dene

E-kitapSesli KitapTürk Klasikleri

İlgini Çekebilir

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Alıntıları

10/10/2023

İmparatorluktan cumhuriyete geçiş sırasında yaşanan toplumsal değişimi en güzel anlatan romanlardan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türk edebiyatına kazandırdığı en önemli eserlerden. Tüm romanlarını bir toplum bilimci gibi kaleme alan Tanpınar bu ölümsüz eserinde […]

Çantamdan Fil Çıktı Storytel’de

10/10/2023

Elbette Satürn ‘de bir hastanede tedavi olmayı tercih edebilirdi. Çantasından bir gezegen çıkabilirdi. O gezegene giderken çantasından uzay korsanları çıkabilirdi. Ya da okyanusun derinliklerinde tam teşekküllü bir Denizaltı Hastanesine gidebilirdi. Mert Arık’ın özgün bir üslupla […]

2020’de En Çok Dinlenen Storytel Kitapları

20/01/2021

Storytel kütüphanesine eklenen binlerce sesli kitap ve e-kitap arasından 2020’de en çok dinlenen Storytel kitapları hangileri merak ediyor musun? Listede belki başucu kitaplarınla karşılaşacaksın, belki de henüz adını duymadıklarınla ya da duyup da okuma, dinleme […]

Türkiye’ye Polisiyeyi Sevdiren Ahmet Ümit Dinleyebileceğin 21 Kitabıyla Storytel’de

30/01/2021

Türkiye’de polisiye denince akla önce Ahmet Ümit gelir; tıpkı dünya edebiyatında polisiye denince akla ilk gelen ismin Agatha Christie olması gibi. Geniş bir okur kitlesine sahip Ümit’in kitaplarının bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebi […]

Bu Kış İçini Isıtacak Aşk Kitapları

31/01/2021

Kış mevsimi gelmişken battaniyelerin içine gömülüp sıcacık bir çay, kahve ya da çikolata ile kitabını alıp keyif yapmaya ne dersin? Peki aşk kitapları sever misin? Soğuk günler başlayınca çoğu zaman sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan uzaklaşıp evimizde kalmayı […]

Yorumlar

Yorum Yazın

Storytel'i Şimdi Dene